Spansk nakensider på polet
Pressemelding av Kristin Alsvik.
I Vinmonopolets hyller finner du nå ren og ekte fermentert eplejuice fra verdens siderhovedstad Villaviciosa, laget etter en eldgammel oppskrift. Valdedios er en forfriskende og lett perlende sider som er nydelig uansett årstid – ta med deg en flaske for å slukke tørsten på stranden på sensommeren, eller drikk den til en varmende kjøttgryte i høst.
I regionen Asturias i det nordvestlige hjørnet av Spania er det én ting som gjelder – sider. Over 80 prosent av siderproduksjonen i Spania foregår i dette området, og her finner vi dermed også verdens største tetthet av siderelskere.
I Asturias drikker innbyggerne i gjennomsnitt 54 liter sider i året, noe som sannsynligvis er høyere enn i noen annen region i verden. Her er sider ikke bare sett på som en forfriskende drikk, men som en livsstil – og som en viktig del av regionens kultur.
”Den frodige dalen”
Den viktigste siderkommunen i området er Villaviciosa, og det er nettopp her det familiedrevne siderhuset Manuel Busto Amandi i 1939 ble etablert av mannen ved samme navn.
Siden den gang har mye endret seg – samtidig som mye fortsatt er som det var, både i og utenfor eplekjelleren. Det idylliske, kuperte landskapet i den grønne Villaviciosa-dalen er et godt eksempel på det sistnevnte, og er fortsatt preget av bugnende eplelunder, vidstrakte enger, frodige fjell, vaiende maisåkre og vakre sandstrender som brytes opp av bratte klipper, hvor det slett ikke er uvanlig å få øye på beitende melkekyr og gressende sauer.
Dette er med andre ord bøndene og gjeternes territorium, og navnet Villaviciosa betyr faktisk ”den frodige dalen”. Den lille, sjarmerende byen ved samme navn (også kjent som ”Eplebyen” blant spanjoler) ligger ved en elvemunning noen kilometer fra havet. I Villaviciosa er sider en del av det sosiale livet, og den drikkes praktisk talt på hvert gatehjørne. I den lille gjestfrie byen finnes det et 20-talls siderbarer, hvor mange nesten har et religiøst forhold til den fermenterte eplejuicen.
Tradisjon og innovasjon
Når det er klart for innhøsting hos Manuel Busto Amandi er det sommergrønne landskapet i Villaviciosa forvandlet til en nesten melankolsk regnbue av okergult, rødt og brunt, og hele dalen dufter av modne epler.
Til tross for at både tilbud og etterspørsel øker for hvert år greier Manuel Busto Amandi likevel å opprettholde kvaliteten på produktene. Siderhuset har alltid vært opptatt av å kombinere tradisjon med innovasjon, og drives i dag videre av andre og tredje generasjon, som i likhet med sin far og bestefar vier hele sitt liv til siderproduksjonen.
Med natursideren Valdedios går Manuel Busto Amandi tilbake til røttene. Sideren består kun av asturiske epler, og er laget etter en eldgammel oppskrift. Valdedios er med andre ord et håndverksprodukt laget av helt ren og naturlig eplejuice som ikke har blitt tuklet med på noen måte, og den smaker dermed kun av eplene den er laget av og stedet de har vokst. Det er nemlig ikke bare vindruer som påvirkes av jordsmonnet der de vokser – det gjør også epler!
Drikk sider som en asturianer
Valdedios er ikke tilsatt kullsyre eller andre tilsetninger, men i flasken blir den på naturlig vis lett perlende. Den kan derfor gjerne has på en karaffel – de lokale i Villaviciosa har en egen teknikk (el escanciado) for å lufte sideren, som er litt av en kunst. Da løftes siderflasken over hodet, og derfra helles sideren ned i lite, bredt glass, noe som får den til å bruse lett. Det gjør man både for å fremheve aromaene i sideren, og for å få noe av den volatile syren til å fordampe. Om du også vil drikke sider på asturiansk vis finnes det flere lokale skikker du kan adoptere. Det er for eksempel vanlig å helle ut siste slant i glasset på bakken for å unngå at man har igjen bunnfallrester når det er klart for neste runde. Er dere en liten gjeng kan du også bite deg merke i at man tradisjonelt sett kun bruker ett glass som sendes rundt og drikkes fra etter tur – og som deretter fylles opp igjen.
Sørg ellers for å ikke servere sideren for kald, og rist gjerne lett på flasken først – både for å fordele bunnfallet og for å aktivere karbondioksiden i flasken.
Allsidig sider
Valededios har en litt uklar ravgul farge med gylne toner og grønnskjær, og en ren, kjølig og kompleks duft av friske grønne epler, eplekompott, epleskall, sitrus, kamilleblomst, nyslått gress, krydder og et hint av røyk med noen vegetale toner. Valededios er en egenartet, helt tørr og lett perlende sider med en delikat og behagelig munnfølelse, nydelig friskhet og en intens og saftig smak av syrlige epler, frisk sitrusfrukt og urter som munner ut i en lang avslutning med et lett bitt.
Sideren er perfekt som aperitiff og til tapas og forretter med spekemat, pølser og chorizo, fersk sjømat som krabbe eller grillet lysing med solmodne tomater, samt rustikk og smaksrik bondekost som for eksempel en langtidskokt høstgryte med svinekjøtt og hvite bønner. Men den er også flott til grønnsaksretter, lyst kjøtt som kalkun og rødt kjøtt som lam og storfe, for ikke å glemme alt som kan tenkes å befinne seg på et ostefat, det være seg av typen ferskost, halvfast ost, modnet ost, sauemelksost eller blåmuggost.
Manuel Busto Amandi Valdedios Sidra de Asturias Natural har en pris på 105 kroner (0,75 liter), og er tilgjengelig i kategori 6 i basisutvalget på Vinmonopolet.