I desember sist år, brukte vi over 58 milliarder kroner på jule feiringen. Og enda så var det så mange som ikke visste hva de ønsket seg og ennå fler som ikke visste hva de skulle handle av gaver.  Det er ikke rart at vi utslitt juleaften.

Her kommer del to av Godt Drikkes julegave tips. Bare for at du skal ha en mer avslappet julaften.

Rødvin.

Når det handler om vin, så er Norge et rødvinsland. Og vinen behøver ikke være dyr for å ha en riktig bra kvalitet og glede en mottaker. For å begynne med et lite mirakel, så kommer denne vinen fra det krigsherjede Libanon. Stedet man trodde var paradiset. Château Musar 2010 er en av mine favorittviner til en pris av små 330 kroner. Brunrød på farge. En konsentrert nydelig duft av mørke bær, litt fat og noe lær. Smaken holder det duften lover. Fyldig, mørke bær, urter, noe fat og en syre og sødme som er perfekt balansert. For ikke å snakke om den vidunderlige ettersmaken. Dette er gaven til en man er riktig glad i. Men, man kan jo gjøre det billigere også. En vin som virkelig overasket meg for en liten stund siden, var A. Jaume Côtes du Rhône Réserve Grand Veneur Rouge 2015. For å si det først som sist, den er verd meget mer enn de knappe 150,- kronene man betaler for den. Vinen har en fin mørkerød farge. En duft av mørke bær som bjørnebær, urter og et fint hint av krydder. Er det rart man blir glad av denne duften? Smaken lever opp duften, med sine mørke bær, men også frukt, krydder og det lille udefinerbare som man blir sittende og lete etter når man smaker. Og på toppen av det hele, så er vinen frisk og fyldig med en godt balansert syre og sødme og bra tannin.

En drøm for vinelskere.

En annen rødvin som kan være en drøm for de fleste vinelskere, er Matassa Cuvee Romanissa 2012. Prisen er 319,90. Første gangen jeg smakte den, var det som å oppleve en vindrøm. Rubinrød på fargen, utrolig god duft av røde bær, moreller og hint av blomster. Smaken er ren, saftig og fruktig. Perfekt balanse mellom syre og sødme. Bra tannin. En lang og nydelig ettersmak. Med andre ord, en vindrøm.

Villabella Amarone della Valpolicella Classico 2010

En drøm er også Villabella Amarone della Valpolicella Classico 2010. Klassisk Amarone. Men mer nyansert enn mange av de macho amaronene som er på markedet. Fargen er vakker mørkerød, duften har rått kjøtt, uten at det er negativt av den grunn. Her er det mørke bær og hint av urter og sjokolade. Smaken er kraftfull med en virkelig god munnfølelse. En vin som virkelige lever opp til duften med sine mørke bær, urter og sjokolade. Fin tannin og en virkelig balansert syre og sødme. En lang og fin ettersmak. Passer perfekt til storvilt eller som kos sammen med venner.

USA er mer enn Donald Trump.

Helt tilslutt når vi snakker om rødvin. Og bare for å bevise at USA er mer enn han der oransje Donald. Ok, vinen jeg tenker på er ikke billig, men for en opplevelse. K The Beautiful Syrah 2012. En vin fra Walla Walla Valley. Pris er 580,- kroner så den skal være til en vinelsker du virkelig elsker. Vinen har en fin, mørk rød, farge. Fantastisk bra duft av mørke bær som bjørnebær samt hint av plommer og krydder. Flott fylde med bra fruktighet på smak. Perfekt syre og sødme og en riktig fint tannin. En lang, god, ettersmak. En vin som er perfekt til vilt.

ØL.

Hva er vel livet uten øl. Og øl kan være en fantastisk gave. En av mine favoritter er det belgiske trappistølet Rochefort 8 Trappist. Det kommer fra cistercienser klostret Notre-Dame de Saint-Remy nær byen Namur. Brygget på vann, malt, humle, gjær og sukker. Fargen er dyp rød-brun med et fantastisk skum. En fantastisk duft av kaffe med sukker, sjokolade og noe udefinerbart som dufter herlig. Smaken lever så absolutt opp til duften. Fantastisk balansert sødme, bra syre og oppleves friskt på tross av sødmen. Og det er ikke så dyrt heller, knappe 60 kroner flasken.

AJA.

Et annet øl som er blant mine favoritter og som gjerne kan ligge under mitt juletre, kommer fra det lille bryggeriet AJA i Drammen. Aja Noaide Dark Saison er oppkalt etter den samiske sjamanen, Noaide. Ølet er mørkebrun, nesten over i det svarte på fargen. Fint, lavt beige skum. God duft av sjokolade og malt. En bra kombinasjon. Smaken lever på lange veier opp til duften. Her er det både sjokolade og malt. Frisk og fyldig med en fint balansert sødme og bitterhet. Elegant ettersmak. Passer glimrende til sjokolade i alle former.  Også koster det bare 59,90.

Brennevin.

Jeg er ikke noen ekspert på brennevin. Men, det finnes jo ting og tang der som jeg er sånn temmelig glad i. For eksempel noen Cognac fra Bache-Gabrielsen. Forøvrig ble de kåret som årets beste brennevinsprodusent i 2016. Ikke dårlig bare det. Bache-Gabrielsen X.O. Fine Champagne er en av de som jeg nyter en enkelt av hver jul. Fargen er dyp gyllenbrun. Lekker duft av urter, tørket frukt og eikefat. Rund og fyldig smak på smaken. Noe sødme, fint krydret. God lengde. Denne kan man sitte lenge med i hånden og filosofere over livet.

Av akevitt, er det spesielt en jeg har forelsket meg i. Guovssahas Akevihtta – Nordlyset Akevitt. En fatmodnet norsk akevitt. Smaken er tilpasset vilt som reinkjøtt, men kan også nytes som avec. Og noe av det jeg personlig liker best, er at den er blant annet krydret med einerbærkvister fra Tana. Den har en fin, gylden farge. Fin duft av krydder, einer og sitrus. Smaken lever opp til duften, med en bra fylde, god sitrus og krydder. Denne rocker mer enn tanabreddens ungdom under juletreet.

Vel, så er det bare å ønske en riktig stressfri julehandel.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.