Så er vi der igjen. Med svette panner, hodepine og jakten på julegaven til henne eller han.

Problemet i disse skjevt fordelte overflodstider, er at selv barn ikke vet hva de skal skrive på ønskelista- og hvem har vel ikke hørt de bevingede ordene fra diverse voksene «nei.. jeg ønsker meg ingen ting jeg.»

Heldigvis finnes det et Bacchus tempel i de fleste byer og steder. Også kjent som Vinmonopol med dyktige prester og prestinner som kan veilede selv den mest kresne eller kunnskapsløse om  alt fra øl til vin eller Cognac. Men for å hjelpe den villrådige, har Godt Drikke noen tips for den som jakter gaver til den som er glad i å nyte tilbudene på det lokale polet.

Musserende vin.

For de som er glad i musserende vin, finnes det en oppsjø av gode tilbud. Til og med uten å flå lommeboka i biter eller tømme kortet helt. En festlig gave kan være en magnumflaske med musserende vin, og da er  Delorme Crémant de Bourgogne Brut 2015, fra Frankrike, Burgund. En  magnum til 369,90. En vin som Godt Drikke ga hele 87. poeng. Mens vi er inne på det med musserende vin og man har lyst til å gi bort «ekte» champagne, så er E.Michel Premier Cru Extra Brut. Frankrike, Champagne et riktig bra alternativ. Forøvrig en vin som bare selges i Norge og som er en av mine favoritter. Prisen er heller ikke skremmende, kroner 279,90. Men på hyllene med musserende vin, finnes det så utrolig mye bra uten at det behøver å koste for mye. Jeg nevner i fleng, Raumland Riesling Prestige Brut 2008 fra Rheinhessen i Tyskland til små 299,- kroner, eller kanskje kjøpe flere gaver i form av Mionetto Treviso Prosecco Brut Italia, Prosecco. Pris kr. 124,90? Prosecco er nemlig en utadvendt, sosialdrikk og trives godt med latter og venner.

Hvitvin.

Det er ingen hemmelighet at jeg er mer enn normalt begeistret for riselingvin. Så det er kanskje ikke så rart at julegavetipsene også er preget av det samme. Har du en som du er litt ekstra glad i som liker hvitvin, så er dette en fulltreffer. Künstler Hochheim Hölle Riesling trocken GG 2016. 2014 årgangen ga jeg hele 94 poeng og denne er ikke så langt etter. Vinen kommer fra Rheingau i Tyskland og koster 350,- kroner. Og man kan vel trygt si at det er  nytelse i hver dråpe. Samme kategori er vinen fra brødrene Rings i Pfalz i Tyskland. Rings Saumagen Grosses Gewächs Riesling Trocken 2016 koster 398,90 og 2014 årgangen ga jeg hele 90 poeng.
Har man ikke lyst til å legge så mye penger i gaven og fortsatt få en gave til super kvalitet, så er Wittmann 100 Hügel Riesling Trocken 2016 et riktig bra alternativ. Wittman går for å være en av verdens beste produsenter av riesling og en vin til små 155 kroner, er som å få en Porsche til prisen av en Skoda.

Finnes mer enn riesling.

Nå er jo ikke alt bare riesling, det finnes også andre druer fra andre land som produserer vin utenom det vanlige. Villa Cordevigo Bianco 2013 laget på Sauvignon Blanc og Garganega fra Veneto i Italia, er en drøm av en hvitvin. Gul farge med et grønt skjær. God duft av epler, sitrus og med en liten hint av blomst. Frisk, fyldig smak med masser av frukt, sitrus og bitte litt fat. Perfekt syre og sødme. Lang, fruktig etter smak. Kanskje ikke så rart at jeg ga den 92 poeng. Prisen er 240 kroner.

Av og til faller man over noe som er utrolig spennende. Noe man aldri har smakt eller opplevd før. En sånn opplevelse var vingården Dog Point fra Marlborough i New Zealand. Dog Point Chardonnay 2014 til 293,20 fikk 92 poeng av meg da jeg smakte den. Den hadde en nydelig duft av sitrus, eikefat og hint av eple. Smaken var fantastisk. Med en god fylde, bra smak av frukt og en perfekt syre og sødme. Lang og god ettersmak. Den perfekte kosevinen.

Helt til slutt, jeg må bare ha den med og for meg var den en rimelige ny bekjentskap da jeg smakte den forrige dage. Le Dom d’Henri Heritage Chablis 1er Cru Fourchaume 2014. Frankrike, Burgund, Chablis. Pris kr. 440,- Poeng 93/100
En ekte wow vin. Lysgul med et lite grønt skjær på farge. En nydelig duft av epler, sitrus og noe mineralitet. Smaken er konsentrert, elegant og klassisk Chablis. Lever fantastisk bra opp til duften med en tett på perfekt balansert syre og sødme. En meget elegant ettersmak. Passer til fisk men aller best som kos. Kan lagres de neste 15- 20 årene.

Flere julegavetips i morgen. Da med øl, rødvin, konjakk og litt annet smått og godt til den som «har alt.»

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.