Første gangen jeg hørte om vindistriktet Gigondas, ble jeg totalt forelsket i navnet. Mest for at det var så morsomt å si.  Senere fant jeg ut at de lagde noen riktig morsomme rødviner også.

Gigondas ligger i Rhônedalen, helt sør i Frankrike. Om man kan si at Châteauneuf-du-Pape er kongen eller skal vi si paven av Rhône, så kaller mange Gigondas for lillebroren. Det produseres stort sett bare rødvin i området og litt rosévin. Selv om det i et skriv fra 1592 nevnes hvitvin fra Gigondas, så blir det ikke produsert hvitvin der i dag.

Navnet Gigondas stammer fra romertiden og det latinske ordet Jocunditas.  Det betyr glede og nytelse og kanskje ikke så rart da at byen ble grunnlagt som rekreasjonssted for soldater. Funnet av et Bacchus-hode indikerer vel at det ble dyrket vin der allerede den gangen.

Etter Romerrikets fall, ble vinmarkene tatt av den katolske kirken som fortsatte vindyrkingen. Først etter Napoleons reformer, ble markene fordelt til «folket.» På tross av at viner fra Gigondas vant gullmedaljer ved landbruksmessen i Paris allerede i 1894, så ble de aldri riktig brukt til annet enn å «forsterke» tynne burgundviner. Først etter den andre verdenskrig, begynte man å dyrke vin som noe annet enn bulkvin og i 1971, da de fikk sin egen appelasjon, ble det fart på både dyrking og kvalitet på vinene.

Perrin Gigondas La Gille 2015. Frankrike, Rhône Sør, Gigondas. Pris kr 292,90 Poeng: 90/100

Druene er 65% Grenache og 35%Syrah. En klar mørkerød farge. Meget bra duft av mørke bær, hint av blomster. Fyldig og fruktig på smak med en rund og god munnfølelse. Meget bra balansert syre og sødme. God tannin. En lang og meget god ettersmak. En vin som vil fungere bra sammen med elg. Her er mye kvalitet for pengene. Meget bra kjøp.

Paul Jaboulet Gigondas Pierre Aiguille 2016. Frankrike, Rhône Sør, Gigondas. Pris kr 229,90 Poeng: 89/100

Druene er Syrah 10%, Grenache 80%, Mourvèdre 10%. En klassisk druemiks med andre ord. Vinen er ufiltrert og har en flott mørkerød farge. Meget god duft av solbær, urter og et lite hint av lær. Smaken er frisk med en stor og god fylde. Lekker munnfølelse. Vinen fint opp til duften.  Perfekt syre og sødme med en riktig bra tannin. Meget god ettersmak. En vin som passer bra sammen med vilt. Meget bra kjøp.

Ch. du Trignon Gigondas 2012. Frankrike, Rhône Sør, Gigondas. Pris kr 241,90 Poeng: 88/100

Druene er 30% Syrah,  60% Grenache, 5% Mourvèdre og Cinsault 5%. En fin rød farge. Bra dufter av røde og mørke bær, krydder med et fine hint av andre urter. Smaken har en god fylde, fruktig og er riktig bra balansert. Mild tannin. Lever opp til duften med sine bær. Meget bra ettersmak. Passer bra sammen med småvilt og lam. Meget bra kjøp.

Ch. de Saint Cosme Gigondas 2016. Frankrike, Rhône Sør, Gigondas. Pris kr. 375,- Poeng 88/100

Ny årgang. Druene er Cinsault 1%, Mourvèdre 12%, Syrah 20%, Grenache 67%. Fin, litt ung, mørkerød farge. Bra duft av moreller, med en små hint av blomst og en anelse jord. Smaken har stor fylde, fin frisk og fruktig smak. Nest inntil perfekt syre og sødme. En lang og god ettersmak. En vin som går glimrende sammen med småvilt, men også til kos etter middagen. Et meget godt kjøp. Årgangen 2015 fikk 90/100.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.