Det har vært dyrket vin i den spanske provinsen Navarra i mere enn 2000 år. Og helt frem til 1800 tallet ble det betraktet som deres absolutt viktigste produkt. Da ble markene deres angrepet av sopp i 1855 og vinlusa i 1892.

Det ble satt i gang en enorm nyplanting med druer som ble poda på stokker som var hentet fra USA og som var resistente mot vinlusa.  I 1933 fikk Navarra sitt eget denominación de origen. Og det ble produsert enorme mengder med billig vin, beregnet på eksportmarkedet. Og da primært mengder med rosevin. Alkoholsterke, ufriske viner som ble lage av Garnacha.

Men heldigvis for Navarra og alle vinelskere, begynte en rekke vinbønder og kooperativ på slutten av syttitallet og begynnelsen av åttitallet satse på kvalitet. En kvalitetsvin som de solgte på flaske og på egen etikett. Og nå begynte det å komme spennende viner fra Navarra og ikke bare billig skvip. Selv om vinene var rimelige nok på pris. De beste vinene fra Navarra kan konkurrere med det beste fra den store naboen Rioja. Bare til vesentlig lavere priser.

Selv om rødvin nå har overtatt tronen, lages det fremdeles store mengder rosévin, men av helt annen kvalitet enn tidligere. Hvitvinsandelen er beskjeden og utgjør rundt 5 %, men også her har kvalitet blitt et nøkkelord

Tempranillo har en sterk posisjon, men regelverket i Navarra gir også en viss frihet til å velge utradisjonelle druesorter som ikke tillates i Rioja. Det har medført at franske druer som Cabernet Sauvignon og Merlot har blitt relativt sterkt representert, og er med på å prege områdets vinstil. På hvitvinssiden dominerer den forholdsvis nøytrale Viura, men stadig flere tar i bruk Chardonnay.

Azul y Garanza

En av de mer spennende produsentene fra Navarra, er Azul y Garanza. Navnet betyr rimelig fritt oversatt, blå og rød. De har 40 hektar vinmark spredt på forskjellige parseller, lokalisert ved siden av Europas største ørkenområdet og naturreservatet Bardenas Reales i det nordlige Spania. Og navnet skal gjenspeil fargen på de prestisjefulle rødvinene deres. Nemlig dypt rød med et blått skjær.

Det er de unge ønologene Dani Sanches Nogue, Maria Barrena og Fernando Barrena som driver og eier gården med de sertifiserte økologisk vinene av høy klasse.

Alle vinene lages uten bruk av kjemiske midler. Det er spesielt Maria og Dani med sine store erfaringer fra både Spania, Frankrike, Australia, Argentina og Sør Afrika funnet sin kurs og filosofi for hvordan de ønsker vinene deres skal være. Nemlig tro mot sitt opphav. For i følge Maria Barrena, så jobber hun ikke på en vingård, men i et landskap. Og det landskapet kan man virkelig oppleve i vinen fra Azul y Garanza.

Azul y Garanza Naturaleza Salvaje Garnacha 2018. Spania, Navarra, Vino de Navarra. Pris kr 259,90  Poeng 90/100

Druene er Garnacha. Flott mørkerød farge. Bra duft av mørke bær med hint av lær og en anelse krydder. Frisk, fyldig med en veldig god munnfølelse. Samme bær som i duften. Bra balansert syre og sødme. God tannin. Lang ettersmak. Passer fint til kos og grillet fisk eller lyst kjøtt. Glimrende naturvin. Meget godt kjøp

Azul y Garanza Arena 2018. Spania, Navarra, Vino de Navarra. Pris kr. 189,90 Poeng 87/100

Laget på Merlot 40%, Tempranillo (Tinto del Pais) 35%, Garnacha 25%. Fin mørkerød farge. Dufter av mørke bær og hint av krydder. Fyldig og god på smak. Fin fruktighet. Lever opp til duften. Riktig bra balansert syre og sødme og bra med tannin. God, lett bitter ettersmak. En vin som danser glimrende sammen med lam. Meget godt kjøp.

Fiesta de Azul y Garanza 2018. Spania, Navarra, Vino de Navarra Pris kr. 159,90 Poeng 86/100

Laget av druene Garnacha 40%, Tempranillo  60%. Mørkerød med et blått skjær. God, frisk duft av mørke bær. Frisk, saftig smak med samme mørke bær og urter som i duften. God fylde. Bra balansert syre og sødme. Bra med tannin. God ettersmak. Jeg brukte den sammen med spätsle og kjøtt. En drøm. Meget bra kjøp!

Azul Y Garanza Naturaleza Salvaje Garnacha Blanca 2019. Spania, Navarra, Vino de Navarra Pris kr. 259,90 Poeng 89/100

Drua er Garnacha Blanca. En oransjegul farge. Duft av epler, fersken og sitrus. Hint av urter. Lekker fruktig smak med en fin fylde. Lever opp til duften med sine epler, sitrus og fersken. Meget bra syre bra balansert sødme. Lang tørr ettersmak som er meget bra. En oransjevin som er verd pengene. Passer bra sammen med fisk og vegetarretter.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.