Burgund er et av verdens mest kjente vindistrikt. Og de siste dagene har jeg hatt gleden av å smake mye snadder fra distriktet. Her kommer de fem første av de jeg har smakt. Men først litt om Burgund.

Burgund er inndelt i mange underområder. Helt i nord, halvveis til Paris, ligger Chablis. Dette fantastiske hvitvinsdistriktet som er Chardonnayens kongedømme . Chablis ligger sånn cirka 100 km nord for den berømte gullåsen, eller Côte d’Or med Burgunds mest berømte vinmarker. Côte d’Or kan inndeles i den nordlige Côte de Nuits som starter sør for Dijon og går til Corgoloin og hvor det lages mest rødvin mens det i Côte de Beaune lages mest hvitvin og som starter ved Ladoix og ender ved Dezize-les-Maranges. Dog med en helt annen karakter enn Chablis.

Sør for Côte d’Or kommer i tur og orden
Côte Chalonnaise, som lager både røde og hvite viner av god kvalitet,
Mâconnais, hvor det hovedsakelig produseres hvite hvite viner. Helt til slutt har vi
Beaujolais, kjent for sine unge lette viner. De er litt spesielle i forhold til andre viner i Burgund da de lages på Gamay druene og for måten vinen produseres på.

Druer

De vanligste druene i Burgund er for rødvin,  Pinot Noir, Gamay i Beaujolais. For hvite viner bruker man druene Chardonnay og Aligoté.

Vinene i Burgund er delt inn i tre kvalitetsnivåer. Alt basert på hvor druene kommer fra. Litt forenklet kan man si at definisjonen er som følger:

Hele Burgund

Vin fra én enkelt kommune eller landsby
Vin fra én enkelt vinmark, med statusen premier cru, nest best. eller grand cru som er best.
Jo mer nøyaktig stedsangivelse vinen har, jo høyere kvalitet skal den holde.

Clos du Moulin aux Moines Pommard 2017. Frankrike, Burgund, Pommard. Pris kr. 489,90 93/100

Drua er Pinot Noir. En klar mørkerød farge. En fantastisk duft av røde bær, kirsebær og bitte litt blomst. Meget god fylde, frukt og en perfekt balanse. Samme bær som i duften. Meget bra tannin. Lang og god ettersmak. En vin som danser samba sammen med lam. Verd pengene.

Faiveley Gevrey Chambertin Vieilles Vignes 2017. Frankrike, Burgund, Gevrey-Chambertin pris kr. 445,- Poeng 92/100

Pinot Noir. Middels dyp rød. Duft av kirsebær og andre røde bær- fint hint av eik. Smaken har en flott fylde, bra fruktighet. Lever opp til duften. Riktig bra balansert syre og sødme. Flott tannin. En varm elegant ettersmak. Passer bra sammen med småvilt. Meget bra kjøp.

Clos du Moulin aux Moines Clos de la Perrière Rouge 2018. Frankrike, Burgund, Bourgogne Pris kr 294,90 Poeng 91/100

Ungdommelig rød på farge. Flott duft av kirsebær og andre røde bær. Fruktig med bra fylde på smak. Samme bær som i duften. Meget bra balansert. Mild tannin og en lang og god ettersmak. Passer til lyst kjøtt. En burgund som er verd pengene.

Bonnardot Santenay 2018.  Frankrike, Burgund, Santenay. Pris kr. 309,90 Poeng 90/100

Klar rød farge. Dufter av kirsebær og bitte litt eik. Frisk og fruktig på smak med en bra fylde. Samme bær som i duften. God syre. Mild tannin. Meget bra ettersmak. Går veldig bra sammen med lam. Meget bra kjøp.

Champy Bourgogne Chardonnay Cuvée Edme 2015. Frankrike, Burgund. Pris kr. 249,90 Poeng 88/100

Laget på Chardonnay. Lys gyllen med et grønt skjær. Dufter av grønne epler, fersken og noe fat. Frisk og fruktig på smak med en god fedme. Lever flott opp til duften med sine epler og fersken. Bra balansert syre og sødme. God ettersmak. Passer til fisk og kos med venner. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.