På 1970 tallet, ble fårikålen kåret som Norges nasjonalrett i radioprogrammet ”Nitimen”.

I dag er det vel taco eller Grandiosa som er nasjonalretten. Uansett, så spiser en nordmann ca. 6,5 kg fårekjøtt i året og det meste havner vel i fårikålgryta. I Norge er det tradisjon for å spise får om høsten. Selv om det å koke kjøtt sammen med grønnsaker kan sees som en gammel norsk skikk, var det først mot slutten av 1800-tallet at «faar i kaal» ble omtalt i kokebøkene. Kokebokhistorikeren Henry Notaker mener at fårikålen oppstod i bymiljøer der både språk og skikker var sterkt påvirket av dansk.

Den kokeboken som muligens inneholder de eldste oppskriftene, er Fuldstændig Norsk Kogebog av Karen Dorothea Bang fra 1835, hvor oppskriften «Nedlagt Gaas i Hvidkaal» er som til fårikål. Det interessante er at den antyder at fårekjøtt kan brukes istedenfor gås. Årsaken til at man skiftet fra gås til får ligger nok i tilgangen på råvarer.

Men, som sagt, nå er det høst og det er vel ikke noe som er bedre, enn når man samler store og små til et etegilde en søndag når huset dufter av fårikål.

Det som er bra med fårikål, er at det er temmelig enkelt å lage.  Her er oppskriften til seks personer. Tips, bruk en fem eller ti liters gryte.

INGREDIENSER

  • 2 ¼ kg  fårikålkjøtt
  • 2 ¼ kg  hodekål
  • 6 ts  hel pepper
  • 3 ts  salt
  • 4 ½ dl  vann

Drikke

imagesFør vi går i gang med å lage retten, så vil jeg gjerne fortelle hva man kan drikke til. For halve moroa med å lage mat, er å snakke med folk i kjøkkenet samt drikke et glass av det man skal drikke til maten. Så, her kommer drikkeforslagene før vi finner på noe annet.

Utfordringen for å finne et bra drikke, er fettet og sødmen fra kålen. Så rødvin glemmer vi med engang. Så om det skal være vin, må det være hvitt vin eller hvorfor ikke en musserende? Vinen skal helst være en riesling med mye frukt. Gjerne en fra Pfalz eller  Alsace. Men, det som overasket meg mest, var å bruke en musserende vin. Det fungerte glimrende til fårikål. Gjerne en Cremant fra Burgund.

Øl er selvfølgelig en klassiker til fårikål. Drikk gjerne en pale ale eller hvorfor ikke en brun lagerøl som Mack sin Nordlys eller et bayerøl. Om du bruker øl istedenfor vann til fårikålen, så er det dette ølet du drikker til. Men mer om det litt senere.

Så hell opp et glass til deg og dine venner, ta på forklede og slip kniven. Nå er det tid for rock and roll.

Fremgangsmåte.

1. Del hodekålen i båter.

2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryta. Husk nå at kjøttete legges  nederst med fettsiden ned. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. Du kan også bruke tuppen av en nylonstrømpe, men for all del, vask den godt først.

3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt. Mørt er det når det løsner fra benet, det tar ca. 2 timer.

Og det var det. Om du vil bruke øl istedenfor vann, så bruk halvdelen lyst øl og halvdelen mørkt øl som for eksempel bayer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter. Ikke glem den gode samtalen. Det er halve nytelsen med et etegilde en kald høstkveld.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.