Sesongen for lam og vilt er her snart.

Av Kristin Alsvik

 1351819_10121866Om høsten blir noen av Norges flotteste råvarer tilgjengelige – og de smaker fantastisk sammen med vinene fra den sørafrikanske vingården Allesverloren.

Årets sommer har vært sjeldent fantastisk, men vi kommer ikke unna det faktum at høsten lurer rett rundt hjørnet. Heldigvis finnes det mange hyggelige momenter også ved denne årstiden, som for eksempel at det både er lammesesong og høstjakt – og flotte lammeretter og deilige viltgryter er akkurat det vi trenger på middagsbordet når temperaturen synker og ruskeværet herjer ute. Med noe passende rødt i glasset blir høstlykken komplett, og du trenger bare å huske ett stikkord uansett hva slags vilt- eller lammerett du planlegger å kose deg med –  nemlig ”Allesverloren”.

”Alt er tapt”

Vingården Allesverloren befinner seg i Swartland i Sør-Afrika, rundt ti mil nord for Cape Town. Området er varmt og tørt, men ligger bare et par mil fra havet, og får dermed likevel nok nedbør og kjølende vind. Det skyldes ikke minst at gården også ligger ved foten av fjellet Kasteelberg, som rager høyt i et ellers nokså flatt landskap. Fjellet sørger for nok skygge og trekker til seg nedbørsskyer fra havet, noe som sørger for at vinene får nok friskhet selv om vinstilen ellers er nokså kraftig og robust – og dette gjør vinene til perfekte makkere til kraftig norsk høstmat.

Gårdens vemodige navn Allesverloren (”Alt er tapt”) oppstod da gården brant ned til grunnen på begynnelsen av 1700-tallet, mens de daværende eierne var bortreist. Hundre år senere høstet man de første vindruene fra gården – for øvrig de første noensinne i Swartland – og i dag er det definitivt ingen grunn til å henge med hodet på Allesverloren-gården. Etter å ha vært i Malan-familiens eie i over 140 år drives den i dag av femte generasjon, Danie Malan, som i 1998 ble kåret til årets vinmaker i Sør-Afrika.

Allesverlorens vinmarker ligger mellom hveteåkre, frukttrær og olivenlunder i det vakre landskapet Swartland, og fordeler seg på ulike høyder og jordsmonn, noe Malan vet å utnytte til å dyrke ulike druer.

2

Smaksrike viner til smakfull høstmat

Selv om Allesverloren-vinene lages på den andre siden av kloden er de ideelle til norsk høstmat som nettopp lam og vilt i så godt som alle varianter. Kjøttet er nydelig og smakfullt med mye karakter, og serveres gjerne med kraftig, smaksrikt og krydret tilbehør. Det gjør at rettene passer godt sammen med fyldige og smaksrike viner med god fruktighet og mye kraft, som nettopp vinene fra Allesverloren.

Felles for alle vinene er at de er smaksrike, intense, robuste og preget av mørk bærfrukt – men uten å være for tunge eller alkoholrike. De har både god fruktighet og flott friskhet, samtidig som de har nok tanniner, høy kompleksitet, nydelig eleganse og nesten er litt europeiske i stilen. Vinene er med andre ord godt balanserte og herlige å drikke nå, samtidig som de har mye å gå på og uten problemer kan ligge minst et tiår i kjelleren.

Samtidig som lam og vilt generelt sett kan passe til mange av de samme vinene, kan variasjonen mellom hvilken vin man ideelt burde velge være stor mellom ulike typer lamme- og viltretter, både som følge av hvilket dyr og hvilken del av dyret kjøttet kommer fra, hva slags tilberedningsmetode som er brukt og hvilket tilbehør kjøttet serveres sammen med. Vi har derfor satt opp en oversikt over alle Allesverloren-vinene og hvilke retter de passer aller best til.

Til viltgryte, finnbiff og grillede lammekoteletterAllesverloren 1

Allesverloren Tinta Barocca 2010 er mørk rødfiolett med blålig kant, og har aromaer av frukt som plommer, bjørnebær, kirsebær, moreller og svisker, samt innslag av krydder, bark, anis, tobakk, sjokolade, kaffe og blomster. Dette er en ren, fruktig, fyldig, rund og harmonisk vin med bløte tanniner, god konsentrasjon, flott friskhet og et fint integrert eikepreg, og den har en intens og saftig smak av modne mørke bær og grønne urter med en lang og lekker krydret ettersmak.

Tinta Barocca er egentlig en portvinsdrue som det sjelden lages svakvin av alene, og noe av fruktsødmen og eikepreget i vinen kan derfor minne litt om portvin.

Perfekt til: Rustikke retter som viltgryter, krydret finnbiff, grillede lammekoteletter, elgburgere, rådyrstek med sjysaus, rødvinsbresert hjortelår og lammestuing med tomat.

Også flott til: Andre kraftige kjøttretter med smaksrikt tilbehør, som kjøttgryter, grillmat eller biff. Prøv den også til bacalao eller julemat.

 Allesverloren Tinta Barocca 2010 er tilgjengelig i alle landets Vinmonopol-utsalg (kategori 2) til en pris på 129,90 kroner.

Allesverloren3Til rypebryst, urtekrydret lammeskank og reinsdyrfilet med skogsopprisotto

Allesverloren Shiraz 2010 har en dyp rødfiolett farge med blålig kant, og den dufter av solbær, bjørnebær og plommer, med innslag av hengt kjøtt, kamferdrops, lær, treverk, lakris, kakao, røyk, mokka, fat, urter og krydder. Vinen er elegant, ren, fruktig, rund, fast og balansert med flott syre, bløte tanniner, god konsentrasjon og pent integrert eik. Den har en fyldig, saftig og rik smak av modne bjørnebær, krydder og røyk med en frisk og fast avslutning og en lang ettersmak med et hint av lakris.

Europeisk i stilen som den er kan Allesverloren Shiraz 2010 konkurrere med mang en Syrah-basert vin fra Rhône – som gjerne har en langt høyere pris. Shiraz (som druen kalles utenfor Europa) trives særdeles godt i Swartland, og det gjenspeiles tydelig i denne vinen.

Perfekt til: Kraftige retter av vilt og lam med smaksrikt, kremete eller sødmefullt tilbehør, som for eksempel glasert rypebryst, baconsurret hjortemørbrad, reinsdyrfilet med skogsopprisotto, rådyrsadel med solbærgelé, urtekrydret lammeskank eller lammefilet med fløtepoteter.

Også flott til: Hamburger, biff, ribbe og grillmat. Eller hva med å prøve den til antilope, som kommer fra samme verdensdel?

Allesverloren Shiraz 2010 er tilgjengelig i kategori 5 på Vinmonopolet til en pris på 129,90 kroner.

 

Allesverloren4Til hjortefilet med portvinssaus og afrikansk lammegryte med couscous

Allesverloren Touriga Naçional 2010 er mørk rødfiolett på farge, og dufter intenst og nesten portvinsaktig av mørke bær som bjørnebær, blåbær, krekling og kirsebær, samt av plommer, rosiner, stall, tobakk og fat, med et hint av mynte, pepper, bark og våt lær. Vinen er fyldig og smaksrik med fine tanniner, flott syre, god balanse, et fint integrert eikepreg og en ung og konsentrert fruktighet, og den smaker saftig av solbær, blåbær, plommer og mørke bringebær med et hint av sjokolade, urter og  krydder. Vinen har også en flott lengde med en delikat ettersmak.

I likhet med Tinta Barocca er Touriga Naçional en portvinsdrue, og den blir gjerne regnet som Portugals flotteste. Den ses sjelden utenfor hjemlandet, men ettersom klimaet i Swartland minner veldig om det i Douro trives druen svært godt i Allesverlorens vinmarker.

Perfekt til: Saftige, smaksrike og gjerne litt sødmefylte retter av vilt og lam, som for eksempel reinsdyrstek med viltsaus, lammefilet med glaserte grønnsaker, grillet lammeribbe, hjortefilet med portvinssaus og afrikansk lammegryte med couscous.

Også flott til: Krydret og grillet rødt kjøtt, smakfulle oster og kyllinggryter.

Allesverloren Touriga Naçional 2010 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg, samt i hyllene i enkelte Vinmonopol-butikker, til en pris på 139,90 kroner.

 Allesverloren5Til lammelår med urter og hvitløk, stekt orrfugl og indrefilet av elg med ripsgelé

Allesverloren Cabernet Sauvignon 2010 er mørk rubinrød med purpurfarget skjær, og dufter av solbær, kirsebær og villbringebær med innslag av våt ull, sigar, sjokolade, lakris, lær, krydder og fat. Den er fyldig og delikat med fine tanniner, god syre, flott struktur og god balanse, og den har en intens og fersk fruktighet. Vinen smaker av kirsebær og solbær med et hint av lakris, og den sitter lenge og har et flott eikepreg i avslutningen.

Perfekt til: Kraftige og klassiske retter av lam og vilt, som for eksempel lammelår med rosmarin og hvitløk, fasanbryst i fløtesaus, stekt orrfugl og elgstek med ripsgelé.

Også flott til: Elegante retter med storfekjøtt.

Allesverloren Cabernet Sauvignon 2010  er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg, samt i hyllene i enkelte Vinmonopol-butikker, til en pris på 139,90 kroner.

 

 

Til lammegryte, elggulasj og fårikål

Danie6Allesverloren Danie’s Backyard Blend 2010 er som navnet tilsier vinmaker Danie Malans blend av flere av druene på vingården, og vinen er spesielt utviklet for det norske markedet. I 2010-årgangen består den av 70 % Tinta Barocca og 30 % Shiraz.

Allesverloren Danie’s Backyard Blend 2010 har en varm og dyp rødfarge, og den dufter delikat av blåbær, solbær og rips med innslag av tørket fiken, sjokolade, fat og krydder. Vinen har flott frukt med god konsentrasjon og fin fylde, god balanse og struktur med bløte tanniner og en saftig og fersk smak av plommer, modne røde bær og krydder, samt en lang og frisk ettersmak.

Perfekt til: Middels kraftige, smakfulle og gjerne litt eksotiske retter av lam og vilt, som lammegryte, rådyrmedaljonger med kålstuing, lammekjøttboller, elggulasj, tyrkisk lammekebab og fårikål.

Også flott til: Kjøttgryter, kylling og pizza – eller som kosevin før eller etter mat.

Allesverloren Danie’s Backyard Blend 2010 finnes både på flaske og Bag-in-Box (3-liter), og er tilgjengelig i bestillingsutvalget (og i hyllene på et tjuetalls Vinmonopol-utsalg) til henholdsvis 119,90 kroner og 399,90 kroner.

Til norske oster og iskrem med rørte bjørnebær

7 Ingenting setter prikken over i-en etter et herlig lamme- eller viltmåltid som et overdådig ostefat eller hjemmelaget iskrem med rørte bær – og da er det på tide å finne frem Allesverloren Vintage 2008 – Allesverlorens flaggskip, som er en sterkvin laget på portvinsmetoden med druer som Tinta Barocca, Souzao og Pontac. Siden den ikke er produsert i Europa kan den ikke kalles portvin her hjemme, men den utklasser likevel mang en portugisisk variant.

Allesverloren Vintage 2008 har en dyp og intens rubinrød farge og dufter av tørket frukt som svisker og fiken, samt modne bjørnebær og solbær, fat og kanel. Vinen er svært fyldig, varm, rik og søt med flott konsentrasjon, balansert struktur og rund frukt, og den smaker mye og lenge av mørke bær og tørket frukt med krydder og eksotiske toner.

 Perfekt til: Både milde og kraftige norske oster, gjerne blåmuggvarianter, og hjemmelaget iskrem med rørte  bjørnebær eller andre mørke skogsbær.

Også flott til: Sjokoladefondant og andre sjokoladedesserter.

Allesverloren Vintage 2008 er tilgjengelig i bestillingsutvalget og i hyllene på enkelte Vinmonopol til 219,90 kroner.

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.