Slovakia er et relativt nytt vinland for meg. Og det på tross av at det har vært dyrket vin der helt siden romertiden.

På sytten og attenhundre tallet var de berømte for sine Tokaier viner mens det i dag er en vin som forknippes til Ungarn. Den slovakiske tokaieren var så berømt at selv folk som Beethoven, Schubert, Voltaire og Goethe priste den. Dessverre for slovakisk vin, så havnet landet under andre mektige riker som Stormähren, Kongedømmet Ungarn og Østerrike-Ungarn og vinene deres ble assosiert til disse rikene enn som en selvstendig vinnasjon. I 1918 så løsrev Tsjekkoslovakia seg fra Østerrike-Ungarn og helt frem til 1939 blomstret slovakisk vin. Under kommunistregimet etter andre verdenskrig, ble de fleste vingårdene statlige og det ble satset på masseproduksjon av heller medioker vin. Selv om det ble en viss bedring etter fløyelsrevolusjonen 1968.  Først i 1993, da landet brøt med Tsjekkia, begynte en rivende utvikling for slovakisk vin og kanskje blir det igjen et vinland likt det Beethoven, Schubert, Voltaire og Goethe elsket.

I dag.

Det dyrkes vin i den sørlige delen av Slovakia og er delt inn i seks vinregioner, fordelt på cirka 22.000 hektar vinmark. Klima er typisk mellom-europeisk med relativt varm sommer  og våt kald vinter.

Vingården Magula

Vingården Magula ble stiftet 2007 da de fikk tilbake den gamle familieeiendommen. Noe av det første de gjorde, var å sette nye vinstokker… og besluttet at all vinproduksjon skulle være organisk og kun produsere naturviner. Med andre ord, alt det harde arbeide foregår i vinmarkene mens arbeidet i kjelleren bestemmes av hvordan vinene «modnes.»

Magula Veltlínske Zelené 2016. Slovakia, Malokarpatská. Pris kr. 273,-  Poeng 87/100

Drua er Grüner Veltliner. En litt syrlig duft av sitrus og noe urter. En morsom duft. Fruktig og frisk på smak. Bra syre. Lever opp til duften med sine urteaktige toner og sitrus. Lang, tørr ettersmak. Passer fint til salat og sjømat. En hvitvin som kan anbefales. Meget bra kjøp.

Magula Frankovka Modra 2014. Slovakia, Malokarpatská. Pris kr. 289,-  Poeng 86/100

Drua er Blaufränkisch. Mørkrød farge med et lite blått skjær. Duft av mørke bær og modne kirsebær. Små hint av fat. Smaken er fruktig med bra fylde. Godt balansert. Fin tannin. Smaken lever opp til duften med sine mørke bær og hint av urter. Tørr, fin ettersmak. Passer sammen med kraftige gryter. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.