Alfredo Arribas vokste opp i Barcelona. Han hadde en meget suksessfull karriere som arkitekt og reiste verden rundt og jobbet med interiørdesign og arkitektur. Til og med OL i Barcelona var han involvert i.

Men i 2001 så bestemte han se for et totalt karriereskift og ville arbeide med vin. Det var to grunner til det. Dels så hadde han tilbragt alle sine somre hos bestefaren som hadde en vingård i Ribera del Duero. For det andre så vokste lidenskapen for vin under alle hans reiser og all hans fritid ble brukt til å studere alt han kom over om vin.

«Jeg oppdaget Priorat,» fortalte han til Jamie Good engang, «og det var en åpenbaring for meg. Det var et landskap som tiltrakk meg.» Så han kjøpte en vingård i Priorat og i 2004 slapp han sine første viner. Men allerede før de første vinene kom på markedet, bestemt han seg for å arbeide i nabo DO Montsant også.

«Det er mye mer tilgjengelig, med hensyn til kostnader, og har noen gode gamle vinmarker.»

To prosjekter.

Plutselig hadde han to prosjekter kjørende. Et Priorat og et i Montsant. I Priorat lager han en «vina de Pagos» – viner fra et enkelt sted, hans Clos des Portal. I Montsant har han samlet 12 gamle vinmarker med Carignan, Grenache og hvit Grenache, i den historiske delen av regionen. Han lager også en vin som heter Gotes, som er hans versjon av friskhet i Priorat, fra Carignan og Grenache.

Et av hans siste prosjekter er noe han er spesielt begeistret for. Vin som kommer fra de høye åsene i Montsant på 700–800 moh. Først og fremst for at det ikke er tradisjon  for vin der. ‘Men for meg er det veldig interessant,’ forteller han. «Vinens surhet og jordens karakter finnes ikke andre steder i resten av regionen.» Og det er dette som er SiurAlta.

Så i 2011 starter Alfredo Arribas sitt seneste prosjekt. Vins Nus, som betyr nakne viner. Ideen er å lage friske, lette og delikate viner fra nord i Priorat. 11 ha vinmarker kultiveres etter biodynamiske prinsipper og ligger 500 – 800 m.o.h. mot toppene av Montsant-fjellene hvor middelhavsbrisen kjøler ned avlingene om sommeren.

Alfredo Arribas liker ikke betegnelsen «naturvin.» Han mener han lager vin som vin skal lages og ut i fra de forholdene som naturen gir. Han liker ikke lange maserasjoner. «Du får denne renheten hvis du jobber uten sulfitter og uten normale maserasjoner.»

(Kilde: Jamie Goode)

Alfredo Arribas Vinsnus Siur Alta Rouge 2017. Spania, Tarragona. Pris kr. 275,- Poeng 91/100

Drua er Garnacha. Vinen er spontanfermentert. Har 4 til 5 uker skallmaserasjon og er lagret i sementtank. Flott mørkerød farge. Frisk duft av røde bær og noe skogsbær. Fyldig og frisk på smak. Fin syre og bra tannin. Lever opp til duften med sine bær. Lang og god ettersmak. Lett avkjølt passer den glimrende sammen med kokt torsk. Meget bra kjøp.

Alfredo Arribas Instabile N.5 In Albis 2018. Spania, Tarragona. Pris kr. 349,90 Poeng 90/100

Druene er Macabeo 25%, Garnacha Blanca 25%, Muscadelle 25%, Xarel·lo 25%. Spontanfermentert. 2 md. skallmaserasjon i amfora, lagret i amfora. Lys gul med et grønt skjær på fargen. Frisk ung duft av sitrus og hint av urter. Smaken lever opp til duften med sin meget gode friske fylde. Perfekt balansert. God fruktig ettersmak som sitter lenge. En vin går like fint sammen med sjømat som lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.