Fler og fler mikrobryggerier går konkurs.
Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen Peter Nome forteller til NRK Sogn og Fjordane at skremmende mange av foreningens 130 medlemmer sliter med å vokse.
-De siste månedene har veldig mange opplevd en nedgang. Jeg tror det er for mange mikrobryggerier med ambisjoner om å vokse og bli store,» forteller han til NRK Sogn og Fjordane.
Pilene pekte opp
I mange år så pekte pilene opp for mange mikrobryggerier, men nå har den trenden snudd for mange mikrobryggerier. En av grunnene er kampen om hylleplass i butikkene og tappekranene på utestedene.
-En del av de som lykkes, er de som har klart å bygge opp lokal lojalitet, blitt populære og en stolthet for bygda.
Konkurser.
Problemet kommer når du ønsker nasjonal distribusjon for der er det mange om beinet forteller Petter Nome, som ser at butikkjedene er mer kritiske til hva de tar inn enn tidligere.
-De som har investert mer penger enn det de kan handtere og ikke vokser i den takten de må, sliter.
-Vi har hatt noen store konkurser i det siste og det er bryggerier som har investert flere titalls millioner.
En av de som har gått konkurs er Voss fellesbrygger, som kastet inn håndkledet med en i gjeld på 46,2 millioner kroner. Og flere konkurser vil det bli.
Realistiske ambisjoner
Nome mener bryggeriene må legge ambisjonene mer realistisk og han tror at pris og kvalitet og pris blir stikkordene for de som overlever.
– Det blir mer konkurranse på pris, og du må produsere kvalitet. Det nytter ikke å komme med øl, som er kjempedyrt og nesten like godt som noe billigere. Du må være best på det aller meste, sier han til NRK Sogn og Fjordane og nevner markedsføring, distribusjon, image og design.
Arbeidsplasser under press
Nome sier også at arbeidsplassene er under hardt press. Mikrobryggeriene står for ca. 25% av arbeidsplassene i bryggeribransjen men har bare 4% av volumet.
Erfaringer fra utlandet, viser at omsetningen for mikrobryggeriene vil gå opp igjen, men da med færre bryggerier.