Godt Drikke har skrevet altfor lite om vin fra Kroatia. Men her er en oransjevin verd pengene.

Tross alt så går den kroatiske vinhistorien helt tilbake til de gamle grekerne, kanskje enda lenger. Romerne utviklet og organiserte vinindustrien, som blomstret frem til vinlusene kom på 1800-tallet. I etterkrigstiden ble vinmarkene statseide og sentraliserte, og borgerkrigen på 1990-tallet la også en demper på vinproduksjonen i Kroatia. På 2000-tallet har produksjonen blitt privatisert og utviklingen har gått kraftig frem. Og i dag så ligger produksjonen på cirka 100 millioner liter per år.

Blant de viktigste vindistriktene i Kroatia, er halvøya Istria og er den nordligste av Kroatias vinregioner. De fruktige, tørre hvitvinene har vist seg å være vellykkede på internasjonale og innenlandske markeder, hovedsakelig på grunn av de moderne, forfriskende stilene de nå lages i. Kystområdene har et utpreget middelhavsklima og her produseres majoriteten av kvalitetsvinene, hovedsakelig røde fra både importerte og lokale druer. Vanlige blå varianter er cabernet sauvignon, merlot, teran og plavac mali. Mange av kystområdets hvitviner er laget av lokale grønne druesorter som žlahtina, pošip, grk, bogdanuša, maraština og vugava, som er en aromatisk spesialitet fra øya Vis.

En av de beste produsentene fra Istria er vingården Veralda  som holder til i Nord-Istria, på Buje-åsene som strekker seg mellom Buje og Brtonigla. Familien Visintin grunnla gården 1938 med rundt 5 hektar land som inkluderte vingård og andre avlinger. I dag så har familien spesialiserte seg på vin og oliven. Ettersom etternavnet Visintin er svært utbredt i Istria, har navnet Veralda blitt tatt etter navnet på vinmarken som ligger rett ved siden av vinkjelleren.

Veralda AMBRA 2019 Kroatia, Istria. Pris kr. 185,- Poeng 88/100

Drua er Malvasia. Fin gyllen farge. Duft av sitrus, epler og hint av nøtter. God fylde på smak. Men frisk og fruktig. Lever opp til duften med sin frukt. Riktig bra balansert syre og sødme. Lang og god ettersmak. Dette er en av de aller beste oransjeviner jeg har smakt. Løp og kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.