Svenskene har tradisjon med å spise innlagt sild og nypoteter på sommeren.

En tradisjon jeg misunner dem da det er hyggelig å samle venner og familie en fin sommerdag rundt et bord og nyte. En svensk oppskrift jeg er svak for, er «Stekt salt sill med lökgrädde.» En eldgammel oppskrift som er helt nydelig sammen med «nubbe» og en kald øl.

Ingredienser til 4 personer.

Silden.

500 g utvanna marinert salt sild. De får du kjøpt ferdig på de fleste supermarkeder.
ca 2 dl hvetemel
2 egg
ca 3 dl strøbrød
3 ss smør

Lökgrädde

3 gul løk
1 ss smør.
3 dl fløte
Salt
Hvitpepper

Til serveringen

Kokte nypoteter eller andre poteter med skall
dill

Sånn gjør du.

Silden.

Aller først, sørg nå for at silda er riktig utvanna. Ellers risikerer du at dette blir en veldig salt moro. La sildefilene renne av på husholdningspapir. Vend dem i melet og rist forsiktig bort overflødig mel. Dypp filetene i lett vispet egg og vend sildene i strøbrød. Ikke vær gjærrig med strøbrødet så «klapp» dem gjerne så strøbrødet fastner ordentlig.

Lökgrädde:

Jeg har ikke noe riktig bra norsk ord for lökgrädde, så derfor den svenske varianten. Skrell og skive løken. Fres den myk i smøret på ikke altfor hard varme. Hell på fløten og la den koke sammen til en saus. Smak den fram med salt og hvitpepper til den har den smaken du liker.

Nå steker du silden i smør i en steikvarm panne. Det må gå rimelig kjapt. Stek gjerne silden i omganger og legg den opp på et serveringsfat. Legg løken ved siden av. Nå er det bare å servere sammen med poteter og dill.

Godt Drikkes drikkeforslag.

Jeg vil gjerne ha pils til. «Nubbe» skader vel heller ikke og da gjerne Hellstrøm Sommer. Smakte forunderlig bra.

Foto. ICA.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.