Nordnorsk Vinmesse er veldig stolte av å kunne holde en Master Class og spesialsmakning med vinhuset Cantina Zaccagnini og Angelo Ruzzi.
En pinnevinprodusent blir til
Kan en gründerbedrift med enkle forhold på søttitallet bli til en hjørnesteinsbedrift med berømmelse i dag? Cantina Zaccagnini er vinhuset bak ”pinnevinen”. På Masterclass med Angelo Ruzzi får du både smake og høre om hvordan vinprodusenten gikk fra å være lokal favoritt til så å erobre verden.
I 1978 drømte Marcello Zaccagnini om å drive sitt eget vinhus. Han fikk tak i en vinmark med montepiulcianodruer og bygde et provisorisk skur i vinmarken for å frakte druene så kort som mulig før vinmakingen kunne begynne. Marcello ville være et bidrag i sitt nærområde snarere enn en inntrenger. Håndlaget vin i pakt med omgivelsene, tilgjengelig for de som var villige til å betale bare litt ekstra for en god vin, var planen. Og slik ble det.
Kunst i kjelleren
I flere omganger har gründeren av Cantina Zaccagnini, Marcello Zaccagnini, hatt kunstnere på besøk i vineriet. Flere har også bodd der hos ham i lengre perioder. Ikke minst er han selv svært kreativ og visste ikke da han gjorde det hvilken genial ide det var å knytte en liten bit av de trimmede vinstokkene rundt halsen på hver flaske. Ikke heller at akkurat dette skulle bli arbeide for en rekke av landsbyens bestemødre. Som et minne om de besøkende kunstnerne har han både i vinmarken og i vinkjelleren en rekke moderne kunstverk signert sine venner.
Vinturisme?
Selve navet i vinhusets er de 150 hektarene med vinmark som omkranser vineriet der det ligger ved miniatyrlandsbyen Bolognano. Se for deg Italia som et ben og kikk på knehasen, og der, like utenfor byen Pescara, ligger det. (Ryanair har direkterute hit i sommerhalvåret). I vinmarkene er det behagelig middelhavsklima skapt av av Adriaterhavet bare noen kilometer nedenfor. Svale vinder fra Appenninene, fjellkjeden som starter like ovenfor, gir nedkjøling på de varmeste sommerdagene. Det er mulighet for å besøke vinmarker, vineri og naturen omkring Zaccagnini. I nærheten er det både strender, nasjonalpark med ulver og skimuligheter i den kaldeste årstiden. God mat er det selvsagt også med mye fersk fisk, ost og kjøtt av lam og som er som skapt for vinene de lager.
Druenær vin
Mesteparten av druene de dyrker er Montepulciano og blir til rødvin. Dette er viner som har vist seg å treffe godt med den norske smakspreferansen: Moreller, bjørnebær og en anelse krydder og som gir en slags bløt men fast følelse i munnen – liksom en stressless du synker ned i. I tillegg lages det rosevin og noe musserende vin som selges lokalt. De siste årene har interessen for de hvite vinene laget av pecorinodruer også økt. Pecorino er en liten gulgrønn drue med tykt skall og saftig fruktkjøtt. Den gir viner med en frisk tropisk og grapefruktaktig saftighet.
Vinmaestro
Angelo Ruzzi, som du vil treffe på masterclass, har vært med vinhuset siden starten og har vært med hele veien fra det små og enkle til det store og flotte vinhuset Zaccagnini er i dag. I løpet av foredraget vil han vise et utvalg av de beste vinene og fortelle mer om vinhuset nå og da.