Noen av de beste tyske rødvinene kommer fra Ahr.

Med sine 545 hektar, er Ahr et av de minste vindistriktene i Tyskland. Det er også et av de nordligste distriktene der det ligger klemt inn i Ahrdalen i Rheinland-Pfalz. Distriktet er

Julia Bertram

strekker seg cirka 24-25 kilometer langs Ahr elven, mellom byene Altenahr og Bad Neuenahr. To små byer på en sånn cirka 1600 innbyggere.

Området er svært ulendt og gjør vindyrking svært arbeidsintensivt da maskiner i stor grad ikke kan brukes i de bratte bakkene. Så det meste må gjøres manuelt.

Ahr er mest kjent for sin rødviner, rent faktisk er fire av fem flasker vin er røde. Den vanligste druen er Pinot Noir, eller som det heter i Tyskland, Spätburgunder. Man tror det har vært dyrket vin i distriktet helt siden romertiden. Områdets første druestokker skal ha blitt satt i området mellom Eifelbakkene og Rhinen. Men helt sikkert har det vært dyrket vin siden år 700, da Frankerne oppholdt seg der.

Klima i Ahrdalen er mildt, med høyere temperatur i de vestre delene- en varme som skapes av de bratte dalsidene. De høye temperaturene har ført til at klimaet blir sammenlignet med klimaet rundt Middelhavet. Den svarte skiferen i den bratte vestlige delen av Ahr dalen absorberer varme om dagen og sørger for at druene ikke blir for kalde om natten. Noe som er helt ideelt for rødvinen. Sånn cirka syttifem prosent av vinen i Ahr, kommer fra et av de fem vinkollektivene.

Weingut Julia Bertram

Men heldigvis så produserer også andre rødvin. Som Weingut Julia Bertram. Gården ble grunnlagt 1910 av Gottfried Sebastian som driftet gården helt frem til 1966 da sønnen Ernst Sebastian overtok. Langt senere overtok døttrene Andrea Bertram og Ricarda Sebastian driften av den lille gården som overlot driften av gården til Julia Bertram i 2017.

Julia Bertram er født 1989. Hun ble utdannet ønolog i Geisenheim og tok „Bachelor of Science“ i 2012. Sin første fullstendig egne vin-linje laget hun i 2014 med druer fra 1,4 hektar vinmark. Vin som ble berømmet i flere tyske vinmagasiner. Og i 2017 overtok hun familiegården. Gården er nå lagt om til økologisk drift og vinene blir betraktet som noe av det beste vindistriktet Ahr kan fremvise. Og jeg kan bare si meg helt enig.

Julia Bertram Handwerk Spätburgunder 2017. Tyskland, Ahr. Pris kr. 258,- Poeng 92/100

Drua er Spätburgunder (Pinot Noir). En lys klar rød farge. En lekker, klassisk duft av kirsebær og urter. Smaken er moden, fyldig og rund med en fin frukt. Elegant syre med en mjuk tannin. En nydelig ettersmak. Kan brukes til torsk men aller best til kos. Her er det masser av vin og kvalitet for pengene. Løp og kjøp

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.