Ikke før julen og all julematen er overstått, begynner vi å planlegge for neste store meny. Heldigvis er den ikke så tradisjonsbunden eller så tung som julemenyen. Det jeg tenker på er nyttårsmenyen.

En forrett som kan brukes som hovedrett også, er Salade Niçoise med kongekrabbe. Den er rimelige enkel å lage og den tar ikke allverdens tid.

Salade Niçoise med kongekrabbe

Til fire personer, behøver du:

Foto: God fisk

4 egg
150 g aspargesbønner
1 hjertesalat
0.5 rødløk
0.5  agurk
4 tomat
1 paprika
12 oliven, svarte
1 ss kapers

Dressing

4 ss olivenolje
2 ss hvitvinseddik
0.5 ts dijonsennep
0.5 ts salt
1 knivsodd pepper

Servers med :

brød
1 kongekrabbebein, kokt. Kan med fordel kjøpes ferdig.
sitronbåter

Begynn med å rense kongekrabbebeina om du ikke har kjøpt de ferdige,  og del moroa i mindre stykker. Så hardkoker du egg. Bruk sånn cirka  9 minutter, avkjøl, skrell og del i to.

Forvell aspargesbønner i 2 minutter i lettsaltet vann, avkjøl i kaldt vann og del i to.

Skjær salat i grove strimler, rødløk i tynne strimler, agurk i tynne skiver, tomat i båter og paprika i terninger. Bland alt i en salatbolle, og ha i oliven og kapers.

Legg stykker av kongekrabbebein på toppen.

Dressing

Pisk sammen olivenolje, hvitvinseddik og dijonsennep.
Tilsett salt og pepper, og ha dressingen over salaten.
Server salaten med brød og sitronbåter ved siden av.

Før vi fortsetter med hovedretten, nyt et lite glass musserende vin. Tenk på livet, den du er glad i eller hva som ligger deg på sinnet. Men det føles alltid bra å nyte et lite glass musserende.

Hovedrett.

Danskene elsker sin nyttårstorsk med sennepssaus og rødbeter. Jeg for min del elsker Stekt kveite i Hollandaisesaus. For meg er kveita kongen over alle fisk. Denne oppskriften fant jeg på Tine for noen år siden og den er faktisk helt konge.

Stekt kveite i Hollandaisesaus

Ingredienser.

800 g kveitefilet eller i skiver
5 ss smør
1 ts knust rosépepper
2 bunter asparges

Saltlake:

1 l vann
1 dl salt

Hollandaisesaus:

Om du ikke vil lage fra bunnen av, finnes det også poser.

3 eggeplommer
150 g smeltet smør
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper
2 ss sitronsaft

Mange sliter litt med å vite hvor mye salt man skal bruke når man koker eller steker Kveite. Men fisken blir ekstra saftig og fin hvis den får ligge en stund i saltlake før tilberedning. Rør ut saltet i vann og la fiskestykkene ligge i 10 minutter. Ta dem opp, tørk dem og stek dem i smør på begge sider. Dryss over knust rosepepper.

Hollandaisesaus:

Pisk eggeplommene til skum i en kjele over svak varme, helst i vannbad. Tilsett smøret porsjonsvis under omrøring. Smak godt til med salt, pepper og sitronsaft. Sausen kan tilsettes litt fiskekraft hvis den blir for tykk.

Asparges.

Skrell den nederste delen av aspargesen og kok i lettsaltet vann til de er møre, ca. 4 minutter.

Legg fiskeskivene over på varme tallerkener og server med kokte poteter, asparges og hollandaisesaus. Om du ikke har lyst til å lage din egen hollandaisesaus, så kan du jo alltids bruke en posevariant. Verre er det ikke.

Dessert.

Livet er bra kjedelig uten dessert. En dessert jeg har fått sansen for, er en jeg smakte i Tyskland for noen år siden. Sekt Mousse. Eller musserende vin mousse. Uansett, her er oppskriften.

Sekt Mousse.

Ingredienser.

4 blader hvit gelatin
3 eggeplommer

Foto: H.Banderob

3 ss melis
200 ml musserende vin
150 g yoghurt naturell
2 eggehviter
7 ss sukker
2 kiwier
1 mango
200 g opptint bringebær

Begynn med å legge gelatinen i kaldt vann. Lag eggedosis av eggeplommene og melisen. Så til skandalen, varm opp den musserende vinen, klem gelatinen tom for vann og rør den ned i vinen. Vend den så inn i eggedosisen. Vend i yoghurten. La det stå kalt i sånn cirka 20 minutter.  Så er det tid for å lage hva tyskerne kaller steifem Schnee. Pisk en spiseskje sukker sammen med eggehvitene til den er helt stiv. Vend den forsiktig ned i kremen du laget tidligere. Så er det bare å fylle opp en plastpose, klipp av det ene hjørnet og fyll opp fire champagneglass. Still glassene kaldt en times tid.  I mellomtiden kan man rense resten av frukten, skjære den i små biter og først purere kiwi og mango med to spiseskjeer sukker, så det samme med bringebærene. Ha en liten dash oppå kremen og serverer.

Hva drikker man til denne menyen. Gjennomgående fungerer det helt greit med musserende vin. Helst vil jeg bruke

Louis Picamelot Cuvée Jean Baptiste Chautard Cremant de Bourgogne Brut 2012. Frankrike, Burgund. Pris kr. 275,- Poeng 90/100

Gulgrønn på fargen. Fine små bobler. Lekker duft av epler, toast og en anelse blomst. Smaken er fyldig og frisk med epler, en anelse sitrus. Riktig bra syre og sødme. En fin, tørr ettersmak. En vin som passer best sammen med gode venner. Skal man ha en champagne av samme kvalitet, så må man legge på en del hundrelapper til. Meget bra kjøp

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.