Sondre Lerche går i fotsporene til musikeren Sigurd Wongraven og kommer med en egen vin.
Ikke for at Sondre legger samme arbeidet i vinen som Wongraven som er med på hele prosessen fra vinmark til kjeller, men til forskjell fra de fleste kjendisvinene, så blender han vinen selv.
Det hele begynte i kjølvannet av det trippel Spellemannsnominerte albumet Patience (2020). Sondre Lerche ønsket å skape noe mer enn bare sanger og musikalske opplevelser. Midtveis i en improvisert soloturné, alene i leiebil på kryss og tvers av Norge i fjor sommer, ble ideen om en vin som fanget og videreførte tilstanden og estetikken fra «Patience» født. Han kom i snakk med venner i utelivsbransjen i Bergen, som ledet ham til vinfirma Non Dos. Sammen stilte de spørsmålet: finnes det en lidenskapelig, biodynamisk musikk- og kunstinteressert vinprodusent der ute som ville være med å skape Patos?
Patos i et melkeglass
Inspirasjonen kom delvis fra de dype røde tonene i maleriet som pryder omslaget til «Patience», malt av den australske kunstneren Loribelle Spirovski. Men også fra sommerens forfriskende, gjennomstrålende, rosa sjatteringer – i realitet slik et melkeglass med Patos, holdt opp mot solen, i sin reneste, mest skimrende form, fremstår.
Biodynamisk musikk- og kunstinteressert vinprodusent
Sondre ble introdusert for en spansk, tredjegenerasjons, kvinnelig vinprodusent, Olivia Junyent som driver Castell d’Age, 40 minutters kjøretur nordvest for Barcelona. Olivias bestemor dedikerte seg til biodynamisk vin lenge før det var verken kjent eller trendy. Nå nådde en kasse smaksprøver etter hvert høstkalde Bergen, og før kvelden var omme hadde Sondre blandet sin egen vin. Navnet var plutselig innlysende.
Patos er kanskje veien videre etter et år der Patience ble et kanskje litt vel treffende, og etterhvert utmattende ord å hele tiden støte på. Skrivende på sin neste plate, delvis alene på turné, delvis på hybelen i Bergen, følte Sondre en utvidet lidenskapelig glød, i sanger som føles ytterligere opphøyde og inderlige. Sanger som trenger patos om de skal få vinger. For en som har stått på scener verden over mer enn halve livet er patos kanskje en nødvendighet. Men selv for en dreven entertainer er dette begrepet noe han sakte har vokst seg inn i en omfavnelse av.
Om navnet «Patos» forteller Sondre Lerche «Det er jo umulig å komme seg igjennom et liv i kunsten uten å risikere å fremstå helt tåpelig til enhver tid. Jeg har nå etterhvert skrevet meg inn i en eksplisitt inderlighet som jeg blir nødt å ta eierskap av på scenen. Det er først nå jeg skjønner meningen bak patos.»
Kilde Non Dos.
Patos Cuvée Brut Nature. Spania, Catalonia, Penedès. Pris kr. 210,- Poeng 87/100 Importør Non Dos As
Druer Macabeo 40%, Xarel·lo 40%, Parellada 20%. Lys gulgrønn farge. Duft av sitrus, grønne epler med små hint av blomst. Frisk og fruktig på smak. Bra syre. Lever opp til duften med en anelse sitrus og litt eple. God ettersmak. Passer best til kos . Meget bra kjøp.