En bit av Toscana.

Nå står noen lange måneder med kulde og mørke oss ­i vente. Det gjør også et hyggelig inneliv. Da passer det godt å knekke risottokoden med gode venner og vinen Villa ­Toscana i glasset.

Toscana

Det blir ikke mer vinromantisk enn ­Toscana. Her har kunsten, ­arkitekturen, maten og ikke minst vinen en helt ­særegen livsgnist. Toscana er en av grunnpilarene i italiensk vin­suksess og i ­middelalderen var Toscana ­nærmest verdens navle. Regionens hovedstad Firenze huset storheter innen ­litteratur, kunst, arkitektur og musikk, samt ­politikere, handelsmenn og finans­magnater. Både kapitalismen og ­renessansekunsten er antatt å ha oppstått i Toscana. Toscana er også kjent for sine mange klassiske vinområder med alt fra gode fruktige hverdags­viner til uforglemmelige vinopplevelser på ­Toscanas egen kronjuvel, druen ­sangiovese. Enten det er kunsten eller vinen som har dratt en til Toscana, setter de majestetiske bygningene og trange smugene i byer som Firenze og Siena sine preg på nordboere som oss, og lite er så vakkert som vinmarkene på den toskanske landsbygda. Sjelden smaker maten og vinen så godt som under den toskanske solen, så hvorfor ikke ta en liten bit av Toscana med hjem når vintermørket begynner å tynge. Det er ingen sak å knekke risottokoden om man koser seg med et glass med toskansk vin mens man rører i gryten. Det viktigste med risotto er nemlig at det er gjestene som venter på risottoen og ikke den som venter på gjestene. Og har gjestene først fått et glass ventevin på kjøkkenet, kan de like gjerne raspe parmesan eller delta i borddekkingen. Med kjøkkenet fullt av latter og høylytt skravling har man brått fått den ­toskanske storfamiliestemningen i hus og glemt kulde og mørketid i noen timer.

Med fullt kjøkken trenger man gjerne vin i litt volum, en tre liters kartongvin tilsvarer fire flasker og det holder til ganske mange gjester. Villa Toscana er et godt valg når man skal gjenskape litt italiensk energi. Vinen er utviklet spesielt for oss nordmenn og er en frisk og fruktdreven toskaner med dufter av kirsebær, blomster og lær og rund og saftig smak. Villa Toscana en allsidig matvin, men den er også deilig å drikke alene. Vinen er en chianti laget på 90 prosent sangiovese og 10 prosent cabernet ­sauvignon, men siden den kommer i en treliters kartong er den etter regelverket deklassifisert til en Toscana IGT.

Saracini Villa Toscana

Toscana/Italia, Vinmonopolnr. 858906, kr 375 (300 cl) BiB –  På alle pol!

Risottokoden:

1. Når du tilsetter løken skal den frese akkurat så lenge at den skifter farge og blir glassaktig, før du tilsetter vinen, som skal koke helt inn under omrøring.

2. Det er viktig å ha en god kraft til risottoen. Kraften må være varm, helst rett under kokepunktet når du har den i risottoen.

3. Kraften må tilsettes en øse av gangen og må koke inn før du tilsetter en ny. Det er viktig å røre hele tiden.

4. Det er kjempeviktig at du ikke koker risottoen for tørr, den skal være som en tynn, kremet grøt som renner utover tallerkenen.

5. La risottoen hvile 2 minutter under lokk etter at du har rørt inn parmesan­osten, da blir den ekstra kremet.

Risotto med sopp

(Til 4 personer)

  • 300 g risotto
  • 300 g fersk sopp, ev. bløtlagt tørket sopp
  • 2 sjalottløk
  • olje til steking
  • 2 dl hvitvin
  • 1 liter kyllingkraft
  • 100 g smør i terninger
  • 100 g revet parmesan
  • salt og pepper

Kok opp kraft. Del og stek soppen gyllen i en panne, og sett til side. Finhakk løk og fres den blank i olje i en vid, dyp panne, ha i ris og la frese i 1-2 minutter. Ha i vin og kok inn væsken. Spe med en øse kokende kraft, la væsken koke inn under omrøring, og gjenta prosessen med nye øser kraft til risen er mør, 15-18 minutter. Går du tom for kraft kan du bruke litt kokevarmt vann. Konsistensen skal være som tyntflytende risengrynsgrøt. Trekk kjelen av varmen, tilsett smør og revet parmesan. Rør godt til risottoen er kremet, sett på lokk og la hvile i 2 minutter. Tilsett sopp, smak til med salt og pepper, og server med ekstra revet parmesan.

Tips: En teskje eddik eller litt sitronsaft i risotto komplimenterer parmesansmaken og gjør risottoen friskere.

Du kan bytte ut soppen med bl.a. bacon, erter, asparges, kylling eller en kombinasjon av flere ingredienser. Om du har knapt med tid eller trenger å øve litt mer før du vil servere risotto, finnes det noen gode alternativer på markedet. Superbra.no lager en superbra risotto basert på økologisk carnaroli ris som er enda enklere å lage.

Kilde: Pressemelding. Godt Drikke kommer tilbake med en anmeldelse av vinen. 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.