Dagbladet og juleølet.

4
”Dag 2 av juleøltesten for #Dagbladet er godt i gang, og i dag skal de gjennom 32 sorter norske juleøl du finner på #Vinmonopolet i disse dager. Hvis man ganger 32 opp med anslått 0,5 dl i snitt pr smaking, vil hver og én ha konsumert 1,6 liter sterkøl i løpet av kvelden. Vi kan ikke annet enn å ønske lykke til!”

Ølakademiet, facebook.

ØlsmakningHelt seriøst, hvor seriøs er Dagbladets ølsmakningen?

Jeg ville ikke ha reagert om det var en blogg som publiserte resultatet fra Dagbladets juleøltest t. Og jeg ville heller ikke brydd meg heller om resultatet… om det hadde vært i en liten blogg. Men, jeg reagerer på at den såkalte juleøltesten ble publisert i Dagbladet. For Dagbladet er en maktfaktor og det er ikke en blogg.

Det jeg reagerer på, er at man konsumerer 1,6 liter sterkt øl, setter karakterer og presenterer det over flere sider i Dagbladet. Spesielt siden dette er en såkalt profesjonell jobb. Og det å drikke seg mer eller mindre beruset… to dager på rad, er ikke profesjonelt. Og når man ikke en gang klarer å fortelle hvilken julemat ølen passer til, er det jo trist. Og det er en hån. Hån mot meg som leser og en hån mot bryggeriene og de som arbeider der.

Jeg kan ikke fatte å begripe at man ikke kan smake øl på samme måte som vin. Man ruller ølet i munnen og spytter ut. Da har man smakt alle smaksnyanser og man er fortsatt edru for å kunne bedømme produktet. Og det latterlige med at man svelge for å kunne smake bitterheten, er ikke sant. Ja, smaksløkene for bitterhet sitter lengst bak på tungen og er man det minste profesjonell, noe smakspanelet til Dagbladet hevder de er da de kaller seg eksperter, så vet de at det bare er en vanesak. For øvrig så spytter man konsekvent i Vinmonopolets opplæringsprogrammer. Også på øl.

Det som skulle ha vært morsomt, var å se karaktersettingen i begynnelsen og på slutten av Dagbladets smakning. Og enda morsommere skulle det ha vært om ølene hadde blitt presentert dagen etter i motsatt rekkefølge. Den også som blindsmakning.

Jeg forstår at Dagbladet vil fylle opp sidene sine med noe seriøst og morsomt. Det begynner å bli en stund siden de gjorde det sist. Jeg forstår også at Ølakademiet vil tjene noen kroner. De er tross alt et firma. Men, dette som Dagbladet leverer her, er ikke morsomt og det er minst av alt seriøst.  Og jeg skulle ønske at Ølakademiet så forskjell på sine arrangement med utdrikningslag og en seriøs smakning av juleøl.

 

4 KOMMENTARER

  1. Som om deres juleøltest er noe særlig mer imponerende? Det å prestere å gi både Mack, Ringnes, Hansa og Dahls bedre karakter enn blant annet Nøgne Ø sine? Det er jo klasseforskjell. Ekte håndverksbrygg mot industriell, masseprodusert øl… Og at dere ikke har med hverken Kinn, Haandbryggeriet eller Ægir sine juleøl? Mangelfull og lite gjennomført test, føler jeg..

    • Vi har aldri prøvd å imponerer noen, men panelet var i allfall edru. Det var en blindtest vi holdt og jeg bestemmer ikke hvilke øl folk liker. Og som svar på det siste, man kan ikke bedømme øl som ikke er der.

      • Dagbladet var jo også edru, da de spyttet ut ølet, noe hele artikkelen deres bygger på. Ikke at det å spytte ut øl er noen god måte å smake øl på da…

        • Det er mulig Dagbladet er edru. Men, de opplysningene jeg fikk 3. november 2013 var noen andre. Om du synes det finnes bedre måter å smake øl på enn å spytte når man skal holde seg edru, er selvfølgelig helt i orden. Men, jeg kjenner ikke til andre måter. Det beklager jeg.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.