Drua Silvaner er på mange måter en kraftig undervurdert drue. Kanskje for at den ble brukt i Liebfraumilch?

Drua har en lang historie. Den kom til Tyskland på 1600 tallet og første gangen man helt bevisst plantet Silvaner, var 10 april 1659 i Castell i Unter Franken. Det ble først riktig fart på sakene i 1665 da abbeden på Kloster Ebrach besluttet at drua skulle plantes på Würzburg Stein i Franken. I begynnelsen kalte man drua «østerrikeren» da de mente at det var derfra den kom og helt opp til våre dager har man trodd det var en villdrue på grunn av navnet. Silvaner stammer nemlig fra ordet silvus som betyr skog. I virkeligheten er drua en mutasjon mellom Traminer og Österreichisch-Weiß. En gang i tiden var Silvaner Tysklands viktigste drue og langt mer populær en Riesling. Fram til 1970 tallet var 30% av de tyske vinmarkene beplantet med Silvaner, men siden det har antall vinmarker med drua falt kraftig. Helt ned til 7%.

Renessanse.

De siste årene har den igjen begynt å få en renessanse, da først og fremst gjennom de organiske og økologiske vinbøndene som bruker den flittig.  Selv om drua er lett å dyrke, så er den desto vanskeligere i kjelleren. Men de vinbøndene som lykkes, ja de får frem noe av det beste som finnes av tysk hvitvin. Ofte lette, elegante viner som er en nytelse.

Schloss Sommerhausen

En av de som lykkes, er  Schloss Sommerhausen i Franken. Slottet ble bygget 1435. Omringet av bratte bakker full av kalkstein, ligger fokuset på å skape tradisjonelle viner fra området av de klassiske druesortene. Steinmann familiens historie innen vinmakning strekker seg helt tilbake til 1537 og med kjærlighet for både området og innovasjon, er det i dag er det 15. generasjon som driver vingården og 25 hektar med vinmark. Selve slottet ble gitt som en gave fra Konrad den IV. Mesteparten av vinene de lager, er tørre, hvite viner i en typisk Franken stil; knusktørre, fruktige, balanserte og med god syre. Hvert år prøver de også å lage en søtvin som representerer årgangen, som alltid blir lagret i eiendommens eldste kjeller eller «skattekammeret» frem til familien mener den er klar for å drikkes. Schloss Sommerhausen har vært medlem av VDP siden 1975.

Weing. Schloss Sommerhausen Steinbach-Alttenberg 1172 GG 2016. Tyskland, Franken. Poeng 92/100

Strågul farge. Elegant og intens duft av sitrus, pærer og fuktige steiner. Fyldig, fruktig og frisk smak. Meget bra munnfølelse. Perfekt syre. En lang ettersmak. Passer veldig bra sammen med lyst kjøtt og fyldige sauser. Meget bra kjøp.

Weing. Sommerhausen Steinbach Silvaner Erste Lage 2018. Tyskland, Franken. Pris kr. 236,- Poeng 88/100

Gulgrønn farge. God duft av grønne epler, litt sitrus med hint av urter og blomster. God fylde på smak, frisk og fruktig. Bra syre/sødme. Lang ettersmak. Passer bra sammen med lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.