Lørdag er det Sankthans. Den dagen man drikker vin og øl mens man brenner maten på grill og bål.

Sankthans er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes sin fødsel 24. juni. Men den folkelige varianten er at vi feirer sommersolverv og midtsommer.

Dagen var fridag eller helligdag fram til 1770, men den ble avskaffet som hellig av festdagsreduksjonen. Sterkt påheiet av kirken som syntes det ble for mye fyll og ikke minst synd.

Litt historie.

Olaus Magnus beskrev i 1555 feiringen slik, «Midtsommeraften samles folk, uansett kjønn og alder, på byens torv eller ute i det fri, for der å danse i skinnet av tallrike bål. Under dansen synger man viser om fortidens helters bedrifter, også om det kvinner har gjort for å bevare sin kyskhet. Man synger også viser om mennesker uten ære og samvittighet, onde og feige. Alt dette synges i viser og på melodier som er gått i arv fra forfedrene. Unge piker synger om de mange feil ektemennene gjør seg skyldige i, slik som terningspill, slagsmål i kroen o.a. Unge menn synger til gjengjeld om late, falske, sladresyke og troløse kvinner, og at de ikke må klage over mennene alene. Man tar også for seg late sjølfolk, uærlige bønder, troløse borgere og grusomme og begjærlige fogder. Dette skjer for å vise ungdommen hvor høyt dyden står og at de skal gå i trofasthetens fotspor, og sky det dårlige eksempel.» Så det var jo ikke bare synd. Men så kom jo Martin Luther.

Midsommer krans

Sankthans blir og ble feiret over store deler av Europa. I de katolske landene er det en minnedag mens i andre land som Sverige, Finnland og Estland er sommersolverv skikker mer dominerende enn i Norge. I Sverige er det til og med offentlig flaggdag og dans rundt «majstången» mens bålene brennes. Nå har ikke «majstången» noe med måneden mai å gjøre, men kommer av ordet «maja ut» eller pynte. Altså på godt norsk, pyntestangen.

Fortsatt har vi bevart noen av tradisjonene i Norge også. Den 23 juni tennes det bål i stort sett hele landet. Og for unge jenter så kan de sove med sju slags urter under puten og drømme om hvem de en gang skal gifte seg med.

Mat og drikke.

Selv er jeg blitt så gammel at jeg er mer opptatt av mat og drikke. Og helst ikke den brente pølsevarianten over bålet. Men jeg har ikke det minste imot grillene. Det er vel ikke så mye som dufter bedre enn en grill. Uansett om det er kjøtt eller fisk. Problemet er å velge vinen til den riktige retten. Så her er en liten hurtigguide.

Til rødt kjøtt er det best å bruke rødvin. Helst en vin som tåler den intense smaken og fettet som grilla storfe gjerne har. Og er den solid marinert og med masser av krydder og sødme bør det være en vin med bra sødme og saftig frukt. Der kan Cecilia Beretta Picaie 2011 fra Italia, Veneto være et bra alternativ. Den koster cirka 200 kr. Men, det finnes også rimelige varianter. Sjekk med din vinmonopolekspeditør.

Lyst kjøtt.

Kylling, svin og kalv passer alle godt til en vin med en sval og frisk fruktkarakter. Faustino BIB er en passende følgesvenn til flere grillede retter på grunn av dens svale, komplekse og balanserte natur. Den er laget på den klassiske spanske kvalitetsdruen Tempranillo og har et preg av røde bær, tørket frukt og blomster, samt en fast og fin ettersmak med god lengde. Men her kan man også bruke en riesling fra Tyskland. Helst da en tørr.

Pølser-

Normalt vil jeg ha pils til pølsene… men selv om en rødvin som passer til pølse kanskje ikke er det første man tenker på å spørre de ansatte på Vinmonopolet om, finnes det god rødvin som sammen med pølse utgjør et herremåltid. Skal det være mye vin og som jeg testet til pølser forrige dagen, så fungerer Signature Series Luigi Oddero DOC Piemonte utmerket. En pappvin som koster 449,90

Rett fra havet og over på grillen.

Grilla fisk, det er godt det. Jeg elsker musserende vin til grilla fisk. Og her er det en del å velge mellom. En perlende vin jeg falt pladask for, er Pasqua Prosecco Frizzante 2017 fra Veneto i Italia. Koster 129,90. Så har man råd til å dele vin med flere. Av hvitvin så fungerer det bra med en Soave. Hvorfor ikke Cecilia Beretta Soave Classico 2016? Frisk og fruktig og koster 139,90.

Vær nå ikke redd for å spørre personalet på Vinmonopolet. De er veldig dyktige og flinke til å tipse. Og de er så rare at de ikke synes det er rart om man spør etter en pølsevin.

Husk nå, feire med måte. Brannsår er ikke morsomt.

Kilde. Wikipedia.

Bilde er av Knud Bergslien utgitt i Norske Folkelivsbilleder 1858.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.