Vi er godt i gang med julebordsesongen og Godt Drikkes lille serie om hva man drikker til julematen er nå kommet til ribbe.

Ribba er både fet og søt samt at tilbehøret  krever en riktig godporsjon friskhet.  Tradisjonen i Norge er juleøl og akevitt og personlig synes jeg julematen skulle være fattig uten. Men vil man ha andre alternativ på ølfronten enn akkurat juleøl, så er både saison og pale ale gode alternativer. (Godt Drikkes anmeldelser av juleølet, kommer senere i november.)

Hvitvin.

Hvitvin er alltid et godt valg til juleribba. Og da først og fremst riesling og grüner veltiner.  Av riesling velger jeg meg:

Gut Hermannsberg Rotenberg GG 2015. Tyskland, Nahe. Pris kr. 369,00 Poeng 93/100

En vin fra det legendariske vinåret 2015. Strågul på fargen med et aldri så lite grønt skjær. En fantastisk duft av vinbergsfersken, sitrus med hint av det spennende, lille udefinerbare. Smaken er tørr, men med flott fylde og fruktighet. Perfekt balansert syre og sødme. En lang og frisk ettersmak. En vin som passer perfekt til lyst kjøtt og lykkelige stunder. Meget bra kjøp. En vin som vil utvikle seg de neste 15-16 årene.

Grüner Veltiner velger jeg en vin som er langt rimeligere enn rieslingen men som jeg synes er fantastisk i forhold til pris.

Meinklang Grüner Veltliner 2016. Østerrike, Niederösterreich, Kremstal. Pris kr. 149,90 Poeng 87/100

Fin lysgul farge. Lekker duft av moden frukt som epler og sitrus. Frisk og fyldig på smake.  God frukt med noen kryddertoner. Meget bra balansert mellom syre og sødme. Fin ettersmak. Kan med fordel brukes til lyst kjøtt som ribbe og fungerer glimrende som kos etter maten. Meget bra kjøp.

Musserende vin.

Av musserende vin, så er det to jeg vil velge meg.

E.Michel Premier Cru Extra Brut. Frankrike, Champagne. Pris kr. 269,90

En vin jeg forelsket meg i da jeg smakte den for noen år siden. Forøvrig en vin som bare selges i Norge. Lys strågul i fargen, god dufter av eple, sitrus og noe kjeks. Her finner vi også de elegante små boblene og en smak som er fylt av en fin fruktighet. Samme epler, sitrus som i duften. Perfekt syre og sødme som følges ad i en riktig bra ettersmak. Denne vinen gjør bestemt ingen ulykkelige. Spesielt ikke når man tar prisen i betraktningen. En ekte løp og kjøp vin.

Rotari Blanc de Blancs Ekstra Brut 2010 Italia, Trentino-Alto Adige, Trento. Pris kr. 189,90

En veldig prisverd vin som gir utrolig mye vin for pengene. Heldigvis for oss, er den ikke dyrere for det kunne den gjerne ha vært. Den er definitivt en vin som kan nytes til ribbe og julemat. Vinen er hundre prosent Chardonnay med en fin lyse gul farge. Vakre små bobler som på en måte understreker duften av epler, ananas og en anelse brød. Fruktig, frisk og ekstremt lett drukket. Veldig raffinert.

Rødvin

Jeg har ofte tenkt på hvorfor så mange som drikker rødvin til julematen, slår til med dyre Bordeaux eller Burgund viner. Det er jo bare å slå ihjel gode viner i forhold til maten. Prøv heller en gamay fra Beaujolais eller en pinot noir fra USA.

Om vi ser på pinot noir først, så velger jeg :

Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2015. USA, California, Santa Barbara. Pris kr. 279,90 Poeng 91/100

Vakker dyprød farge. På duften finner man moden rød frukt, hint av blomster og urter og noe som jeg ikke helt klarer å gripe tak i men som dufter godt. God fylde på smaken, elegant frukt og en riktig god balanse mellom syre og sødme. Lang og god ettersmak. Passer fint sammen med ribbe med tilbehør. En ekte løp og kjøp vin.

Gamay og Beaujolais er rimelige enkelt valg.

Jean-Paul Brun Beaujolais L’Ancien 2016. Frankrike, Burgund, Beaujolais. Pris kr. 189,90 Poeng 90/100

Vinen er selvfølgelig laget på 100% Gamay. Vinen er dyp rød med et aldri så lite blått skjær. Lekker fruktig duft med rød frukt, blomster og hint av urter. Om du ikke visste hvordan en ekte Beaujolais skal dufte, så er det akkurat som denne. Smaken har den friske unge, litt rustikke og ekte smaken av Beaujolais. God frisk munnfølelse, fin frukt, lekker sødme, riktig god balanse mellom syre og sødme. Virkelig bra ettersmak. En ekte løp og kjøp vin.

Akevitt vil jeg komme tilbake til. Men akevitt til ribbe bør inneholde karve, akkurat som i surkålen eller rødkålen.

Alkoholfritt drikke til ribba bør være eplemost.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.