Douro er mer enn portvin.

Når vi snakker om Douro dalen i det nordlige Portugal, så tenker man nesten automatisk på portvin. Men det produseres også bra svakvin i dalen.

I min tidlige ungdom, kunne jeg ikke drømme om å drikke rødvin fra Douro dalen. De vinene var brutale med en tannin som kunne slite tennene ut av kjeften på en. Men sånn er det heldigvis ikke lenger. I takt med at portvinene taper markedsandeler så er det flere og flere av portvinsprodusentene som har begynt med svakvin også. Og de bruker de tradisjonelle druene fra Douro. Blant annet Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Cão og Tinta Barroca. Felles for de fleste av produsentene, er at vinene som regel er fullmoden med endel tannin. Vin som på mange måter minner litt om vin fra Sør-Rhône. Mye sol og varme gir vinene smak av plomme, kirsebær og litt lakris.

Quinta do Crasto Reserva 2016. Portugal, Douro. Pris kr. 314,90 Poeng 90/100

Druene er Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousão. Rubinrød farge. En intens duft av mørke bær og fat. Hint av krydder. Rund og god på smak. Bra balansert. Samme mørke bær som i duften. Bra med tannin. Lang og god ettersmak. En vin som fungerer godt sammen med høstens lam og sopp. Meget bra kjøp.

Cedro do Noval 2016. Portugal, Douro. Pris kr. 244,90 Poeng 89/100

Touriga Franca 15%, Touriga Nacional 60%, Syrah 20%, Tinto Cão 4%. Mørkerød med et blått skjær. God duft av plommer, mørke bær og små hint av krydder. Rund og fyldig. Lever fint opp til duften med sine bær og plommer. Bra syre og sødme. Bra med tannin. En lang og godt ettersmak. Passer fint til høstens småvilt og sopp. Meget bra kjøp!

Post Scriptum De Chryseia 2018. Portugal, Douro. Pris kr. 299,90 Poeng 88/100

Vinen er laget på Touriga Nacional 49%, Touriga Franca 51%. Mørkerød farge med duft av plommer og noe fat. Mjuk og fyldig på smak. Lever opp til duften. Godt balansert og med fin tannin. Meget bra ettersmak. En vin til mørt kjøtt og rødvinsaus. Meget bra kjøp

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.