Det spanske vindistriktet Ribeira Sacra  er på bare 1500 hektar. Det er bare rundt 10% av vinen som produseres som blir eksportert. Resten drikker de selv.

Riberia Sacra ligger øst i Galicia, litt nord for Portugal, midt i mellom stupbratte fjell og et nettverk av elver. Ribeira Sacra er langt fra et nytt vinområde. Vinmarkene stammer helt tilbake til romertiden og klatrer i terrasser oppover skråningene langs elvene Miño, Bibei og Sil. Og i disse terrassene vokser de lokale, røde druene mencia, mouraton og brancello. Og det er den førstnevnte drua som er den dominerende og som gir noen elegante viner som de fleste vindistrikt bare kan drømme om. Noe som har ført til at de siste årene har unge og suksessrike vinprodusenter fra hele Spania og Portugal strømmet til Ribeira Sacra.

Vingården Dominio do Bibei

Men den aller beste av disse unge, fremadstormende vinprodusentene, er den lokale Javier Dominguez som startet vingården Dominio do Bibei i 1999. Med på laget hadde han vinmakerne Sara Perez og René Barbier jr. fra Priorat i Catalonia.

Som navnet på gården sier, ligger vinmarkene ligger i dalen Bibei. Et sted som er tørrere enn de andre dalene og langt mer krevende. Vinmarkene ligger særdeles bratt og er bygget opp på gamle terrasser som igjen er restaurert for hånd. Variasjonen i høyde ligger på 350 – 650 moh. Dominio do Bibei er i dag på 125 hektar og av disse er 45 hektar vinmark. Vinstokkene er i snitt 50 år, og det dyrkes røde druer som Mencía, Garnacha, Brancellao og Mouraton og de hvite druene Doña Blanca, Godello og Albariño. Vineriet er bygget inn i terrenget som terrasser og er enkelt lagt opp slik at den naturlige elevasjonen og gravitasjonen hjelper til. I vinifikasjonen er det kun bruk av betong og gamle fat som i ‘gamle dager’. Og man skal selvfølgelig ikke gjøre det enkelt for seg selv, så alt arbeidet er biodynamisk for å ivareta druens og opprinnelsesstedets identitet.

Foto: Jamie Goode

Dominio do Bibei Lalama 2015. Spania, Galicia, Ribeira Sacra. Pris kr. 250,- Poeng 90/100.

Druene er Grenache 10%, Mencia 90%. Dyp rød på farge. God duft av kirsebær, med hint av urter og fat. Fyldig og frisk på smak. Rund og bløt. Lever opp til duften med sine kirsebær og en anelse fat. Perfekt syre og sødme. Fin tannin. En lang, tørr ettersmak. Passer glimrende til lam eller bare kos. Og plutselig husker jeg hvorfor Javier Dominguez er en av mine favorittprodusenter. Løp og kjøp!!

Tidligere årgang Dominio do Bibei Lalama 2012, fikk 92/100 poeng.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.