Bandol har kanskje de mest berømte vinmarkene i Provence. Først og fremst for sitt mikroklima og for «kongedrua» Monastrell, eller Mourvèdre på fransk.

Bandol ble registrert som eget AOC i 1941. Og det var da Fortunè Piche begynte å arbeide med vin på Domaine la Suffrene i La Cadière d’Azur. Han er født 1928 har hele sitt liv levd og arbeidet på familiegården som har tilhørt familien i flere generasjoner. Og fortsatt i en alder av 90 år, er han fortsatt aktivt med i den daglige driften. Og det på tross av at han overlot gården til sitt barnebarn Cédric Gravier 1996.

Cédric Gravie

Cédric var 23 år gammel da han overtok og det første han gjorde, var å bygge en ny vinkjeller samt starte en produksjon på flasker i stedet for bulkvinen de tidligere hadde produsert og solgt til det lokale kooperativet. Og det var et smart grep, for temmelig kjapt fikk de ry for å lage noen helt fantastiske roséviner. Det neste på agendaen til den unge vinbonden, var å konverter markene til økologisk landbruk. Og det gjorde han med såkalt «agroforestry» eller på godt norsk, skogslandbruk. Skogslandbruk er anvendelsen av trær og busker i tradisjonelt landbruk. Trær som plantes på åkrer tilfører jorden næring, gir skygge og beskytter uttørring samt forhindrer erosjon. Skogslandbruket er med andre ord et dynamisk og naturlig landbrukssystem. Siden 2018 har Domaine la Suffrene vært godkjent og registrert som et organisk landrbuk.

I dag så er eiendommen 50 hektar vinmark , og det er de siste årene investert mye i nyplanting av vinmarkene, for å tilpasse druesortene bedre til det varierte jordsmonnet på eiendommen. Vinproduksjonen er fordelt på 75% rosévin, 20 % rødvin og 5 % hvitvin. Og foruten om det, har de 1200 oliventrær og lager en fantastisk olivenolje.

Dom. La Suffrene 2018. Frankrike, Provence, Bandol. Pris kr. 184,90 Poeng 90/100

Druene er Grenache 5%, Carignan 5%, Cinsault 10%, Mourvèdre 80%. Fin lys rosa farge. En lekker duft av røde bær med gode hint av sitrus. Fruktig, frisk og med en riktig god fylde på smak. Lever opp til duften med sine bær og sitrus. God syre. En lang, tørr ettersmak med en liten bitterhet på slutten. Passer til kos men fungerer også meget bra til sjømat. Her er det masser av vin for pengene. Meget bra kjøp!

.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.