Sist torsdag var det fårikålens dag. Med andre ord, en festdag.
Fårikål ble i 1972 kåret til landets nasjonalrett, av Nitimens lyttere. I forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014 ble det holdt en ny avstemming i regi av Landbruks- og matdepartementet. Fårikålen gikk igjen av med seieren, foran kjøttkaker, raspeballer og pinnekjøtt. Med andre ord, taco og Grandiosa er ikke norske nasjonalretter.
At fårikålen blir kåret som nasjonalrett, er kanskje ikke så rart. Det er smaksrikt og det er veldig enkel å lage. Her er oppskriften til seks personer. Tips, bruk en fem eller ti liters gryte.
Ingredienser
2 ¼ kg fårikålkjøtt
2 ¼ kg hodekål
6 ts hel pepper
3 ts salt
4 ½ dl vann
Fremgangsmåte.
Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryta. Husk nå at kjøttete legges nederst med fettsiden ned. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. Du kan også bruke tuppen av en nylonstrømpe, men for all del, vask den godt først.
Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt. Mørt er det når det løsner fra benet, det tar ca. 2 timer.
Drikke.
Tradisjonen tro, så drikker vi øl, eplemost eller vann til maten. Men, det finnes alternativer. Utfordringen med fårikål, er fettet og sødmen fra kålen. Så rødvin glemmer vi med engang. Om det skal være vin, må det være hvitvin eller hvorfor ikke en musserende? Vinen skal helst være en riesling med mye frukt. Gjerne en fra Pfalz eller Alsace. Personlig synes jeg musserende vin fungerer best til fårikålen. Så hvorfor ikke en sekt? En jeg er svak for, er Strauch Riesling 40 Monate Extra Brut. Her kombineres både rieslingen med syrlig frukt og det musserende.
Strauch Riesling 40 Monate Extra Brut 2012. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 269,90 Poeng 88/100
Som navnet sier, er vinen laget på Riesling. Har en lys gyllen farge med et lite grønt skjær. Elegante små bobler. En virkelig god duft av sitrus, epler og en anelse blomst og gjærbakst. Smaken er frisk, fruktig med samme sitrus og epler som i duften. Virkelig godt balansert med en fin fruktig syre. En lang, tørr ettersmak. Det beste med vinen er at den kan brukes til både fårikålen og som kosevin.