Julematen er herlig feit. Ofte er den salt og serveres med saus eller sjy. Som regel er tilbehøret temmelig søtt. Og alt dette gjør at det er sånn rimelige vanskelig og velge drikke til moroa.
Dels skal drikke ha en bra frisk, fruktighet som klarer fettet og sødmen. Samtidig skal den ha en bra konsentrasjon som overlever de kraftige smakene i julematen.
Det som er avgjørende for å finne bra drikke som harmonerer med ribba, er det som tar hensyn til svor og tilbehør som rødkål, surkål, sviskene og epler. Sviskene passer bra med sødmefull øl eller rødvin med preg av tørket frukt. Eplene og surkålene er det lettere å harmonere med hvitvin eller et lyst øl med fruktighet og friskhet.
Hvitvin
Ser vi på hvitvinen først, så bør man velge Riesling fra Rheinhessen eller Pfalz i Tyskland, eller Riesling fra Alsace. Chenin Blanc fra Loire. Grüner Veltliner fra Østerrike.
Personlig foretrekker jeg
Battenfeld-Spanier Hohen-Sülzen Kirchenstück Riesling Trocken GG 2018. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 370,- Poeng 93/100
Strågul med et lite grønt skjær. God duft av sitrus og epler. Litt vinbergsfersken. Smaken er frisk, fruktig med en meget bra fylde. Epler og lime kommer igjen på smaken. Bra balansert syre og sødme. Meget god ettersmak. Danser glimrende sammen med ribbe og tilbehør. Et fantastisk kjøp.
Rødvin
Rødvin til ribba synes jeg er litt vanskeligere. Men de vinene som passer best er Pinot Noir fra California. Gamay fra Burgund, Carignan fra Sør-Afrika. Barbera fra Piemonte. Personlig synes Gamay er den beste drua til ribbe og tilbehør. Den vinen jeg vil bruke er
Jean Paul Brun Moulin à Vent La Rochelle 2018 Frankrike, Burgund, Beaujolais. Pris kr. 339,90 Poeng 91/100
Ny årgang. Drua er Gamay. En blålilla farge. Meget fin duft av markjordbær, blomster og urter. Smaken er elegant. Nesten som fløyel. Med bær og et hint av urter. Meget fin fylde og fruktighet. Ettersmaken er nesten verd prisen i seg selv. En vin som vil fungere glimrende sammen med ribbe og tilbehør. For ikke å snakke om den gode samtale. Meget bra kjøp.
Øl.
Øl er egentlig det enkleste. Her er jeg veldig konservativ og for meg er det bare norsk juleøl som gjelder. Og aller helst det man har drukket i familien i alle år. Det på tross av at alle mikrobryggeriene kommer med ulike varianter. Men julaften er tradisjon og for å være ærlig, jeg gidder ikke å eksperimentere denne kvelden.
Akevitt.
Selv om det har kommet utrolig mye bra norsk akevitt på markedet de siste årene, så holder jeg meg til familietradisjonen. Nei, det er ikke hjemmebrent, men
Lysholm Linie. Norge. Pris kr. 589,90 (100cl) Poeng 89/100
Hvorfor, jo den lukter julebord. Med fin gyllen farge. Så har den en lekker krydderduft med noe fatpreg og ikke minst, en klar og tydelig sitrus. Smaken er frisk med elegant krydder og en herlig lang ettersmak. Og så holder den seg gjennom hele jula og helt frem til påske.
Neste tirsdag ser vi på drikke til pinnekjøtt.