«Den dårligste vinhøsten noen sinne».

0

Det er ikke at Norge talte Roma… eller UCI midt i mot, som er de viktigste nyhetene i disse dager. Ikke er det at Stoltenberg fikk nytt kontor i Brussel heller. Nei, det viktigste er hvordan ser vinhøsten ut.

Generelt kan man si at 2014 har vært et vanskelig år for de fleste vinbøndene rundt omkring i Europa. Med en tørr vår og ekstremvær i juni og juli med opptil tre ganger så mye nedbør som normalt. Og som ikke det var nok, det har også vært kraftige haglebyger, noen steder med hagel store som ”golfballer.”

Frankrike

I Bordeaux så har det vært en vanskelig sommer. Først med kjølig vær og veldig mye regn. Fra slutten av august og i det meste av september har det vært varmt og tørt, så kvalitet og kvantitet kan bli bra. Man har akkurat begynt å høste de røde druene nå, men de tørre og søte hvitvinene har man høstet noen uker allerede. Og som vanlig er i Bordeaux, alle sier det blir et fantastisk år. Men, ta det med en klype salt og la oss se hvordan kvalitetene blir

Burgund ser ut som de får et normalår. De fleste bøndene er fornøyd med avlingene som de hevder er bedre enn de to siste årene. Men, alt er ikke helt problemfritt. I år blir det viktigere enn på lenge å sortere druene da kvaliteten på dem er svingende. Selv på de samme markene. For noen av bøndene har sommeren vært en katastrofe, da det lokalt har kommet kraftige hagelstormer som har ødelagt hele avlinger.

I Champagne ser det ut til å bli et bra år. Det våte været har gitt mye råte, men det har vært store avlinger. CIVB har vedtatt en veldig begrenset produksjon for å holde prisene oppe, så det er god margin for å kaste de dårlige druene. Det meste av innhøstingen er allerede gjort i svært godt vær og de fleste produsentene ser og høres veldig fornøyde ut.

Italia

Sicilia har de hatt det beste året siden begynnelsen av femtitallet. Det har vært litt kjøligere enn normalt og på toppen av det hele, så har det kommet noe regn som ble mottatt som gave fra himmelen. Så uansett hvem man snakker med, så tror alle at det kommer til å bli det beste året noen sinne.

regnToscana har i motsetning til Sicilia, den verste sommeren i manns minne. Det har vært regn, regn og atter regn. Ispedd med noen haglstormer, en tornado samt at sola har oppholdt seg helt andre steder enn over Toscana. Det er små avlinger med et nesten totalt fravær av kvalitet. Dette lover ikke godt.

Veneto, med Valpolicella: Akkurat som i Toscana, vil 2014 gå over i historien som et av de verste årene noensinne. Mildt sagt, veldig mye regn og som i Toscana, har det ført til dårlige og ujevnt modnet druer. Noen produsenter har allerede bestemt seg for å ikke produsere noen amaroneviner i år.

Spania.

Rioja hadde sin våte, dårlige sommer i 2013. Årets høst peker mot en svært god årgang med friske druer og godt sommervær. Ingen av vinprodusentene hadde noe å klage over men var bare smil og lutter glede.

Tyskland.

I Rheingau har sommer vært ekstremt våt. Spesielt juli og august som fikk fire ganger så mye regn som i et normalår. Så druene er nå sprengfylte med vann og de vinbøndene ber om litt varme så væsken kan fordampe. Et annet problem med de sprengfylte druene, er at de sprekker. Noe som tiltrekker seg store mengder med veps. Hvordan kvaliteten blir, er det ikke riktig noen som tørr å spå. Men alle tror det blir en tidlig høst, ellers vil de få problemer med råte på grunn av alt regnet.

I Rheinhessen, Mosel og i Baden, har man begynt å høste. Tre uker tidligere enn normalt. Først og fremst i redsel for mer råte. Og ingen tror riktig på noen store kvaliteter, men bare mye jobb i vinkjellerne.

Kilde: Telefon, divers fagtidskrifter.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.