De 33 beste hvitvinen i 2019 var en stor opplevelse.

Basisen for lista er alle viner som Godt Drikke har testet i 2019 og som fikk 90/100 poeng eller mer. Det er mye tysk på denne listen. Naturlig nok, da Tyskland lager utrolig mye bra hvitvin samt at jeg smakte mest tysk hvitvin i 2019. Nå skal det sies at det var veldig mye bra vin under 90 poeng i år. Men disse 33 var de jeg syntes var best.

 1. Fattoria di Lucignano Vin Santo 2006. Italia, Toscana, Vin Santo del Chianti. Pris kr. 299,90 (37,5 cl) Poeng 94/100

Foto produsent.

Druene er Malvasia 65%, Trebbiano 35%. En fantastisk gyllen farge. Duften  er fylt av nøtter, tørket frukt, kjeks og små hint av blomster. Smaken har en fantastisk fylde og sødme uten at den blir klissen av den grunn. Mest på grunn av den perfekte syren. Man finner igjen smakene fra duften. Intens og med perfekt frukt. En ettersmak som kan gå over i evigheten. Vist kan man bruke den til ost og visse desserter, men den passer aller best til kos. Jeg kan forstå hvorfor denne vinen er hellig. Bare så det er sakt, dette er nektar for guder. Løp og kjøp dere gudommelige.

 1. Prinz Jungfer Riesling Auslese 2015. Tyskland, Rheingau. Pris kr. 699,50 (37,5 cl) Poeng 94/100

Foto Vinmonopolet

Fra stjerneåret 2015. Drua er selvfølgelig riseling. Gyllen farge med et bittelite grønt skjær. En fantastisk duft av tropisk frukt, modne epler og bitte litt honning. Smaken er enorm. Med en helt utrolig munnfølelse. Perfekt syre. Lever opp til duften på alle måter. En veldig lang og god ettersmak. Passer fantastisk sammen med blåmuggost og diverse desserter. Meget bra kjøp

 1. Rings Saumagen Grosses Gewächs Riesling Trocken 2016. Tysland, Pfalz. Pris kr. 419,90 Poeng 93/100

Foto Vinmonopolet

Drua er selvfølgelig Riesling.  Gyllen vakker farge. Meget bra duft av lime, epler og noe fersken. Frisk, fruktig og en fin fylde. En meget elegant smak. Lever fint opp til duften med epler, lime og hint av fersken. Bra balansert syre og sødme. Meget fin ettersmak. En fantastisk opplevelse.

 1. Ossian 2016. Spania, Castilla y León. Pris kr. 329,90 Poeng 93/100

Drua er Verdejo. Høstet på vinstokker som er eldre enn 100 år. Strågul farge med et lite grønt skjær. Herlig duft av gule epler, sitrus med fine hint av vanilje og bitte litt fat. Smaken er helt fantastisk. Frisk, fruktig med en meget god munnfølelse. Lever opp til duften med sin sitrus, epler og fat. Perfekt syre. Lang og en elegant ettersmak. Den perfekte kosevinen som også kan brukes til sjømat. Meget bra kjøp!!

 1. Battenfeld-Spanier Hohen-Sülzen Kirchenstück Riesling Trocken GG 2018. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 370,- Poeng 93/100

Strågul med et lite grønt skjær. God duft av sitrus og epler. Litt vinbergsfersken. Smaken er frisk, fruktig med en meget bra fylde. Epler og lime kommer igjen på smaken. Bra balansert syre og sødme. Meget god ettersmak. Danser glimrende sammen med ribbe og tilbehør. Et fantastisk kjøp.

 1. Wagner Stempel Siefersheim Riesling Porphyr 2016. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 254,90 Poeng 93/100

Drua er Riesling. Gyllen farge med et lite grønt skjær. Klassisk duft av sitrus, grønne epler og bitte litt vinbergsfersken. En frisk og fruktig smak med en fantastisk fylde. Perfekt balansert syre og sødme. Lever opp til duften med sine epler og sitrus. En lang og god ettersmak. Passer perfekt til skalldyr men aller best til meditasjon. Her er det masser av vin for pengene. Meget bra kjøp.

 1. Künstler Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Trocken GG 2016. Tyskland, Rheingau. Pris kr. 359,90 Poeng: 93/100

En ung gulgrønn farge. Frisk duft av lime, epler med hint av fersken og blomster.  En frisk og fruktig smak. Meget god fylde.  Lever opp til duften med gule epler. En frisk syre balansert av fin sødme.  En veldig bra ettersmak. En vin som passer til lyst kjøtt og hvorfor ikke til fenalår? Meget bra kjøp.

 1. Luis Seabra Xisto Cru 2017. Portugal, Douro. Pris kr. 329,- Poeng 92/100

Druene er Gouveio 5%, Côdega do Larinho 15%, Rabigato 70%. Lys strågul med et bittelite grønt skjær. Duft av epler, hint av sitrus, blomster og små hint av vått fjell. Vinen er frisk, fyldig med en fantastisk munnfølelse. Perfekt balansert syre og sødme. En lang, tørr ettersmak. Passer til skalldyr i de fleste varianter. Om jeg skal si noe negativt om denne vinen, er at flasken blir altfor fort tom. Løp og kjøp!

 1. COS Pithos Bianco 2018. Italia, Sicilia. Pris kr. 289,90 Poeng 92/100

Drua er Grecanico. En drue som man finner stort sett i Nord Italia og på Sicilia.  Fin gyllen farge med et aldri så lite grønt skjær. Duften har plommer, blomster og fine hint av sitrus og mandler. Smaken er riktig frisk med en fin fylde. Lever opp til duften med sitrus, blomster og bitte litt urter. En elegant syre som balanseres av litt sødme. En lang og god ettersmak. For meg er dette en perfekt kosevin, men vil også gå fint sammen med lyst kjøtt. Dette er et meget bra kjøp.

 1. Gérard Boulay Sancerre 2017. Frankrike, Loire, Sancerre. Pris kr. 274,90,- Poeng 92/100

Vinen er selvfølgelig laget på 100% Sauvignon Blanc. Den har en  vakker gulgrønn farge. Duften er fylt med våren i Loire, med spirende blomst, anelse sitrus og grønne epler. Smaken er frisk med elegant fylde og en fin frukt. Perfekt syre og sødme. En lang ettersmak som varer og varer og lover snarlig sommer. Passer til hvit fisk. Løp og kjøp.

 1. Carillon Puligny-Montrachet 2015. Frankrike, Burgund, Puligny-Montrachet. Pris kr. 545,- Poeng 92/100

Drua er Chardonnay. Fin gyllen farge. Bra duft av pære, modne epler med små hint av tre og urter. Fyldig og fruktig på smak. Meget bra balansert. Lang fruktig ettersmak. Passer bra til kos men kan også brukes til sjømat. Meget bra kjøp.

 1. Maximin Grünhaus Monopol Riesling 2018. Tyskland, Mosel. Pris kr. 209,90 Poeng 92/100

Drua er riesling. Lys strågul med et grønt skjær. Herlig duft av grønne epler, sitrus med hint av blomstereng og bitte litt vinbergsfersken. Vinen er frisk, fruktig med en flott fylde. Lever opp til duften. En meget godt balansert syre og sødme. Lang og meget god ettersmak. En vin som passer helt fantastisk til grillet laks og annen sjømat. Dette er en ekte løp og kjøp vin.

 1. Keller Riesling Von der Fels Trocken 2018. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 266,90 Poeng 92/100

Keller Riesling Von der Fels Trocken 2018

Drua er selvfølgelig Riesling. En fin gulgrønn farge. God duft av sitrus, grønne epler og små hint av blomster og vinbergsfersken. Fruktig og fyldig på smak. En helt utrolig frukt med epler og sitrus. Meget bra balansert syre og sødme. En lang, tørr ettersmak som man nesten håpet aldri skulle ta slutt. En vin som fungerer meget bra sammen med fet fisk. Her er det utrolig mye vin for pengene. Og det beste er at den kan lagres og utvikle seg de neste ni, ti årene. Løp og kjøp.

 1. William Fèvre Grand Cru Bougros 2016. Frankrike, Burgund, Chablis Grand Cru. Pris kr. 625,70 Poeng:92/100

Drua er Chardonnay. Gyllen farge med et lite grønt skjær. Duft av blomster, epler og sitrus. Frisk og fyldig på smak, fin fruktighet. Lever opp til duften med sine epler og sitrus. Perfekt balansert syre og sødme. En lang og elegant ettersmak. En vin til skalldyr og fisk.

 1. Bassermann-Jordan Pechstein Riesling Grosses Gewächs 2016. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 419,90 92 poeng.

Ny årgang. Drua er Riesling. Fin gulgrønn farge. Nydelig fruktig duft med sitrus, grønne epler med små hint av blomst. En frisk, fyldig og fruktig smak som lever opp til duften med sin sitrus og grønne epler. Meget bra balanse mellom syre og sødme. En lang, god ettersmak. Passer sammen med lyst kjøtt og fisk. Meget bra kjøp.

 1. Gut Hermannsberg Rotenberg GG 2017. Tyskland, Nahe. Pris kr. 379,- Poeng 92/100

Drua er selvfølgelig Riesling. Gulgrønn på farge. En intens duft av sitrus, fersken og epler. Litt blomst lengst bak. Fyldig og frisk. Bra frukt. God munnfølelse. Meget bra balansert syre og sødme. Lang, frisk ettersmak. En vin som går meget bra sammen med skalldyr eller bare til kos. En ekte løp og kjøp vin.

 1. Kühn Quarzit Riesling Trocken 2017.Tyskland, Rheingau. Pris kr. 242,- Poeng 91/100

Ny årgang. Drua er riesling. Gulgrønn farge. Meget bra duft av sitrus, grønne epler og hint av blomster. Meget bra fylde på smak. Frisk og fruktig. Lever opp til duften med sine epler og fruktig sødme. Meget bra balansert. En lang og god ettersmak. En allrounder i forhold til det meste fra havet. Meget bra kjøp.

 1. Weingut Thörle Saulheimer Kalkstein Riesling Trocken 2016. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 239,- Poeng 91/100

Lys gul med et lite grønt skjær på fargen. God duft av sitrus, grønne epler og med hint av fersken. En meget elegant fruktig og fyldig smak. Godt balansert syre og sødme. Lever opp til duften med sine epler og sitrus. En fin ettersmak. Passer bra til lyst kjøtt. Her er det mye kvalitet for pengene.

 1. Künstler Hochheimer Stielweg Riesling Alte Reben trocken 2017. Tyskland, Rheingau. Pris kr. 229,80 Poeng 91/100

Riesling. Lys gul med et grønt skjær. Sitrus, grønne epler og hint av vinbergfersken og blomster på duft. Smaken er frisk og fruktig med en bra fylde. En herlig fruktig syre som balanseres av bra sødme. Lever fint opp til duften. Meget bra ettersmak. Passer fint sammen med kos og lyst kjøtt. Her er det mye vin for pengene.

 1. Petra Unger Ried Gottchelle Erste Lage Kremstal Reserve Grüner Veltliner 2018. Østerrike, Niederösterreich, Kremstal. Pris kr. 209,90 Poeng 91/100

Som navnet sier, vinen er laget på Veltiner. Lys gul med et grønt skjær. Meget bra duft av epler, grønne pærer og bitte litt krydder. En fantastisk fylde og fruktighet på smak. Perfekt balansert. Lever opp til duften med sine epler og hint av honning. Lang og riktig god ettersmak. En vin som passer til lyst kjøtt. Vinen er laget av håndplukkede druer fra 20 år gamle vinstokker. Gjæring på ståltanker i 5 måneder, 2 måneder på bunnfall. En ekte løp og kjøp vin.

 1. Charles Sparr Coeur de Barrique Alsace Grand Cru Pinot Gris 2013. Frankrike, Alsace. Pris kr. 298,20 Poeng 91/100

En sjelden gang i blant, sier man bare wow når man åpner en flaske vin og kjenner duften. Og dette er en sånn vin. Drua er pinot gris. Lys gyllengrønn farge. En virkelig bra duft av melon og tropisk frukt. Små hint av tre. Smaken har en frisk og deilig fylde. Meget bra balansert syre og sødme. En herlig, lang og lett krydret ettersmak. En vin som kan passe til fisk med aller best til kos. Et meget bra kjøp.

 1. Musar Blanc 2009. Libanon, Bekaadalen. Pris kr. 379,90 Poeng 90/100

Druene er Obaideh 67%, Merwah 33%. Vakker gyllen farge. Meget flott duft av frukt, blomster og hint av mandler. Smaken er fyldig, frisk med en riktig lekker fedme. Perfekt syre og en virkelig bra, fruktig ettersmak. Passer glimrende sammen med lystkjøtt eller vegetar. Meget bra kjøp

 1. Matua Lands & Legends Marlborough Sauvignon Blanc 2018. New Zealand, Marlborough, Awatere Valley Pris kr. 184,90 Poeng 90/100

Som navnet sier, er vinen laget på Sauvignon Blanc. Lys gulgrønn farge. En fantastisk duft av melon, epler og noe sitrus. Frisk og fruktig på smak med en fin fylde. En meget godt balansert syre. Lang og god ettersmak. En vin som passer meget bra til kos.

 1. Picque Caillou Blanc 2017. Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan. Pris kr. 310,- Poeng 90/100

Druene er Sauvignon Blanc 80%, Sémillon 20%. Fine lysegul farge med et bitte lite grønt skjær. Bra duft av stikkelsbær, sitrus og små hint av toast. Frisk og fruktig med en virkelig bra fylde. Meget bra balansert syre og sødme. Lever fint opp til duften. Lang, frisk og god ettersmak. Passer veldig bra sammen med skalldyr og salat. Meget bra kjøp.

 1. Gobelsburger Urgestein Riesling 2018. Østerrike, Niederösterreich, Kamptal. Pris kr. 199,90 Poeng 90/100

Drua er Riesling. Lys gulgrønn farge. Elegant duft av sitrus, grønne epler og med fine hint av blomster og vinbergsfersken. Fyldig og fruktig på smak. God friskhet med en bra syre. Samme sitrus og epler som i duften. En lang og fruktig ettersmak. Lekker. En vin som passer bra sammen med sjømat. En meget bra vin og et meget bra kjøp.

 1. Alfredo Arribas Instabile N.5 In Albis 2018. Spania, Tarragona. Pris kr. 349,90 Poeng 90/100

Druene er Macabeo 25%, Garnacha Blanca 25%, Muscadelle 25%, Xarel·lo 25%. Spontanfermentert. 2 md. skallmaserasjon i amfora, lagret i amfora. Lys gul med et grønt skjær på fargen. Frisk ung duft av sitrus og hint av urter. Smaken lever opp til duften med sin meget gode friske fylde. Perfekt balansert. God fruktig ettersmak som sitter lenge. En vin går like fint sammen med sjømat som lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

 1. Eva Fricke Riesling 2018. Tyskland, Rheingau. Pris kr. 209,90 90/100

Riesling. Lys gul med det lille grønne skjæret. Duft av epler, sitrus med hint av petroleum. Frisk, fyldig og fruktig på smak. En meget bra munnfølelse. Perfekt balansert syre og sødme. Lang og god ettersmak med fin fruktighet. Passer meget bra til fisk og kos. En “løp og kjøp” vin.

 1. Carillon Bourgogne Chardonnay 2017. Frankrike, Burgund. Pris kr. 259,90 Poeng 90/100

Drua er selvfølgelig Chardonnay. Gyllen med et grønt skjær. Bra duft av epler, sitrus med hint av tre. Meget bra fylde på smak. Frisk og fruktig. Lever fint opp til duften. Godt balansert syre og sødme. Lang og god ettersmak. En ekte kose vin som man også kan bruke til sjømat. Her er det mye vin for pengene. Meget bra kjøp.

 1. Kalkmergel Rsl Spätlese Trocken 2014. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 289,90 Poeng 90/100

Drua er riesling. Vakker gyllen farge. Meget bra duft av sitrus, epler, honning og med hint av vinbergsfersken og blomster. For å sitere den danske forfatteren Benny Andrensen, «en snerle duft.» Smaken er fyldig med fin frukt og friskhet. En elegant sødme. Meget bra balansert syre og sødme. Lever opp til duften med sin frukt. Lang og god ettersmak. En vin som jeg nyter sammen med spekemat. Løp og kjøp.

 

 1. JH Meyer Elgin Chardonnay 2017. Sør-Afrika, Elgin. Pris kr. 249,90 Poeng 90/100

Drua er Chardonnay. Gulgrønn farge. Meget bra duft av sitrus, grønne epler og bitte litt nøtter. Smaken er uvanlig frisk, fruktig og fyldig. Perfekt syre og sødme. Lever opp til duften med sine epler og sitrus. Lang og god ettersmak. Passer bra sammen med frisk og skalldyr. En ekte løp og kjøp vin.

 1. Picque Caillou Blanc 2017. Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan. Pris kr. 310,- Poeng 90/100

Druene er Sauvignon Blanc 80%, Sémillon 20%. Fine lysegul farge med et bitte lite grønt skjær. Bra duft av stikkelsbær, sitrus og små hint av toast. Frisk og fruktig med en virkelig bra fylde. Meget bra balansert syre og sødme. Lever fint opp til duften. Lang, frisk og god ettersmak. Passer veldig bra sammen med skalldyr og salat. Meget bra kjøp.

 1. Josef Dockner Rosengarten Riesling 2016 Østerrike, Niederösterreich, Kremstal. Pris kr. 216,50 Poeng 90/100

En fin lys gyllen farge med et lite grønt skjær. Herlig og intens duft av epler og sitrus. Smaken er frisk, god fylde med meget bra balansert syre og sødme. Fine epler og sitrus. God, lang ettersmak. Passer glimrende til kos og riktig bra til fet fisk. Meget bra kjøp.

 1. Meinklang Graupert Pinot Gris 2017. Østerrike, Burgenland. Pris kr. 250,- Poeng 90/100

Som navnet sier, er vinen laget på Pinot Gris. Lys gul med et bitte lite rosa skjær. Duften er herlig med epler og blomster. I bunnen finner man hint av tørket frukt. Smaken er som duften med en flott fruktig fedme. Meget bra balansert syre og sødme. En riktig bra ettersmak. En vin som passer fint sammen med fisk og lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.