Där bränner jag mitt brännvin själv, och kryddar med…

Nå er det ikke lov brenne sitt brennevin selv, men, krydde snaps kan man.

Det er bærtider og på tide å planlegge snapsene. Og det finnes snaps som er så utrolig enkle å lage. Og ikke minst er de gode. Så la oss begynne i skogen..

Blåbærsnaps.

Den svenske folkelivsforskeren og museumsmannen Albert Sandklef, 1893-1990, skrev en rekke bøker om snaps og brennevin. Blant annet snapsbibelen ”Trettio sorter kryddat brännvin (och tre nya)”.

Oppskriftene til Albert Sandklef er litt slumpmessige, men det er halve sjarmen. Så, blåbær snaps lager du på følgende måte. Modne blåbær skylles i rent vann, lufttørkes og legges i et norgesglass. Hell over brennevin til de dekker bærene. Siden man ikke kan brenne selv, så bruk vodka eller 45% ren sprit fra polet. La bærene trekke en ukes tid og sil dem gjennom en fin sil. Man kan ikke bruke kaffefilter her da det tar bort mye av smaksstoffene. Hell snapsen i flaske, kork den og sett den bort i minst seks måneder før man filtrer av bunnfallet. Nå kan du bruke kaffefilter. Og det er nå du kan ”vanne ut” essensen ved å legge til brennevin i forholdet 1:1.

Nå skal det nevnes at jo lengere man lagrer den før man filtrerer, jo mykere og bedre blir snapsen.

Tyttebærsnaps.

Tyttebærsnaps lager du på nesten samme måte som med blåbær. Men, la den stå på et mørkt sted i nesten et halvt år og vend på den i blant. Når du ikke kan holde deg lenger, så filtrer den igjennom et kaffefilter og du får en vakker, rosa essens som du tynner ut med vodka. Om du er en tålmodig sjel, så lagrer du den et års tid. Om snapsen blir for bitter, så ha i litt honning. Gir en fin smak.

Solbærsnaps.

Solbærsnaps eller solskinn på flaske som gamle Albert kalte det. Bruk godt modne bær, skyld dem i vann og la de lufttørke et par timer. Legg bærene i brennevin, det vil si vodka i vårt tilfelle. Etter en ukes tid. siler man av vodkaen og lar den stå i noen måneder til før man filtrer bort bunnfallet. Fortynn essensen 1:1 med brennevin og det er det. Synes du den er for kraftig på smak, så kan du selvfølgelig bruke mindre essens. Duften er fantastisk av sommer og fargen er vakkert rød.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.