COS fikk sin spede begynnelse i 1980, da de tre arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano skulle hjelpe Giustos far med innhøstingen av årets druer. Mest for moro skyld laget de litt av vinen under navnet COS, som er satt sammen av forbokstavene i etternavnene deres.

Kort tid etter skaffet de seg tre hektar med egne vinmarker, og ble med det Italias yngste vinmakere. Det hele startet med andre ord mest som et artig eksperiment.  De tre arkitektstudentene fullførte studiene sine mellom 1983 og 1985. Cirino bestemte seg tidlig for å ha fullt fokus på sin yrkeskarriere, og solgte seg ut. I dag er det derfor kun Giusto og Titta som driver COS, med førstnevnte i spissen. De to er blant Sicilias, om ikke Italias, aller mest anerkjente produsenter, og en inspirasjonskilde for vinmakere over hele verden.

Ettersom COS-grunnleggerne i utgangspunktet var fattige studenter, ble vinene i begynnelsen laget med hender og føtter i en gammel garasje. Først i 2008 kunne arkitektene endelig bygge vinkjelleren de alltid hadde drømt om, og i en vakker restaurert bygning fra 1800-tallet i stein, terrakotta og tre, lager de nå bedre vin enn noensinne.

En lidenskapelig tilnærming

COS har en lidenskapelig og kompromissløs tilnærming til vinmaking, og ingenting er tilfeldig. De har valgt ut de beste vinmarkene og de beste vinplantene – og etter hver innhøsting velger de ut de beste druene. For at druene skal oppnå optimal modning høstes de for hånd i to omganger. Deretter gjennomgår de en nøye utvelgelsesprosess før de eventuelt får bli med videre i vinifikasjonen.

I kjelleren brukes det primært amforaer og isolert sement, som ikke gir kondens. I tillegg er vinene selvsagt spontanfermenterte, ufiltrerte og laget uten tilsetningsstoffer (bortsett fra litt svovel ved tapping). Detter fordi Giusto mener at kjemiske stoffer og tilsetninger i vinmarken så vel som i kjelleren ødelegger jordsmonnspreget i vinene.

COS’ ekte og ærlige holdning til vinmaking gir naturlig nok viner som skiller seg ut i mengden, med nydelig ren frukt og en oppsiktsvekkende mineralitet. Vinene har dessuten en kjølig eleganse man sjelden ser i Italia. Det er derfor smått utrolig at vinen kommer fra et av Europas aller sørligste og dermed varmeste vinområder. COS er sertifisert økologisk, men jobber biodynamisk.

COS Pithos Bianco 2016. Italia, Sicilia. Pris kr. 279,90 Poeng 92/100

Drua er Grecanico. En drue som man finner stort sett i Nord Italia og på Sicilia.  Fin gyllen farge med et aldri så lite grønt skjær. Duften har plommer, blomster og fine hint av sitrus og mandler. Smaken er riktig frisk med en fin fylde. Lever opp til duften med sitrus, blomster og bitte litt urter. En elegant syre som balanseres av litt sødme. En lang og god ettersmak. For meg er dette en perfekt kosevin, men vil også gå fint sammen med lyst kjøtt. Dette er et meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.