En av verdens mest kjente vindruer, er den franske drua Chardonnay. Opprinnelige er den fra Burgund, men i dag så dyrkes den neste inntil over hele vinverden.

Betegnelsen Chardonnay er etter hvert blitt så kjent at mange ikke er klar over at det er navnet på en grønn drue, og ikke på en vin. Men det er kanskje derfor man titt som tett hører i amerikanske filmer at noen spør etter en Chardonnay.

Et lite knippe på noen av mine favortittviner, laget på Chardonnay.

Dog Point Chardonnay 2014, New Zealand, Marlborough 92 poeng.

Gul med streif av grønt på fargen. Nydelig duft av sitrus, eikefat og hint av eple. Smaken er fantastisk. Her er det en god fylde, bra smak av frukt og en perfekt syre og sødme. Lang og god ettersmak. Passer glimrende til kos men også til kylling. Meget bra kjøp.

Ganevat En Sauvagny Arbois Chardonnay Savagnin 2009. Frankrike Jura, Arbois 92 poeng.

Gyllen gul på fargen. En fantastisk duft som fyller hele rommet med sitrus, moden frukt og dette bitte lille hintet av fat. Smaken er fyldig og god i munnen. Mye frukt og en perfekt syre og sødme. Bra sitrus. En lang og elegant ettersmak. Visst kan denne vinen danse sammen med det meste av sjømat, men personlig synes jeg den er best som kos. Meget bra kjøp.

Henri Pion Racines Croisées Bourgogne Chardonnay 2014 Frankrike, Burgund, 89 poeng.

Gulgrønn på fargen. Nydelig duft av epler og sitrus. Hint av smør og urter. Smaken har en fin fylde med en frisk fruktighet. Riktig bra balansert syre og sødme. Et aldri så lite hint av fat. Meget bra ettersmak. Denne vinen er som poteten, kan nesten brukes til alt. Men først og fremst til den gode samtale med gode venner. Meget bra kjøp.

Matua Single Vineyard Hawke’s Bay Chardonnay 2013 New Zealand, Hawke’s Bay 89 poeng

Det er vel ikke den store hemmeligheten at jeg er litt svak for Matua. Så også med denne. Strågul med et lite grønt skjær på fargen. Utrolig lekker duft av sitrus, epler og små hint av eikefat og blomst. Smaken er konsentrert med sitrus og epler. Perfekt balanse og en riktig bra ettersmak. Visst kan man bruke denne til diverse sjøretter. Men for meg er den perfekt å filosofere til. Meget bra kjøp.

Musserende.

Fernand Engel Cremant d’Alsace Chardonnay Brut. Frankrike, Alsace 88 poeng.

Dette er en sjelden god opplevelse. Fargen er gyllen med skjær av grønt. Lekker duft av epler, kjeks og hint av røde bær som rips. Med andre ord, duft av en varm sommerdag. Flotte små bobler som kiler nesen om man stikker den for dypt i glasset. Smaken lever riktig bra opp til duften med god fylde og friskhet. Her er det epler og en perfekt syre og sødme med en ettersmak som er riktig bra. Dette er en vin som kan brukes til nesten alt men aller best til kos. Et ekte løp og kjøp vin.

Jeg vet ikke hvem som fikk ideen om at man skulle drikke hvitvin om sommeren og rødt om vinteren. For min del sier jeg ja takk til begge deler. Uansett årstid.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.