Godt Drikke har testet en liten ”gjeng” med Baroloviner. Også kalt ”Kongenes vin – Vinens konge.”

Og for å si som dagens unge, det var helt ”konge.” Synd prisene er så høye, men kongehus er jo heller ikke billig.

Marrone Pichemej Barolo 2009 Italia, Piemonte, Barolo 94 poeng

Fargen er rød med et lite brunlig skjær. Bra duft av røde bær, kanel og en anelse urter. Smaken er frisk, veldig bra balansert med modne kirsebær. En ettersmak som strekker seg til himmelen. Passer fint sammen med vilt.. men ennå bedre sammen med gode venner.

Trediberri Barolo 2011. Italia, Piemonte, Barolo 92 poeng

Dypt rød med en liten brunlig kant. Lekker duft av mørke bær, anelse fat, tørka blomster og urter. Smaken har en rund og god munnfølelse. Frisk med en riktig godt balansert syre og sødme. En lang og god ettersmak med en anelse fat på slutten. En vin som går glimrende sammen med lam.

OMA Barolo 2012. Italia, Piemonte, Barolo 91 poeng

Vakker rød på fargen. En fantastisk duft av røde bær som blant annet bringebær. Noe krydder og det lille udefinerbare som bare er bra. Smaken lever på lange veier opp til duften med sine bær og krydder. Meget bra balanse og bra tannin. En riktig god ettersmak. En vin som danser perfekt med småvilt.

Sukula Barolo Meriame 2010. Italia, Piemonte, Barolo 90 poeng

En vakker granatrød farge. Først er duften litt tilbakeholdene før den blomstrer opp med kirsebær, lær og en anelse sopp i bakgrunnen. Smaken lever på sitt vis opp til duften, med frisk velbalansert syre. Lang og god ettersmak. En nytelse av de sjeldne.

Scarzello Barolo 2009. Italia, Piemonte, Barolo 89 poeng

Klar rød farge. Røde og mørke bær som blant annet solbær. En anelse urter og lite hint av blomst. Smaken er rund og fyldig. Riktig bra syre, perfekt balansert av en perfekt sødme. Samme bær som i duften og en anelse urter. Meget bra ettersmak. En vin som går bra sammen med gode venner eller lam.

Ratti Barolo Marcenasco 2012. Italia, Piemonte, Barolo 89 poeng

Fin brunrød farge. Bra duft av både røde og mørke bær. Hint av lær og fat. Riktig ”snerle” duft som man synger om i Svantes viser. Bra fruktighet på smak, med en bra balansert syre og sødme. God munnfølelse. Samme bærene som i duften. En lang og god ettersmak. Jeg vil bruke denne til rødt kjøtt.

Visste du at…

  • Barolo kalles gjerne ”Kongenes vin – Vinens konge”, Barbaresco kalles tilsvarende for ”Vinens dronning”
  • De flotte tanninene i viner fra Barolo gjør at de blir svært lagringsdyktige
  • Til å være et av verdens mest kjente vinområder er Barolo svært lite – det er faktisk bare en tiendedel av størrelsen på Burgund
  • Frem til rundt 1850 ble det stort sett bare laget søte rødviner av Nebbiolo, som ble kalt Barol
  • På 1400-tallet var straffen for å kutte ned en Nebbiolo-vinplante i Barolo-kommunen La Morra å få armen kappet av eller bli hengt
  • Drueinnhøstingen i Barolo foregår samtidig med innhøstingen av en annen lokal delikatesse – de kanskje like verdensberømte sorte og hvite trøflene

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.