Cahors, vindistriktet ved den svingete veien.

Danish-royal-holiday-in-France-Rp3_qzGf5TPl Når man snakker om det franske vindistriktet Cahors,  så sier man automatisk de ”svarte vinene.”

Noe som egentlig er veldig urettferdig, da de knapt nok eksisterer lenger.  Cahors ligger sør for Bordeaux og vest for Midi. Akkurat som Buzet, så ligger skogen Les Landes som en beskyttelse mot vinden fra Atlanterhavet. På samme måte som de andre vindistriktene i området, ligger Cahors ned mot en elv, Lot. Og akkurat som de andre vinområdene fra ”høylandet”, ble Cahors vinen holdt vekk fra havnen i Bordeaux. Men, Cahors er vakkert og på mange måter litt isolert med sine bratt skråninger ned mot elven. Ikke for at det gjorde så mye, for i beskrivelser om Cahors, står det at de ikke behøvde noe fra noen. De hadde alt. Vin, trøfler, tobakk og frankrikets beste svin og fjærkre.

images-1Men, det var mye som endret seg da vinlusen kom. Og da de hadde lært seg å bekjempe den, var det ikke så mange som hadde lyst til å starte fra begynnelsen igjen. Det var først etter 2. Verdenskrig at vindyrkingen skjøt fart i Cahors. Først med Vinkooperativet ”Les Cotes d´Olt ” som så dagens lys i 1947. Noe som fikk en stor betydning for distriktet. Ikke bare som vinprodusent, men også som rådgivere og inspiratorer for vinbøndene i området. Og fortsatt den dag i dag, er over halvdelen av vinbøndene medlem av kooperativet.

Etter den ekstreme frosten i 1956 da mange av vinstokkene ble sprengt av kulden, ble det produsert 600 fat vin i Cahors. Tretti år senere var produksjonen 80.000 fat og i dag er den på over 20 millioner liter.

Druen i Cahors har alltid vært Malbec. Før så ble den dyrket oppe i den høytliggende kalkholdige jorden. Det førte til et kraftigt, rødt skal som ga den sorte vinen med sin ekstreme garvesyre. I dag så dyrkes druen langs med de flate markene nede ved floden. Noe som gir et helt annet resultat. Og en annen vesentlig ting, er at man kun kan bruke 70% Malbec i vinen. I dag så dyrker man også Merlot, noe som gjør vinen bløtere, samt at de dyrker Tannat. Og det er blandingsforholdene og lagringen, som skaper de ”nye” vinene fra Cahors.

Det dyrkes primært rødvin i Cahors, selv om noen av slottene også dyrker noe hvitvin og rose. Når rødvinen fra Cahors er som best, så er det en vill, muskuløs vin mens den er ung. Når den har fått ligge i en sju, åtte år, blir den en kraftig, mjuk spennende vin som virkelig kan bli en klassiker man snakker om lenge etter at den er drukket.images

Det slottet som vi kjenner best til i Norge, er Prins Henrik av Danmark sitt slott, Château de Cayx. De produserer en utmerket vin, men er etter min mening priset for høyt. Av andre som produserer veldig bra Cahors viner, vil jeg nevne produsenten Cosse Maisonneuve. Vinen La Fage 2009 er et fantastisk eksempel på veldig bra vin fra Cahors. Og den fås på Vinmonopolet til bare 165 kroner.  For å få maksimalt ut av en vin fra Cahors, la den lufte eller dekanter den, før den nytes. Og man vil få en utrolig opplevelse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.