Monte del Frà betyr munkenes åsside. Monte del Frà ligger i hjertet av Custoza DOC, syd-øst for Gardasjøen, 15 km utenfor Verona. Jordsmonnet består her av kalkstein, leire og sandholdig jord.

Som 25 åring, i 1958, grunnla Massimo Bonomo gården Monte del Frà. Ikke for så veldig lenge siden når man vet at de førsteskriftlige dokumentasjonene om Monte del Frà stammer helt tilbake til 1492. Navnet Frà stammer fra den venetiansk dialekten og betyr kloster. Ordene som styrte og stelte klostret var Santa Maria della Scala di Verona. I det historiske biblioteket i Verona, Capitolare, viser et dokument fra 1629 at klostret forpaktet ut 25 parseller med vinstokker og frukttrær til lokale familier. Leien falt hvert år på St. Michaels dag og leien var to kurver med blå druer og seks kasser med forskjellige grønnsaker til klosteret. Og sånn gikk munker og nonner og koste seg frem 1805. Da proklamerte Napoleon Bonaparte slutten på kirkens eiendommer og auksjonerte bort land og vinene fra klostret.

Men det var ikke slutten på historien. For skjebnen ville at markene skulle ligge der grensene for Europa redefinertes. Og sånt blir det jo selvfølgelig bråk av. Så i 1848 og i 1866, skjedde noen av de mest avgjørende øyeblikkene i Risorgimento, eller på godt norsk «Italias samling.» Og så under den første og den tredje italienske uavhengighetskrigen, ble det drept flere tusen italienere, ungarer og østerrikske soldater på markene. Mange av disse soldatene ligger i dag i minneslunden Ossario .

Som sagt, familien Bonomo overtok vinmarkene 1958 og i dag er gården på 65 hektar. De betraktes som noen av de beste produsentene i området og var de første i regionen som gikk over fra den tradisjonelle 1,6 meter høye ”cordon vines” til lavere ”single guyot” system.

Cà del Magro Custoza Superiore 2016. Italia, Veneto, Custoza. Pris kr 164,90 Poeng 88/100

Druene er Garganega 40%, Cortese 20%, Trebbiano 20%, Tocai Friulano 5%, Incrocio Manzoni 15%. Fin lys gyllengrønn farge. Meget bra duft av grønne epler, sitrus og med fine hint av flint. Smaken er frisk og fruktig med en god fylde. Lever opp til duften med sine epler og sitrus. Perfekt syre. En lang og meget god ettersmak. Passer fint sammen med pasta med fet fisk eller lyst kjøtt. Her er det utrolig mye vin for pengene. En ekte «løp og kjøp» vin.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.