Det er snart tid for Tromsø Øl- og Vinfestival igjen. Derfor vil Godt Drikke i dagene fremover presentere noen av bryggeriene og vinprodusentene som kommer. Og det er mye spennende.
Vi begynner med noen bryggerier som kan oppleves på festivalen og i øltoget.
Kinn Bryggeri fra Florø.
Kinn er på mange måter et av de mest spennende små bryggerier i Norge. Mye på grunn av Brygger Espen Lothe som startet bryggeriet i 2009. Med sloganet ”Vi gjer det på gamlemåten,” så vet man at de lages øl i åpne kar og med ekte overgjær. Med andre ord, tungvint og gammeldags. Men de oppnår et komplekst og smaksrikt øl.
Noen av de ølene som alle øl-elskere garantert vil kjenne igjen, enten fra butikken eller polet, er øl som PILEGRIM. Flaggskipet til Kinn som er en lys, frisk engelsk bitter.DAMPEN, som har vært en klassiker blant ølnerdene siden 2010, kan man heller ikke komme utenom når vi snakker om øl fra Kinn Bryggeri. For oss som er glad i mørkt øl, så er SVART HAV en stout som er et ”must.” Smaksrikt, litt annerledes enn den vanlige irske stouten og skremmende lettdrikkelig.
Aja Bryggeri fra Drammen.
Første gangen jeg hørte ordet AJA, var på slutten av syttitallet. Det var det legendariske jazzrock bandet Steely Dans sjette album som het Aja.Med en solo av den fantastiske saksofonisten Wayne Shorter på tittelsporet Aja.
Jan-Tore Oskal.
Da jeg hørte navnet i Aja i forbindelse med øl, trodde jeg det var ennå et øl oppkalt etter et legendarisk band og album. Men der tok jeg feil. Aja er nemlig et bryggeri fra Drammen som ble startet i 2014 av Bryggerimester Jan-Tore Oskal. Og de har overhode ikke noe med Steely Dan å gjøre. Bortsett fra samme kvaliteter da. Aja i denne sammenhengen kommer nemlig fra det samisk ordet kilde og logoen har tatt sin inspirasjon fra et solhjul som er funnet på en helleristning.
Belgisk bryggetradisjon
Til forskjell fra mange av de andre nye mikrobryggeriene, så er Aja inspirert av den belgiske bryggeritradisjonen og ikke den amerikanske. Noe man også erfarer av det ølet som de importerer. Ølet de selv brygger, er balanserte, harmoniske øl. Og en av mine absolutte favoritter fra Aja, er Aja Noaide Dark Saison.
Et mørkebrunt, nesten over i det svarte på fargen. Fint, lavt beige skum. God duft av sjokolade og malt. En bra kombinasjon. Smaken lever på lange veier opp til duften. Her er det både sjokolade og malt. Frisk og fyldig med en fint balansert sødme og bitterhet. Elegant ettersmak. Passer glimrende til sjokolade i alle former. Har man ikke smakt øl fra AJA, ja da har man gått glipp av en av de store øl-opplevelsene her i livet.
Demory Paris bor i Paris og har det bra.
At Demory Paris eksisterer, er egentlig litt spesielt. For Paris skal vel være vin, baguette og mote. Og øl.. nææ det er ikke chic. Iallfall ikke i Paris. Og det fantes ikke et eneste bryggeri i Paris da tyskeren Kai Lorch slo seg ned i Paris for en sånn cirka åtte år siden. Og allerede et år etter sin ankomst, hadde Lorch grunnlagt sitt firma og et år senere skjenket han opp sitt første øl. Og han var ikke så lite frekk. Demory kalte han bryggeriet sitt. Øl som Hemingway og Sartre og de Beauvoir drakk på femtitallet. Lorch hadde oppdaget etiketten fra det gamle og glemte parisiske bryggeriet på en utstilling og var mildt sagt imponert over etiketten. «Gamle merkevarer», sier Lorch til den tyske avisen Der Tagesspiegel, «har bestått testen av tidens tann og inngir tillit.”
Og dermed var Demory igjen ute av museet. Og ikke bare det, med sitt øl og bryggeri skapte Kai Lorch en ny fransk revolusjon. Denne gangen en øl-revolusjon. Og som alltid fenger revolusjonen først blant de unge. I Lorchs kjølevann har det dukket opp en rekke forskjellige bryggerier. I løpet av de siste fems, seks årene har Frankrike fått over 400 nye mikrobryggerier. Ikke dårlig i et land hvor det bare fantes et tjuetall bryggerier før Kai Lorch slo seg ned i Paris. Min personlige favoritt, er Demory Paris Intrépide IPA. Her er alt det en IPA skal ha. Ung, kremete perfekt bitterhet uten at humla slår en ihjel. Her er det urter og malt samt den sitrusen som gir den riktige friskheten. En elegant humlepreget ettersmak. Et øl som kan brukes til både lyst kjøtt og kos. Dette er et øl med stor forbokstav.