For noen år siden, skrev Godt Drikke en rekke artikler om det familiedrevne spanske vinhuset Barahonda. Men så plutselig så forsvant de fra radaren. Nå ser det ut som om de er tilbake på hyllene på Vinmonopolet.

Barahonda har lange tradisjoner, og drives i dag av fjerde generasjon – brødrene Antonio og Alfredo Candela Belda. Vinhuset ble offisielt etablert i 1925, noe som gjør Barahonda til det eldste vinhuset i Yecla.

Yecla ligger i Altiplano-regionen i den sørøstlige delen av Spania, på grensen mellom den spanske høysletten La Mancha og Middelhavet. Den lille appellasjonen er omringet av lave fjell, der den ligger kun en times kjøring fra mange nordmenns ferieparadis – Alicante.
DO Yecla er med kun elleve produsenter en av Spanias minste appellasjoner, og i tillegg den eneste DO-en i Spania som kun omfatter vinmarker som ligger innenfor selve kommunen. Og på grunn av stedet går under radaren til de fleste, så kan man virkelige gjøre noe supre vinfunn herfra.

Laget vin i 2000 år.

Det har vært laget vin i Yecla i minst 2000 år, noe som gjør vinområdet til et av Spanias eldste – men vinproduksjonen skjøt først riktig fart på slutten av 1800-tallet, da en rekke franske vinhandlere etablerte seg der etter at vinlusen Phylloxera hadde lagt vinmarkene i Frankrike mer eller mindre øde
Hele 85 prosent av druene som dyrkes i Yecla er monastrell, og i Spania er druen den fjerde mest plantede etter tempranillo, bobal og garnacha.

Bod. Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas 2014. Spania, Yecla. Pris kr. 126,90.  88/100 poeng.

Godt Drikke var imponert av 2013 årgangen og ga den 86 poeng. Men 2014 årgangen er faktisk snappet vassere. Drua er 100% Monastrell. En mørk rød farge. Nesen vibrer av lykke over dufter av solbær og en anelse blomst og krydder. Smaken er mjuk med en god munnfølelse. Fin syre og sødme med en lang og god ettersmak. En vin som fremhever smaken på mat som lam. En vin til knappe 126 kroner? Løp og kjøp.

.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.