I dag er det den internasjonale kvinnedagen. En dag som etter min ringe mening bør feires og markeres som en av de viktigste dagene i året.

Den første nasjonale kvinnedag ble første gangen arrangert i USA i 1909, mens den internasjonal kvinnedagen ble vedtatt året etter ved Sosialistinternasjonalens konferanse i København. Over 100 kvinner fra 17 ulike land deltok. Dagen ble etablert for å kjempe for kvinners rettigheter og støtte for allmenn stemmerett for kvinner.

I Norge ble den første kvinnedagen markert i 1915. Det var Kvinneforbundet i Arbeiderpartiet avholdt et folkemøte for fred den 8. mars.  Men riktig fart på sakene ble det først på 1970 tallet. I Norge tok den nye kvinnebevegelsen opp igjen tradisjonen med å markere 8. mars i 1972. En gruppe fra Kvinnefronten ved Universitetet i Oslo, tok initiativ til en felles markering med de andre kvinneorganisasjonene. Siden ble dagen en viktig markeringsdag – landet over gikk små og store demonstrasjonstog, noen med en håndfull deltakere, andre med flere tusen. 8. mars 1978 gikk 20 000 kvinner og menn i tog i Norge. Markeringen av kvinnedagen var nede i en bølgedal på 1990-tallet. I de senere år har oppslutningen økt, og det avholdes mange arrangementer og markeringer i forbindelse med 8. mars.

Vi glemmer at det er den INTERNASJONALE dagen.

Det vi så lett glemmer i Norge, er at dette er en internasjonal kvinnedag. Og kvinners rettigheter er ikke noe selvfølge rundt omkring i verden. Ikke en gang her i Norge, hvor for eksempel likelønn er noe som fortsatt vinker i det fjerne. Men bare for å markere, så kommer her noen forslag på vin som kan nytes og brukes til feiringen av den Internasjonale kvinnedagen.

Den gule enke

Det er ingen tilfeldighet at det var en kvinnen som skapte Champagne industrien. For å gjøre en lang historie kort, så ble Barbe-Nicole gift med Francois Clicquot, sønn av en mektig tekstilprodusent. Francois Clicquot var ikke, til sin fars enorme skuffelse, så veldig interessert i tekstiler, men derimot den lille vingården familien eide. Francois Clicquot kjøpte til noe mer land, dyrket sine druer og tilslutt ble han veldig sjuk og døde. Francois Clicquot far ville avikle og selge champagnehuset, men Barbe-Nicole hadde helt andre planer. Hun kontaktet sin svigerfar, fikk han til å sette mer penger i firma mot at hun avsto krav på arven hun hadde i tekstilfirma og så videre. Hele Champagne holdt på å le seg ihjel og syntes litt synd på Francois Clicquots far som hadde blitt rablende sinnesyk. Tenk å la en kvinne drive et champagnehus og til og med en ung kvinne. Etter hvert fikk de fleste latteren i halsen og Barbe-Nicole overlevde både engelskmenns blokade av havnene og fordommer om kvinner. Og det aller første ekte champagnehuset var en realitet. Og selvfølgelig den verdensberømte vinen «Den gule enke.»

Derfor, den første musserende vin som omtales, er

Veuve Clicquot Brut Rosé. Frankrike, Champagne. Pris kr. 479,90 Poeng 92/100

Nei, dette er ikke klassikeren «den gule enke,» men en rosé. Og nei, den er ikke billig med er man fire som deler på den, får man en helt fantastisk opplevelse. Vinen er laget på Chardonnay 30%, Pinot Noir 50%, Pinot Meunier 20%. Fin rosa farge. Virkelig vakre små bobler. Meget bra duft av røde bær, kjeks og det lille udefinerbare. Smaken har en veldig god munnfølelse, frisk og fruktig. Perfekt syre og sødme med en lang, god ettersmak. Kan brukes til fisk og skalldyr men aller best sammen med venner. Meget bra kjøp.

Dom. de Mouscaillo Cremant de Limoux. Frankrike, Languedoc-Roussillon, Limoux. Pris kr. 214,- Poeng 88/100

Druene er Chardonnay og Pinot Noir. Lys, lys gul med et grønt skjær på fargen. Fin bobler. Nydelig duft av sitrus, hint av kjeks, blomster og en anelse fat. Smaken er fruktig og frisk. Bra syre god munnfølelse og en tørr, elegant ettersmak. Passer aller best sammen med folk man liker. Meget bra kjøp.

Bründlmayer Brut Rosé. Østerrike, Niederösterreich, Kamptal. Pris kr 272,- Poeng 88/100

En østerisk sekt som er laget på St. Laurent 30%, Pinot Noir 40%, Zweigelt 30%. Lys rosa på farge. Elegante bobler. Gode dufter av sitrus, røde bær og en anelse brødbakst. Smaken er frisk og fyldig med en god fruktighet. Bra syre. En lang og fin ettersmak. En vin som passer bra sammen med de fleste typer salat. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.