Ukens vin kommer fra Languedoc-Roussillon, nærmere bestemt underdistriktet Corbières.

Det var vært dyrket vin på Ch. d’Aussières helt siden romertiden. Distriktet ble registrert i det romerske landregistret som «Den romerske provinsen Narbonne,» og var hovedleverandøren av vin til Roma. Noe de var helt frem år 92, da keiser Domitian la en massiv toll på vinen fra området for å beskytte den lokale vinene i fra Roma. Etter Romerrikets fall, kollapset all vinproduksjon i Languedoc og en eviglang krig mellom visigotere, frankere og arabere fant sted.

Middeladeren

Først i middelalderen, det vil si på slutten av 900 tallet, begynte kirken og klostrene igjen å dyrke vin i området. Og i åttehundre år, tilhørte Aussières forskjellige klostre. Under den franske revolusjonen ble eiendommen solgt på auksjon til Greve Daru som var minister for privatiseringen av kirkens eiendommer, under Napoleon. Noe av det første han gjorde, var å ny beplante 80 hektar med vinstokker. På slutten av 1800 tallet, så ble gården utvidet en gang til, for å «imøtekomme behovene til den urbane befolkningen i Nord-Europa,» som det står på Ch. d’Aussières hjemme side. En annen sak var at vinlusen hadde herjet voldsomt i de andre vindistriktene i Frankrike, mens Languedoc hadde slitt med samme problem noen år tidligere men fikk veldig raskt epidemien under  kontroll og vingården fortsatte derfor å vokse. På 1920 og 30 tallet, hadde Aussières 270 ha vinmark. De sysselsatte 120 personer som alle bodde på gården og gården vokste opp til å bli en vinlandsby med egne handverkere og sågar med egen kirke og skole.

Etter krigen…

På femtitallet så kom den enorme feilsatsingen i Languedoc hvor man byttet ut kvalitetsvin med enorme mengder bulkvin. Og vinen fra Languedoc var nærmest for et skjellsord og regne. Og for å si det mildt, vin fra Languedoc smakte for jævlig langt opp på 1980 tallet. Heldigvis var det en del vinbønder som tok fornuften til fange og la om produksjonen til kvalitetsviner og Ch. d’Aussières står som en av frontløperne i denne prosessen.

I 1999 ble Ch. d’Aussières oppkjøpt av Domaines Barons de Rothschild og den 550 hektar store eiendommen har gjennomgått et enormt rehabiliteringsprogram. Hele 167 ha vinstokker har blitt nyplantet og det med tradisjonelle vinstokker fra Languedoc. Det vil si druer som Syrah, Grenache, Mourvèdre og Carignan, supplert av Cabernet, Merlot og Chardonnay. Gårdsbygningene ble restaurert samtidig og en ny vingård installert i de gamle kjellerne, med andre ord, et nytt hjerte i den gamle vingården. Siden 2003 har det kommet en rekke spennende viner fra Aussières og vingården blir vel betraktet som en av de aller beste fra området.

Ch. d’Aussières 2014. Frankrike, Languedoc-Roussillon, Corbières. Pris kr. 350,- Poeng 89/100

Druene er Carignan 16%, Mourvèdre 11%, Grenache 17%, Syrah 56%.  En klar mørke rød farge. Nydelig duft med mørke bær, bitte litt krydder og det behagelige ubestemmelige som jeg ikke klarer å definere. Smaken er frisk, fyldig med en fin fruktighet. Mjuk og rund med en perfekt syre og sødme. Mild tannin. En lang og god ettersmak. En vin som går glimrende til vilt, men også sammen med gode venner. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.