Det er ikke mange som egentlig vet hvorfor vi feirer skjærtorsdag. Og det er ikke mange land hvor man har fri skjærtorsdag heller.

Det vil si, det er bare i Norge og Danmark dagen er en fridag. Skjærtorsdag er en av de få, opprinnelige kristne feiringene. Dagen feires som Jesu siste måltid med disiplene før korsfestelsen, og dermed innføringen av nattverden. Ordet betyr «renselsestorsdag», og kommer av norrønt skíra, «rense» (skjær = ren). Skjærtorsdag er en helligdag som feires siste torsdag før påske.

Festen er godt dokumentert fra 300-tallet, og var da allerede en gammel tradisjon. I Jerusalem feiret man denne dagen med to messer, en i kirkene for å markere slutten på fastetiden, og en på Golgata. I Roma ble den fram til 600-tallet feiret som markering av slutten på fastetiden, men i løpet av det århundret ble den omtolket til å hovedsakelig være en fest for innstiftelsen av nattverden.

Skjæltorsdag.

Om man ikke er spesielt kristen, så liker jeg personlig den måten den feires på i Slemmestadområdet. Dialekt ordet for skjærtorsdag, er skjæltorsdag. Og på denne dagen samles folk i området seg på strendene, hvor de høster og koker blåskjell. Hva skulle man ellers gjøre en Skjæltorsdag?

Om du skulle falle for fristelsen og ta en tur i fjæra, så kommer en oppskrift på øl-dampet blåskjell her.

Oppskriften er beregnet til 4 personer.

1 kg blåskjell
2 dl Pils, helst gull øl.
0,5 stk løk
0,5 fedd hvitløk

Vask blåskjellene. Kok opp øl, løk og hvitløk. Skum av. Damp så blåskjellene i ølet. Serveres med nybakt brød. Og har du ikke nybakt brød, så går det bra med hvilket som helst brød. Drikke er selvfølgelig samme type øl som du dampet skjellene i.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.