Belgia er et lite, splittet land. En evig splittelse mellom fransk- og flamsktalende. Så splittet at det er vel ingen som husker sist de hadde en regjering. Det eneste de klarer å enes om, er de fantastiske bryggeri tradisjonene de har.
Klosterøl er som regel et overgjøret ,sødmefyllt og fyldig øl. Klosterølet oppfattes som et kvalitetsmerke, og det er vel knapt et bryggeri med respekt for seg selv i Tyskland, Holland og Belgia som ikke har et øl som kalles Klosterøl. Og alle hevder de at ølet kan føres tilbake til et eller annet kloster i tidenes morgen. De heldigeste bryggeriene, er engasjert av kloster for å produsere akkurat deres øl.
Klosterøl er altså ikke en beskyttet betegnelse, men det er derimot trappistøl. De kan kun brygges av sju trappistbryggerier. Trappistøl er heller ikke en egen ølkategori, men innebærer at klosterølet fortsatt brygges i regi av munker i de lukkede trappistklostrene Chimay, Orval, Westmalle, Rochefort, Achel og Westvleteren i Beliga. I tillegg kan klosteret Koningshoeven i Nederland, ved grensen til Belgia, bruke betegnelsen.
Akkurat som de fleste bryggerier, brygger klostrene øl for å tjene penger. Ikke en gang Gud kan drifte et kloster uten økonomi. Og selvfølgelig brygger de til eget forbruk. Det finnes mange fortellinger om hvorfor klostrene begynte med vin og øl. Den jeg fortrekker, er at vin og øl har en helbredende virking. Det kunne man jo tydelig se, når pasienter ved kloster hospitaler så meget bedre og lykkeligere ut når de hadde drukket nok. En annen sak, var at man ikke ble syk av øl og vin som man kunne ble av datidens brønnvann. Noe annet som nok var viktig for munkene, var at under fasten kunne man drikke øl, da det var flytende brød.
Den katolske kirken har et mer avslappet forhold til alkohol enn det vi har i den Lutheranske kirken. Men allikevel så begrenser trappistklostrene med vilje salget. Visse kloster må man ringe til for å kunne handle og i hos noen andre er det begrenset til en kasse øl som man må stille ved klosterporten for å kunne kjøpe.
Men, tross alt besvær, så er det verdt det. Det finnes knapt et øl som passer bedre til kraftige og smaksterke kjøttretter enn Trappistøl. Til og med til bacalao er Trappistøl å foretrekke. Om du vil lese mer om Trappistøl, finner du en spennende blogg her.