«Kongelig grønnsak», «spiselig elfenbein» eller «vårluft i stengler» kaller tyskerne asparges.

Det finnes knapt et land som spiser så mye fersk asparges som tyskerne. De spiser litt over 70.000 tonn pr år. De eldste oppskriftene på asparges, stammer tilbake til begynnelsen av 1500 tallet og er funnet i Stuttgart.

Akkurat som vi har Nordlysveien og Atlanterhavsveien, har tyskerne sine Aspargesruter. Den mest populære ruten er den såkalte Baden ruten. Den går gjennom byene Schwetzingen, Reilingen, Karlsruhe og Rastatt. Byen Schwetzingen hevder å være «asparges Capital of the World» .  Og som mange av byene langs disse rutene, har  Schwetzinge en årlig Spargelfest , aspargesfestival, som trekker tusener av besøkende fra nær og fjern. Og jeg må innrømme at jeg elsker asparges. Og jeg elsker disse vanvittige aspargesfestene med masser av vin og musikk.

Oppskrifter.

Det finnes mange forskjellige oppskrifter på hvordan man bruker aspargesen. De vanligste er ”Spargel mit Schinken ” , ”Spargel mit holländischer Sauce” samt min favoritt, ” Spargel mit Butter”. Asparges med smør. Den er enkel å lage og smaker som englesang over Mjøsa. Før vi går i gang med oppskriften. Tyskerne foretrekker hvite asparges. De dyrkes i sandrik jord og dekkes til med jorden etter som de vokser opp. Så, derfor blir de hvite.

Det du behøver til to personer er:

  • 1 kg asparges
  • 1 liter vann
  • 2 skiver sitron
  • 10 g sukker
  • 5 g salt
  • 100 g smør

Vask og skrell aspargesen. Kok opp vannet med resten av ingrediensene. Når det koker, så ha opp i asparges og la de koke i ca 4- til 10 minutter. Husk nå på at toppen ikke skal dekkes av vann. Trykk forsiktig på en asparges. Når den gir litt etter når du trykker, er den klar. Henger den slapt ned, så er den mislykket. Men… man kan spise den for det. La aspargesen dryppe av og i mellomtiden kan du smelte smøret. Når aspargesen er ferdig dryppet, så ha det smeltete smøret over aspargesen. Og vanskeligere var ikke det. Om du vil, kan du servere nypoteter og parmaskinke til. Men det er slettes ikke nødvendig. Drikke er alltid viktig til asparges. Her kommer en liten liste.

Vin som passer sammen med asparges.

Husk at grønn asparges smaker mer enn den hvite, så se etter kraftigere viner av Silvaner, Weissburgunder eller Grauburgunder. Selv om jeg er en innbitt Riesling elsker, synes jeg det er vanskelig å sette Riesling til Asparges. Her er tre viner om går glimrende til både grønn og hvit asparges.

Allram Weissburgunder Papageno 2016. Østerrike, Niederösterreich, Kamptal. Pris kr. 159,90 Poeng 89/100

Fin gulgrønn farge. Bra duft av epler og hint av pærer? Fin fruktig fylde på smak. Mild syre og en riktig bra ettersmak. Passer glimrende både til hvit og grønn asparges.

Wittmann Silvaner Trocken 2015 Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 169,90 Poeng 88/100

Lyse gul med et lite grønnskjær på fargen. God duft av sitrus, epler og hint av det lille ubestemmelige som er lekkert. Smaken er elegant, fruktig med sitrus med perfekt syre og sødme. Bra ettersmak. En vin som passer glimrende til vårens asparges. Meget bra kjøp.

Georg Breuer Gris Grauer Burgunder 2015 Tyskland, Rheingau. Pris kr. 179,90 Poeng. 87/100

Lys gul på farge. Nydelig duft av epler, honning og en anelse gule plommer. Smaken er fruktig med en fin fylde. Bra munnfølelse. Samme epler som i duften samt riktig bra syre og sødme. Lang og fin ettersmak. En drøm av en vin til asparges. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.