En pioner i norsk vinhandel

Før Vinmonopolet ble opprettet 30. november 1922, var det private vin- og brennevinsfirmaer som dominerte markedet i Norge. Blant disse sto Vinfirma P. A. Larsen som en av de mest prominente aktørene, kjent for sin bredde, kvalitet og innflytelse. Dette firmaet, grunnlagt av Peter Andreas Larsen, var ikke bare et av de første i sitt slag, men også det største og mest betydningsfulle.

Et eventyrlig opphav

Peter Andreas Larsen

Peter Andreas Larsen grunnla firmaet sitt i en tid da etterspørselen etter kvalitetsvin og brennevin økte i takt med en voksende middelklasse og økt urbanisering. Larsen, med sin imponerende forretningssans og gode nettverk, etablerte tidlig forbindelser med vinprodusenter fra anerkjente regioner som Bordeaux, Burgund og Rhône i Frankrike, samt med leverandører fra Spania, Italia og Tyskland.

Fra hovedkontoret i Oslo, den gang Kristiania, distribuerte P. A. Larsen vin og brennevin til hele landet. Sortimentet inkluderte alt fra rimelige bordviner til eksklusive grand cru-viner, og selskapet ble kjent for sitt engasjement i å tilby høy kvalitet til en variert kundebase.

Et speilbilde av en annen tid

Vinfirma P. A. Larsen opererte i en periode der vin og brennevin hadde en sentral plass i sosiale sammenkomster og hverdagsliv. Uten dagens strenge reguleringer kunne aktører som Larsen markedsføre produktene sine fritt, og butikkene deres var ofte steder der kundene kunne få personlig veiledning og smake på varene.

Firmaet spilte også en rolle i å introdusere nordmenn for nye smaker og trender fra kontinentet. For eksempel var P. A. Larsen blant de første til å importere champagne og andre musserende viner til Norge, noe som gjorde dem til en viktig bidragsyter til økt kunnskap og interesse for vin i landet.

Veien mot Vinmonopolet

1920-tallet markerte en drastisk endring i det norske alkoholmarkedet. Etter økt politisk press for å begrense alkoholforbruket ble Vinmonopolet opprettet som en statlig monopolordning for salg av alkoholholdige drikker. Opprettelsen innebar at private firmaer som P. A. Larsen mistet retten til å selge alkohol til allmennheten.

For P. A. Larsen og andre lignende aktører betydde dette slutten på en æra. Mange av dem ble tvunget til å avvikle virksomheten eller omstille seg til nye markeder. Selv om det ikke finnes detaljerte nedtegnelser om hvordan P. A. Larsen tilpasset seg denne overgangen, er det ingen tvil om at firmaet etterlot seg et varig inntrykk i norsk vinhandelshistorie.

Gjenoppstandelsen

30 november 2022 – på Vinmonopolets 100-årsdag – gjenoppstod P. A. Larsen som en aktør i det norske vinimportørbransjen. Dette kom i stand som et samarbeidsprosjekt mellom Rebel og en av Norges aller fremste vinfolk, restauratør Pontus Dahlström. Dahlström, som opprinnelig er fra Finland, har over tjue års fartstid som sommelier i Norge. Han startet sin karriere hos Eyvind Hellstrøm på Bagatelle, før han – etter et par år på importsiden – startet Maaemo sammen med Esben Holmboe Bang i 2010. Da Maaemo mottok sin tredje stjerne i Michelin-guiden, solgte Dahlström seg ut og startet etter hvert nabolagsrestauranten Kolonialen på Bislett.

Den nyoppstartede P. A. Larsen kombinerer historisk arv med moderne vinimportørkompetanse og er et spennende tilskudd til det norske vinmarkedet.

(Les John Strandmos opplevelse av en av vinene fra P.A Larsens vin her)

Pontus Dahlström,

Alt dette om mer til, kan du høre om den 26.april når Pontus Dahlström, en av Norges fremste sommelierer forteller om P.A Larsen og presenterer noen av vinene fra firmaet.

For å kunne delta, må du ha billett til festivalen samt kjøpe en billett til Master Classen. Dette evenementet begynner klokken 11.30 og for å unngå siste års kaos der ikke-påmeldte slapp inn og hvor de som hadde reservert plass ikke fikk plass, så vil det koste 50,- kr. Billett kan du kjøpe her. (klikk på den blå linken)

Billett til festivalen finner du her 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.