Anna Espelt er en av disse sterke og spennende kvinnen som man kanskje bare finner i vinverden. Og hun er definitivt en av de mer spennende vinbøndene fra Katalonia.

rauxa

Som mange andre vinprodusenter, har hun en solid utdannelse som biolog og ønolog. Og som mange riktig gode handverkere,  reiste hun rundt til forskjellige vingårder i hele verden for å få mer kunnskap. For å lære hva man gjør andre steder, før hun kom hjem i år 2000 og startet vingården Espelt sammen med sin den gang 69 årige bestefar. En gård som hun i dag er direktør og ønolog på. Egentlig var det ikke noe revolusjonerende, forstått på den måten at familien Espelt har dyrket druer og oliventrær så langt tilbake som noen kan huske. Men druene ble den gangen levert til kooperativet. Med den nye gården så overtok de alt selv.

CIrue5vXAAAczCFHun forteller til Godt Drikke, at de hadde en klar filosofi fra dag ett. Nemlig å gå tilbake til røttene. Gå tilbake til de opprinnelige druesortene og gjenskape den opprinnelige vinen fra området. En vin som er preget av Middelhavet og Pyreneene. Med sin friskhet og eleganse som fantes i området lenge før turistene kom og ville ha vin de var vant til. Derfor satte de de opprinnelige vinstokkene Garnacha, Carignan, Garnacha Blanca, Garnacha Gris. Men heldigvis fantes det noen stokker av de opprinnelige stokkene.

-Jeg ser gjerne til Cote Rhone og Bordeaux hvordan de lager sine viner, ser hvordan de får frem kvaliteten i sine viner, forteller hun. Og mye av den samme tanken har hun for å få frem det lokale og historiske i sine egne viner.

Espelts  vinmarker er fordelt på to naturreservatene: Albera og Cap de Creus på den vakre og ville Costa Brava kysten. Dette er de nordligste vinstokker man finner i den nordøstre delen av Spania.

Anna Espelt forteller at hun kan bruke gjær i vinen fra de lavereliggende markene, beroende på hva slags vin og hvilke kvaliteter de er på jakt etter, mens på de høyreliggende markene blir vin spontangjæret. Hun produserer både røde, hvite, rosé og musserende vin. Og ikke minst lager hun noen fantastiske dessertviner. Felles for alle av Anna Espelts viner, er friskheten, elegansen og kvaliteten. Og priser som er nest inntil utrolig lave for de kvalitetene hun selger. Du kan selv se her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.