I 1958 kjøpte Barney og Kathleen Fetzer en 300 hektar store gård i Mendocinos Redwood Valley. I begynnelsen solgte de druer til ulike vinmakere i området. Men ganske så snart innså de at det var vindyrking som var deres store pasjon her i livet. Så i 1968 solgte de sin første egenproduserte vin og Fetzer Vineyards var født.

Sammen med kona Kathleen og deres 11 barn, ble Barney en foregangsmann innen økologisk landbruk og bærekraftig vinproduksjon. Og det lenge før noen som helst hadde hørt ordet bærekraft. Fetzer Vineyards ble i 1999 den første vingården i California som benytter 100% fornybar energi og det første vinfirmaet til å rapportere utslipp av drivhusgasser offentlig i 2005. Fetzer ble også det første «Zero Waste» -sertifiserte vinselskapet i verden i 2014. Blant annet brukte de et system med milliarder av meitemark som renser 100% av vingårdens avløpsvann. Og ikke for så lenge siden, fikk Fetzer av FN en Momentum of Change-pris for sitt foregangsarbeid innen bærekraft.

Etter at Barney gikk bort i 1981, var det barna som tok over. Takket være Barneys forutseenhet, han kjøpte  ”Sundial Ranch” hvor han begynte med Chardonnay druen, en drue som ble utrolig populær i USA på 1980 tallet og Fetzers Sundial Chardonnay ble utrolig populær.

50 år med Fetzer Vineyards

Fetzer er i dag en prisvinnende leverandør av viner med bærekraftige, økologiske og biodynamiske druer. I tillegg til vingårdens flaggskipmerke Fetzer, står Fetzer Vineyards bak bl.a Adorada, 1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel og ikke minst Bonterra Organic Vineyards, som ble kåret til «American Winery of the Year» av Wine Enthusiast Magazine i 2016. Bonterra Organic Vineyards ble grunnlagt i 1987 av Fetzer Vineyards, og har helt fra starten dyrket i henhold til økologiske prinsipper, overbevist om at økologisk landbruk og dyp respekt for jorda gir sunnere vinstokker, mer smakfulle druer og dermed mer uttrykksfulle viner av høy kvalitet. Høns, sauer, bier, fugler og sommerfugler nyter livet i vinmarken og beriker det biologiske mangfoldet og holder skadedyr borte. På tre av Bonterra sine vingårder; Blue Heron, McNab og The Butler, dyrkes druene etter biodynamiske prinsipper.

1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel 2015. Pris kr. 199,90 Poeng 86/100

Druene er Petite Syrah 14%, Grenache 3%, Zinfandel 78%, Syrah 5%. Vinen har blitt lagret på amerikanske og franske eikefat i 5-8 måneder, deretter lagret 40% i brukte bourbonfat i 2 måneder. 5% av originalvinen er lagret i nye bourbonfat. Fargen er mørkerød, duft av mørke bær, en anelse krydder, vanilje og fat. Stor fylde på smak som balanseres av en bra syre. Vinen lever riktig bra opp til duften med sine mørke bær. En mjuk og fin munnfølelse. Bra tannin. En lang ettersmak, men kanskje litt søt. Passer fint sammen med grilla lam. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.