Hva er egentlig tradisjonen å spise og drikke 17.mai?
Festmat 17. mai kan være så mangt. Da jeg var barn, var barnemenyen pølser, is og Solo. Eller sitronbrus fra Nora. Senere ble det vel litt mer avansert. I ungdomstiden byttet man ut Solo med øl. (Øl, les pils) Ellers var vel menyen stort sett den samme. I voksen alder har menyen blitt litt mer nyansert. Det er det som er så bra med å bli voksen, verden blir litt mindre svart-hvit. Og er man en barnslig sjel som meg, kan det å være voksen, være riktig morsomt.
Det som kanskje gjør 17.mai mer spesiell sånn matmessig enn andre festdager, er at her finnes muligheten for å servere familie og venner, både frokost, lunsj og middag.
Til forskjell fra de fleste høytidsdager som har blitt barnas dag, har 17.mai alltid vært barnas dag. Det var en grunn til at Henrik Wergeland kjeppjaget de små en alen lange, ut for å gå i tåg. Og etter min formening, så bør barnemenyen være som den alltid har vært, pølse, is og Solo. Sitronbrus fra Nora finnes vist ikke lenger.
For oss voksene, kan den være mye mer variert. Alle rettene kan strengt tatt brukes til både frokost, lunsj eller middag.
Nå er det jo ikke meningen at du skal lage all maten selv tidlig 17.mai morgen, Mye kan gjøres ferdig dagen i forveien, og det er også lov til å fordele oppgaver blant venner og familie, slik at alle bidrar med hver sin rett.
Blinis med kaviar.
La oss begynne med blinis. Jeg elsker blinis. Disse små tjukke pannekakelignende sakene med rømme og kaviar eller røkelaks… eller fenalår eller… Vil du ha den litt mer avanserte oppskriften, finner du den her. En enklere variant kan du lage sånn:
Blinis med kaviar.
- 2 1/2 dl hvetemel
- 1 1/2 dl lettrømme
- 1 egg
- 2 ts bakepulver
- 1 ss sukker
- 1/2 dl smeltet smør
Lag en jevn røre av alle ingrediensene. Røren skal svelle i 30 minutter. Stek små tykke pannekaker (blinier) til de er lysebrune på begge sider.
I tillegg trenger du:
- 1 boks seterrømme
- 1 glass kaviar
- 1 løk, finhakket
Anrett bliniene med rømme og kaviar, og pynt ev. med litt fersk dill.
Godt Drikkes drikkeforslag:
Tradisjonelt serveres blinis med vodka. Og det er vel en av de få gangene jeg har likt vodka. Men, nå går det også utrolig bra med musserende eller hvitvin. Av musserende vin, vil jeg nok foreslå Palmer Brut Réserve. Først og fremst for at den passer veldig bra sammen med blinisene og tilbehøret, men, også for at den gir mest valuta for pengene i Champagne. Ikke sagt at en annen musserende vin ikke skulle passe aldeles glimrende til. Av hvitvin vil jeg nok ha Domäne Wachau Riesling Selection. En østerriker som danser perfekt med maten.
Av øl, så er det ikke tvil i min sjel. Det er tre jeg vil velge mellom, Lervig Rye IPA, Macks 1877 eller Mack Nordlys.
En gjenganger er selvfølgelig eggerøre og røyka laks.
Dette er jo utrolig enkelt å lage da. Man kan til og med få laksen i ferdige skiver, og eggerøre er så enkelt at selv mor kan lage den.
- 6 store egg
- 6 ss h-melk
- 1 ss smør
- 1 bunt gressløk, finhakket
- Havsalt og nykvernet pepper
Pisk eggene sammen med melken, og vend gressløken i. Smelt smøret i en teflonpanne og stek eggeblandingen i 2-3 minutter under omrøring, til den er gjennomstekt, men fremdeles bløt og kremete. Om du heller eggerøren i en bolle mens den er varm og lar den kjøle ned i for eksempel kjøleskapet, vil den beholde formen når du velter den over på et fatet når du serverer den.
Godt Drikkes drikkeforslag.
La meg si det først som sist, om du ikke elsker metallsmak i munnen, så glem rødvin. Skal det være vin, så må det være hvitvin eller musserende. Om vi begynner med hvitvinen, så er Sancerre eller en tørr til halvtørr riseling å anbefale. Fra Sancerre, foreslår jeg Cuvée les Caillottes Sancerre 2012. Passer glimrende uten at du behøver å tømme lommeboken. Når vi snakker om tørre riselinger, så vil jeg ha Wittmann Westhofener Riesling Trocken 2011. Koster litt mer, men hvilken opplevelse. Ser vi på øl, så bør man velge Lyst hveteøl, pils eller en blonde. Pilsen velger du din favoritt. Det er kommet utrolig mye bra hveteøl på markedet de siste årene. Personlig er jeg glad i Mack kristall Witbier, men som sagt finnes det mye snadder. Av blonde, vil jeg anbefale Steenbrugge Blond.
Kylling
Hva er 17.mai uten kylling? Så her kommer det hele to forslag på det samme.
Vi begynner med helstekt kylling med sitron og basilikum. Enkelt å greit å lage.
- 1 fersk kylling, gjerne fra Stange.
- 1/2 potte basilikum
- 1 økologisk sitron
- 6 hvitløksfedd
- 2 ss olivenolje
- Salt og pepper
- 1 dl hvitvin
Skyll kyllingen innvendig og tørk godt. Del sitronen i båter og hvitløksfeddene i to. Fyll kyllingen med sitron, hvitløk og basilikum. Bind bena på kyllingen sammen med bomullstråd. Pensle kyllingen med olivenolje, salt og pepper. Legg kyllingen i en ildfast form og hell hvitvin i bunnen av formen. Stek kyllingen ved 160 °C i ca. 1 1/4 time.
Er du i tvil om kyllingen er ferdigstekt, sjekker du ved å stikke en liten spiss kniv inn ved lårfestet. Saften som kommer ut skal være klar. La kyllingen hvile i 15–20 minutter før du skjærer den opp. Serveres sammen med bønnesalat.
Godt Drikkes drikkeforslag.
Av en eller annen grunn, så elsker jeg en sør-afrikaner til denne retten. Hamilton Russell Chardonnay 2013 er ikke av de aller billigste, men hvilken opplevelse til maten. Øl passer glimrende til. Og da spesielt Nøgne Ø Tiger Trippel.
Det passer også med gryte 17.mai Og da spesielt en kyllinggryte. Jeg vet at navnet på denne retten henviser til hane, men uansett,
Coq au vin.
Syttitallets store rett sammen med levende lys i Chiantiflasker, de med bast på. Også gikk alt litt i glemmeboken. Fortsatt synes jeg Coq au vin er en glimrende rett sammen med venner, vin og masser av snakk og musikk. Og da gjerne hornmusikk. Men uten lys i Chiantiflasker.
Nå behøver man ikke å bruke hane til denne retten. Det går like bra med en stor kylling. For øvrig er det vel nest inntil umulig å få tak i haner i disse dager.
Ingredienser til fire – seks venner.
- 1 Hane på 1,5 – 2 kg. Som sagt det går nesten like bra med kylling. Kan du ikke få tak i en så stor kylling, ta to.
- 5 ss. smør
- 3-4 gulrøtter
- 2 løk, grovhakket.
- 2 fedd hvitløk
- 150 g champignon
- 4 skiver med virkelig tjukke baconskiver som du skjærer i store biter.
- 1 stilk stangselleri
- 1 flaske rødvin
- 3 dl mørk kyllingbuljong
- 2 laurbærblader
- 4 kvister timian
- 1 kvist rosmarin
- 2 nellikspiker
- 1 ss. hvetemel.
- 20 skrelte småløk
Sånn gjør man.
Nå setter vi i gang med moroa. Har du hatt flaks i å ha fått tak i en hane, så deler du den i lår og bryst. Del lår og bryst i to, slik at du får åtte omtrent like store deler. Om det er kylling, så gjør du eksakt det samme som om du hadde en hane. Om du ikke vil kjøpe buljongterninger, så ha beina og avskjær i en kjele sammen med en løk og en gulrot som er delt i fire. La det koke til du trenger det. Vel, la oss nå fortsette med vår gourmetreise… eller rettere sagt, hanen i vin. Begynn med å bryne kyllingen i smør, legg den med skinnsiden ned. La den få en fin gyllen farge. Akkurat som en kvinne i sommersol. Så har du i ditt grovhakka bacon og vender det litt. Ha i alt i en stor gryte. Tilsett alt det andre du har på ingredienslista, bortsett fra soppen og småløken, strø melet over og bland vel. Ha i vinen, hell i så mye du vil av den kraften du koker på beina. La det småkoke eller syde i 60-70 minutter.
I mellomtiden så kan du smelt smøret i en liten kjele og stek småløken og soppen som du hakker grovt. Så tar du opp kjøttet og lar resten reduserer noe, eller den er blitt passe tykk, tilsetter salt og pepper til du synes det smaker eksakt som du liker det. Det er trossalt du som lager maten, så du bestemmer smaken også. Ha i kjøttet, soppen og småløken og server den sammen med verdens beste brød og poteter.
Dette var vel ikke så vanskelig?
Godt Drikkes drikkeforslag.
Vinen i maten skal være billig, det er ikke så veldig viktig hvilken vin du bruker. Vinen til maten vil jeg foreslå Nuiton-Beaunoy Cave des Hautes-Côtes La Dalignière Hautes-Côtes de.