Hvem er det som ikke har sett på tv reklamen til Warsteiner på stort sett alle skiskytterarenaer rundt omkring i hele Europa?
Og i stedet for bare å se reklamen deres på tv-skjermen finnes nå muligheten til å smake ølet deres på Tromsø Øl- og Vinfestival den 9 april.
Warsteiner ble grunnlagt i 1753. I det minste ble det første ølet deres solgt da. Iallfall så betalte bonden Antonius Cramer 1 thaler og 19 guilders i skatt for øl han hadde brygget selv og solgt. Litt mer fart på sakene ble da sønnen Johannes Vitus Cramer fulgte i farens fotspor med bryggingen. Han flyttet salget av ølet til sitt hjem i Warstein og snart var det byens mest populære øl. Men ingen ting varer evig. Ikke en gang byen Warstein som brant bokstavelig talt opp i 1802. Og Johannes Vitus Cramers lille bryggeri ble også en del av flammenes rov. Men ingen ting er så ille at det ikke er godt for noe. Johannes bygger opp vertshuset sitt ved siden av kirken midt i byen og ”Domschänke” ble Warsteiner Brauerei sitt hovedkvarter og fortsatt den dag i dag, står vertshuset ”Domschänke” har blitt et av Warsteins minnesmerker.
Fart på sakene,
Riktig fart på sakene, ble det i 1884 da byen ble en del av det tyske jernbanenettet. Warsteiner Brauerei klarte å følge med tiden og ved århundreskiftet ble de betraktet som en av Tysklands mest moderne bedrifter. Nå var det ikke bare øl de produserte, men også taffelvann og limonade… eller brus på godt norsk.
I 1960 produserte bryggeriet mer enn 100.000 hl øl og ble betraktet som en av Tysklands industribryggerier. En hedersbetegnelse den gangen. Og veksten fortsatte. 1994 produserte bryggeriet hele 7. millioner hl. øl og var Tysklands største familieeide bryggeri.
Men alt var ikke bare fryd og gammen. Samme år som bryggeriet nådde sin topp rent produksjonsmessig, satte Scientology-Sekten ut rykte om at familien Cramer var et høyt æret medlem av sekten. Og det var jo ikke særlig populært i det katolske Bayern. Og bedre ble det ikke av at media hengte seg på og temmelig ukritisk publiserte ryktene. Bryggeriet prøvde i flere omganger og avlive historien med annonsering i de største avisene om at ryktene ikke var riktige. Men respons var ikke særlig god. Det var først da bryggeriet og familien dro noen aviser og magasiner for retten, at ryktene ble lagt døde. Men da ble de i en kort periode beskyldt for å manipulerer media. Ryktene hadde påvirket salget til bryggeriet, så i 2008 var salget nede i 3 millioner hl. I 2010 hadde salget steget til tett på 5.millioner hl. og der har det ligget stabilt siden.
I 2012 overtok den gangen 34 årige Catharina Cramer sjefsstolen i bryggeriet. Den gang var det mange av hennes mannlige kolleger som var mer enn skeptisk til diplomøkonomen. Noe mange av dem fortsatt er. Tross alt var og er den tyske bryggeribransjen en mannsverden. Men de tok skammelig feil. Catharina Cramer klarte på noen få år å modernisere, effektivisere og stabilisere økonomien i bryggeriet. Samtidig som hun klarte å legge om produksjonen i en ”grønn” retning. Hennes målsetning er å overlever et sterkt, familiedrevet bryggeri til 10. generasjon bryggere. Om en tretti års tid.