2016 sluttet ikke så bra i Bordeaux. Ikke at vinene eller vinmarkene ble herjet av uvær eller vinlus. Men i november falt rekordstrenge dommer i ”måne-vin” saken. Den største vinsvindelsaken i Bordeaux på mange år.

Det var François-Marie Marret, eier av 20 château rundt omkring i hele Bordeaux, som ble betraktet som hovedmann i den store svindelen. Og for det fikk han to års fengsel og bøter på nesten 8 millioner Euro. I dommen ble han også dømt til å destruere 800.000 hl vin, eller 1.1 millioner flasker.

Gårdene innblandet i svindelen som skjedde i årene fra 2011 til 2014, er Château Le Couvent i St.-Emilion, Château Moulin à Vent i Lalande-de-Pomerol og Château Fourcas-Loubaney i Listrac-Médoc. Det ble kjøpt opp billig vin for 10 cent flasken og senere solgt for 7 Euro pr flaske. Vin som normalt ville blitt destruert. Navnet ”måne-vin” fikk saken da vinen ble fraktet med tankbiler til slottene om natten.

Domstolen i Bordeaux

Bakmennene.

De andre bakmennene fikk også strenge straffer. Négociant Vincent Lataste fikk 18-måneders betinget fengsel og  56 000 euro i bøter. Megler Marc Dubedout fikk ett års betinget fengsel og fem års forbud fra å drive med vinhandel.

Bøndene som solgte vinen til François-Marie Marret, ble dømt til seks måneders betinget fengsel og 5900 euro i bøter.

Lastebilsjåføren fikk fire måneders betinget fengsel, men ingen bøter da han hadde vært behjelpelig med å løse saken.

Anke dommen.

François-Marie Marret er ikke sikker på om han vil overklage dommen. Delvis eller hele. Dels mener han det er urettferdig at han har fått en så streng dom da ingen andre noen sinne har fått det for lignende saker. Dels mener han det ikke er riktig at han må betale avgiftene for de 800.000 hl vin som ble beslaglagt.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.