Det er ikke akkurat en hemmelighet at jeg er veldig svak for vinene fra vingården COS på Sicilia i Italia. Og det er derfor jeg lager en vinsmaking med COS den 23. Januar på G i Tromsø klokka 19.00

COS fikk sin spede begynnelse i 1980, da de tre arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano skulle hjelpe Giustos far med innhøstingen av årets druer. Mest for moro skyld laget de litt av vinen under navnet COS, som er satt sammen av forbokstavene til de tre studentenes etternavn.

COS fikk sin spede begynnelse i 1980, da de tre arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano skulle hjelpe Giustos far med innhøstingen av årets druer. Mest for moro skyld laget de litt av vinen under navnet COS, som er satt sammen av forbokstavene til de tre studentenes etternavn.

Kort tid etter skaffet de seg tre hektar med egne vinmarker, og ble med det Italias yngste vinmakere. Det hele startet som et artig eksperiment, men i dag er COS, med Giusto i spissen, blant Sicilias, om ikke Italias, aller mest anerkjente produsenter, og en inspirasjonskilde for vinmakere over hele verden. Og at de lager noen fantastiske viner, viser blant annet at jeg ga deres COS Frappato hele 92 poeng.

Hvor og når?

Annen etage på G i Tromsø den 23 januar kl. 19.00. Påmelding til vidar@godtdrikke.net før den 21 januar.

Prisen for medlemmer med gjester, er kr 400,- For alle andre kr. 500,-

Vinen som smakes er:

COS Nero di Lupo 2016 Italia, Sicilia

Om 2013 årgangen skrev jeg «Vinen er laget på 100 prosent Nero d’Avola. Kanskje den viktigste vindrua på Sicilia. Flott mørkerød farge. Dufter av røde bær med fint hint av blomster og det lille udefinerbare. Smaken har fin fylde, lever fint opp til duften med perfekt syre og sødme. Ettersmaken er helt fantastisk. En vin som passer bra sammen med lam. Meget bra kjøp.» Vinen fikk 91 poeng.

COS Pithos Rosso 2015

COS Frappato 2017

Om årgangen 2015 og som fikk 92 poeng, skrev jeg: «Laget på 100 prosent Frappato, en Siciliansk drue som dyrkes stort sett bare på Sicilia. Vin har en lys rød farge. Elegant duft av røde bær fra hagen samt en anelse blomster. Smaken lever opp til duften, med en god frukt og en perfekt balansert syre og sødme. Lette tanniner. En riktig god ettersmak. Vinen for lyst kjøtt og kos. En ekte løp og kjøp vin.»

COS Cerasuolo di Vittoria Classico 2015

COS Pithos Bianco 2016. Italia, Sicilia. Pris kr. 279,90 Poeng 92/100

Drua er Grecanico. En drue som man finner stort sett i Nord Italia og på Sicilia.  Fin gyllen farge med et aldri så lite grønt skjær. Duften har plommer, blomster og fine hint av sitrus og mandler. Smaken er riktig frisk med en fin fylde. Lever opp til duften med sitrus, blomster og bitte litt urter. En elegant syre som balanseres av litt sødme. En lang og god ettersmak. For meg er dette en perfekt kosevin, men vil også gå fint sammen med lyst kjøtt. Dette er et meget bra kjøp.

COS Rami 2017

De vinene som ikke har en anmeldelse, gleder jeg meg som et barn til å smake.

Håper du også kommer og  har du spørsmål eller vil melde deg på, så kan du gjøre det her. vidar@godtdrikke.net

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.