De siste 15-20 årene har det nærmest skjedd en revolusjon i den tyske vinverden. Først og fremst på grunn av alle de unge, innovative vinbøndene som virkelig har poppet opp og frem de siste 30 årene.

Fram til andre verdenskrig, var Tyskland og noen av deres 13 vinregioner, betraktet som de beste i Europa. Rent faktisk ble de betraktet som bedre enn både Bordeaux og Burgund. I dag så produserer Tyskland noen av verdens beste hvitviner igjen. Primært på riesling, men også på sylvaner og grauburgunder. Kanskje til store forundring for alle de som vokste opp med det søte, forferdelig klisset som Blue Nun eller Black Tower, etter krigen.

De seneste årene har tyskerne også begynt å hevde seg med sine rødviner. Først og fremst med druen Spätburguner, eller Pinot Noir. Lette, fruktige viner som er en sann nytelse når de er som beste. Med andre ord, Tyskland er et mektig spennende vinland som er bare noen få timer unna Norge.

Godt Drikke vil i gjennom tre artikler presentere de 13 vinregionene i Tyskland.

Ahr.

Med sine 545 hektar, er Ahr det nest minste vinregionene i Tyskland, og rent faktisk et av det minste vinregionen i Europa.  Det er også et av de nordligste distriktene der det ligger klemt inn i Ahrdalen i Rheinland-Pfalz. Bare noe mil fra den tidligere tyske hovedstaden Bonn. Det strekker seg cirka 24-25 kilometer langs Ahr elven, mellom byene Altenahr og Bad Neuenahr. To små byer på en sånn cirka 1600 innbyggere.

Området er svært ulendt og gjør vindyrking svært arbeidsintensivt da maskiner i stor grad ikke kan brukes i de bratte bakkene. Så det meste må gjøres manuelt. Ahr er mest kjent for sine rødviner, rent faktisk er fire av fem flasker, rødvin. Den vanligste druen er Pinot Noir, altså Spätburgunder samt druen Portugieser.

Man tror det har vært dyrket vin i distriktet helt siden romertiden. Det som er helt sikkert er at det har vært dyrket vin siden år 700 under Frankerne. Områdets første druestokker skal ha blitt satt i området mellom Eifelbakkene og Rhinen.

Klima

Det er merkelig mildt i Ahrdalen , med høyere temperatur i de vestre delene- en varme som skapes av de bratte dalsidene. De høye temperaturene har ført til at klimaet blir sammenlignet med klimaet rundt Middelhavet. Den svarte skiferen i den bratte vestlige delen av Ahr dalen absorberer varme om dagen og sørger for at druene ikke blir for kalde om natten. Noe som er helt ideelt for rødvinen.

Sånn cirka syttifem prosent av vinen i Ahr, kommer fra et av de fem vinkollektivene. De beste kommer kanskje fra det eldste kollektivet, Mayschoss, som ble grunnlagt i 1868.

Turisme.

Mye av turismen i området er fokusert rundt druedyrking. Det er jo ikke så dumt med folk som plukker druer gratis. Men, hovedsakelig er det lagt opp flere ruter som tar turister gjennom området, blant annet den berømte Rotweinstrasse som er beregnet på bilturister. Men, selvfølgelig så har de også ruter og turer for de mer sporty som Rotweinwanderweg , eller for de som liker sykkel med Ahr-Radtour. Felles for alle turene er muligheten til å oppleve de vakre landskapet og fantastisk mat og vin.

Baden

En av de mer spennende rødvinsregionene i Tyskland, er Baden. Tysklands sydligste vinregion. Og ikke bare det sydligste, men også det lengste. Det strekker seg 400 km, langs med Rhinen. Fra Franken i nord og via Mannheim til Basel i sør og ned til Bodensjøen. Og mot Frankrike, grenser de opp til Alsace.

Klima i Baden er et typisk innlandsklima. Med varme somrer og hele 1.720 timer i gjennomsnitt med solskinnsdager, til de iskalde vintrer. Noe som gjør at de kan dyrke noen helt fantastiske Spätburgunder, bedre kjent som Pinot Noir, viner. Markene varier kraftig fra nord til syd. Alt fra kalkstein til grus. Felles for hele området, er at det er veldig fruktbart.

Historie.

Selv om Baden har en lang vinhistorie vet man ikke hvilke typer, kvaliteter eller for den saks skyld hvilken farge det var på de første vinene. farge eller kvaliteten på de tidligste viner er nå kjent. I Kraichgau var det grevene som var kjent for sin vininteresse helt tilbake til 1200 hundre tallet. Og det var vel det eneste de var kjent for. Og som troll av eske, dukke slekten opp igjen på 17 hundretallet de de plantet Riesling for første gang i Rüsselsheim

Baden består av ni Bereiche, femten Grosslage og 315 Einzellagen.

De ni områdene er:

Tauberfranken, som ligger i den nordøstlige av regionen og tett på Franken. Vinene herfra er veldig lik vinene fra Franken, og selges i de runde Bocksbeutel flaskene som er karakteristisk for Franken.

Badische Bergstrasse, vingårdene som ligger her, er egentlig bare en fortsettelse av den lille vinregionen Hessische Bergstrasse. Badische Bergstrasse ligger rundt byen Heidelberg og bare det gjør stedet verdt å besøke.

Kraichgau, ligger like sør for Badische Bergstrasse, og nord-øst for byen Karlsruhe.

Ortenau, går fra Baden-Baden til like sør for Offenburg og er et av de mer kjente distriktene.

Breisgau, går fra rett sør for Offenburg og til Freiburg. De har den høyeste gjennomsnittstemperaturen og antall soltimer i regionen og kjent for sine kraftfulle røde viner.

Kaiserstuhl, det absolutt mest kjente området i Baden. Det ligger på en klynge av åser av vulkansk opprinnelse, nordvest for Freiburg og har karakteristiske terrasserte vinmarker. Vinene herfra er kraftige og fyldige og en virkelig god opplevelse.

Tuniberg ligger på flatere marker rett sør for Kaiserstuhl og vest for Freiburg, De er kjent for å produserer viner i en lettere stil.

Markgräferland strekker seg fra Freiburg og til den sveitsiske grensen, rett ved Basel De er kjent for sine lettdrikkelige hvite Gutedel viner. En nydelig opplevelse.

Bodensee ligger i den sørøstlige utkanten av regionen, på den nordvestlige bredden av Bodensjøen.

Druene.

De viktigste druesortene i Baden er, Spätburgunder (Pinot Noir), Müller-Thurgau, Grauburgunder (Pinot Gris), Riesling, Gutedel, Weissburgunder (Pinot Blanc), Silvaner, Traminer.

I dag så er det Spätburgunder, eller Pinot Noir, som er den viktigste drua.

Det kan irritere meg at noen kaller Baden for Tysklands Burgund. Selv om de streber etter kvalitetene fra Burgund og bruker de klassiske druene som også brukes i Burgund, så er Baden helt sin egen. Med spennende viner som bør oppleves.

Det er ikke uten grunn at de mer enn 30 Guide Michelin restaurantene i Baden serverer vin fra området med stolthet.

Franken

I Franken, i dag en del av Bayeren, har det vært dyrket vin i årtusener. Lenge før romerne stakk innom. Men, det var først i det 800 århundret at man finner dokumentasjon på vindyrkingen. I 777 ga Karl den Store et gavebrev til Hammelburg i 777 og til Würzburg i 779. Ideen bak gaven, var å beskytte de sekulære vindyrkerne mot kirken og alle klostrene som laget messevin og vin som medisin. Og det ga resultat, for vinproduksjonen skjøt fart. I middelalderen var Franken det hurtigst voksene vindistriktet i det ”Det hellige Tysk-Romerske riket” nord for alpene. Det ble dyrket vin på nesten 40.000 hektar land. I begynnelsen av 1900 tallet, hadde vinmarkene krympet til cirka 2000 hektar, mens det i dag dyrkes vin på 6000 hektar.

De viktigste vindistriktene i Franken.

Untermain am Mainviereck. På den vestlige delen av Mainvierecks, dyrkes det hovedsakelig rødvin. Først og fremst av Frühbrugunder og Spätburgunder. (Pinot Noir) Grunnen er at dette området har de beste forutsetningene. Både klimatisk og geologisk. Vinene holder en veldig høy standard og, vil jeg påstå, kan måle seg med noe av det beste som produseres av Pinot Noir. Finner du vin fra Centgrafenberg i Bürgstadt, så slå til. Det er kanskje den beste rødvinsmarken i Tyskland. Og det er kanskje ikke en tilfeldighet at Gault Millau WeinGuide kåret vindbonden Paul Fürst som verdens beste vinbonde i 2003.

Maindreieck. Her dyrkes verdens beste Silvaner. Mens drua blir litt neglisjert andre steder, har man her klart å få frem noe av de beste hvitvinene som finnes. Best kjent er nok Würzburger Stein. Vil du ha en sjeldent god opplevelse, så finn en vin herfra. De viktigste stedene i dette distriktet, er Würzburg, Thüngersheim, Randersacker, Sommerhausen, Frickenhausen am Main, Sulzfeld am Main, Sommerach, Escherndorf, Nordheim, Volkach, Hammelburg (Den eldste vinbyen i Franken) og Stetten.

Druer.

Silvaner ble betraktet som den typiske drua til frankenvin. Men, de siste tiårene har drua blitt fortrengt av en rekke andre druer. Så i dag, så dyrkes det:

Müller-Thurgau 31,4 %
Silvaner 20,4 %
Bacchus 12,2 %
Domina 5,7 %
Kerner 4,6 %
Riesling 4,6 %

Bocksbeutel.

Man kan ikke fortelle om Franken uten å nevne den karakteristiske flasken. Bocksbeutel har sin form etter pungen på en geitebukk. Det ble besluttet i 1729 at de beste vinene skulle fylles på denne typen flasker. Hvor gammel flaskeformen egentlig er, er det ingen som riktig vet. En av teoriene er at flasken ble skapt for å kunne frakte vinene på en enklere måte, uten at den rullet rundt eller vekk. 1989 ble det besluttet i EU at flasken kun kan brukes til frankenvin, samt i et enkelt vindistrikt i Portugal.

To steder verdt å besøke.

Om man vil prøve frankenvin når den er som best, er det en god ide å besøke Juliusspital i Würzburg. Klostret ble grunnlagt av Julius Echter i 1573 da han ble valgt til biskop i byen. Fortsatt den dag i dag, så brukes overskuddet av vinproduksjonen til klostrets sykehus og fattigvesen. I kjelleren finnes en meget hyggelige restaurant hvor man kan spise lokal mat og smake seg igjennom Juliusspitals forskjellige viner. Om man er flere, så kan man jo gjøre som de tyske vinbøndene gjør, bestille inn et par forskjellige vin per person og smake på hverandres vin. Gir mange gode diskusjoner.

Et annet sted som er virkelig verdt å besøke i Würzburg, er Bürgerspital zum Heiligen Geist. Det ble grunnlagt 1340 tallet som en stiftelse for gamle og fattige. De har siden den tid holdt til på samme adresse på Semmelstraße 2 og i stort sett samme bygninger frem til slutten av mai 1945, da en gruppe amerikanske soldater smadret store deler av området etter å ha forlystet seg med stedets vin.

Bürgerspital har 110 hektar vinmark og de eier blant annet den berømte vinmarken Stein. I dag så går overskuddet til å ta hand om ca. 800 geriatriske pasienter.

Mer informasjon finner du på Tysk vin  Informasjon om Tyskland som turistland, finner du på Tysklands Nasjonale Turistkontor.

Alle fotografier er fra Tysk vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.